Favorieten etappe 7 Vuelta a España 2022 | Vluchtersbingo van jewelste! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Vuelta a España 2022 | Vluchtersbingo van jewelste!

Favorieten etappe 7 Vuelta a España 2022 | Vluchtersbingo van jewelste!

Na drie dagen Nederland en drie dagen het Baskenland trekt het peloton van de Vuelta verder naar de volgende regio: Cantrabrië, waar we vrijdag aftrappen met een overgangsrit. In de Leiderstrui neemt die samen met je door.

Parcours etappe 7 Vuelta a España 2022

Favorieten etappe 7 Vuelta a España 2022 | Vluchtersbingo van jewelste!

Die arme, arme sprinters. Van de 190 kilometer die etappe 7 van de Vuelta lang is, zijn er 175 overwegend vlak. De vijftien kilometer die bergop gaan zullen echter cruciaal worden voor het wedstrijdverloop, normaliter. Het is in ieder geval weer een klassieke Vueltarit, die alle kanten op kan gaan.

Starten doen we in Camargo, waarna we via Torrelavega een glooiende fase krijgen van zo'n zestig kilometer. Spaans vlak, zoals ze dat zo mooi zeggen. Hier zal de kopgroep van de dag naar alle waarschijnlijkheid ontstaan, die dan ook meteen een goede kans van slagen zal hebben.

Na honderd kilometer doemt de Puerto de San Glorio namelijk op, een klim van eerste categorie. Deze is maar liefst 22,4 kilometer lang en loopt aan 5,5 procent omhoog. Deze col begint vrij rustig, maar de laatste vijftien kilometer zakt het praktisch niet onder de zes procent. Te zwaar voor de pure sprinters dus.

Favorieten etappe 7 Vuelta a España 2022 | Vluchtersbingo van jewelste!
Hét breekpunt van deze rit: de San Glorio-klim. 

Op de top van deze klim moet er nog 65 kilometer afgewerkt worden, die na een korte afdaling voornamelijk in licht dalende lijn naar aankomstplaats Cistierna lopen. Daar ligt de finish op 936 meter hoogte, 881 meter hoger dan startplaats Camargo dus.

De laatste kilometers lopen richting het zuiden, maar serieuze bochten kunnen we niet ontdekken. Wel is er op 500 meter van de aankomst nog een flauwe rechtse, waar je als vluchter - of spurter in een klein peloton - je voordeel kan halen door de binnenbocht op te eisen.

De flauwe, rechtse bocht in de laatste honderden meters.

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: 17.30 uur

Weer etappe 7 Vuelta a España 2022

Van het weer hoeven de renners vrijdag niets geks te verwachten. Het zal 28 graden Celsius zijn in aankomstplaats Cistierna, waar de wind in de finale wel licht in het nadeel zal blazen.

Favorieten etappe 7 Vuelta a España 2022

Normaliter zouden we voor deze rit direct Ethan Hayter opschrijven, maar er volgt een maar: de Brit finishte donderdag als voorlaatste in de daguitslag. Mads Pedersen tellen we ook bij de betere klimmers det sprinters, maar zelfs voor hem wordt de klim van eerste categorie een vraagteken. Mogelijk dat types als Andrea Vendrame, Kaden Groves, Bryan Coquard of Jake Stewart het willen proberen, maar het wordt hoe dan ook een zware dobber voor de rappere mannen.

Ook voor hen is de beste kans mogelijk een vroege vlucht. Daar mogen we Fred Wright na zijn Tour de France en ook de vijfde rit in deze Vuelta inmiddels wel een expert in noemen, dus zijn naam nemen we zeker mee in deze voorbeschouwing. Andere kandidaten die we verwachten zijn Patrick Bevin (Israel-Premier Tech), Elie Gesbert (Arkéa-Samsic) en Alexey Lutsenko (Astana). Ook Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) toonde donderdag dat hij zeer goed in vorm is, wat eveneens geldt voor Daryl Impey (Israel Premier-Tech).

Favorieten etappe 7 Vuelta a España 2022 | Vluchtersbingo van jewelste!
Alexey Lutsenko

Het hangt natuurlijk van de samenstelling van een vluchtersgroep af hoe deze rit gaat verlopen. Voor hetzelfde geld duurt het heel lang tot de juiste samenstelling gaat en krijgen we goede klimmers als Bob Jungels (AG2R Citroën), Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) vooraan. Daar zouden we normaliter ook Julian Alaphilippe bij zetten, maar hij zit natuurlijk in de ploeg van leider Remco Evenepoel.

Eén scenario aanwijzen is dus lastig, maar voor de volledigheid droppen we nog wat namen die het vanuit de vroege vlucht kunnen doen: Jan Polanc (UAE-Team Emirates), Harry Sweeny (Lotto Soudal), Luke Plapp (INEOS Grenadiers), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Samuele Battistella (Astana), Roger Adria (Equipo Kern Pharma) en Mark Donovan (Team DSM). De klassementsrenners verwachten we niet.

Odds etappe 7 Vuelta a España 2022

Mads Pedersen - Bet365: 5,00 / Jack's: 5,50
Ethan Hayter - Bet365: 10,00 / Jack's: 10,00
Daryl Impey - Bet365: 13,00 / Jack's: 13,00
Fred Wright - Bet365: 21,00 / Jack's: 21,00
Alexey Lutsenko - Bet365: 26,00 / Jack's: 23,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 7 Vuelta a España  2022

Poll

Wie wint rit 7 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

e


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws