Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2022 | Eén grote speeltuin voor Van der Poel! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2022 | Eén grote speeltuin voor Van der Poel!

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2022 | Eén grote speeltuin voor Van der Poel!

Een dag na de verschroeiende en ongelofelijk boeiende zevende etappe, staat er nog een interessante rit op het programma. We starten en finishen in Napoli, met na vijftig kilometer een lokaal circuit, dat vier keer afgelegd gaat worden. De finale belooft met twee beklimmingen heel interessant te worden, ideaal voor de aanval? Of slaat Mathieu van der Poel toe? In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 8 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2022 | Eén grote speeltuin voor Van der Poel!

De achtste rit van de Giro d'Italia wordt in en rondom Napels gereden, de stad van de bekende voetbalcub Napoli. Het belooft een korte, explosieve rit te worden, die in totaal slechts 153 kilometer lang is en kansen moet bieden voor de aanvallende types in het peloton.

Vanuit de start loopt het direct zo'n vijf kilometer omhoog aan vier á vijf procent, wat voor vuurwerk kan zorgen in het begin van de rit. Sommige renners zullen hier gebruik van willen maken, terwijl sprinters als Mark Cavendish en Caleb Ewan zullen hopen op een tamelijk rustig begin. Opvallend: deze klim is ook het decor van de laatste afdaling van de rit, in dit halve criterium.

Het loopt verraderlijk op in de openingsfase van de etappe.

Vervolgens krijgen de renners zo'n vijftig vlakkere kilometers voor de kiezen, waarna het peloton bij een lokale omloop aanbeland. Deze moet vier keer bedwongen worden met de Monte di Procida (1,8 kilometer aan 6,8 procent) als absolute scherprechter. De laatste keer op dertig kilometer van de meet.

In de absolute slotfase moet er vanuit het plaatsje Coroglio weer geklommen worden (3,3 kilometer aan 4,7 procent), een soort Poggio dus. Hierna volgen nog vier dalende kilometers en drie vlakke, waarna de finish in Napels bereikt wordt na een listig ritje.

De klim vanuit Coroglio.

Tijden
Start: 13.40 uur
Finish: rond 17.14 uur

Weer etappe 8 Giro d'Italia 2022

Een late start van een korte etappe en dus is het zonnetje al lekker warm als de renners vertrekken om 13.40 uur. Met 22 á 25 graden een windkracht 2 uit het zuidwesten is het weer zonnebrand smeren geblazen. In Bacoli, waar het lokale rondje wordt afgewerkt, stijgt het kwik naar 24 graden en blijft de wind matig. Het weer blijft warm en zacht in de finale. Over het weer hebben de renners zodoende nog niets te klagen deze Giro...

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2022

Voor het criterium van Napels kunnen we eigenlijk maar één topfavoriet aanwijzen: Mathieu van der Poel. De korte klimmetjes, de afdaling naar de finish, het draaien en keren rondom de stad; het ligt hem allemaal als gegoten. Alle ogen, in het peloton en daarbuiten, zullen zaterdag op MVDP gericht zijn.

Kort achter de Nederlander plaatsen we de naam van Biniam Girmay. De man uit Eritrea heeft de achtste etappe van zijn eerste grote ronde inmiddels behaald, maar zal ondertussen de vermoeidheid wel voelen: hij koerste immers nooit langer dan zes dagen, zo vertelde hij voor de start van de grote ronde aan In de Leiderstrui. Vrijdag nam hij alvast plaats in de gruppetto: was dat misschien met het oog op zaterdag?

Iemand die zeker niet bij de sprinters finishte in de door Koen Bouwman gewonnen rit, was Vincenzo Albanese. De sterke renner van EOLO-Kometa is al heel de Giro bij de pinken: in rit één, de drie massaspurts en dus in een etappe met 4500 hoogtemeters, waarin hij de enige snelle man in het veertig koppen tellende peloton was. Een rit als zaterdag moet hem als gegoten liggen.

Favorieten etappe 8 Giro d'Italia 2022 | Eén grote speeltuin voor Van der Poel!
Vincenzo Albanese: outsider voor zaterdag?

Magnus Cort heeft zich tot dusver alleen laten zien in de eerste rit van deze Ronde van Italië, maar hij kan zich normaal gesproken ook uitstekend uitleven in een rit als die van zaterdag. Hetzelfde geldt voor types als Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) en Alessandro Covi (UAE-Team Emirates), die rap aan de meet zijn na een lastige koers.

Bij UAE noteren we ook de naam Diego Ulissi, alhoewel de ploeg volgens Davide Formolo de kaart-Fernando Gaviria zal trekken. De Colombiaan klimt goed de laatste tijd en aast al sinds het begin van deze Giro op een ritzege. Is zaterdag voor hem een kans, want Caleb Ewan, Mark Cavendish en Arnaud Démare verwachten we hier niet direct?

Ook voor mannen met daalkunsten is dit een mogelijke kans. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) bijvoorbeeld, die het wel liever wat zwaarder heeft. Andere outsiders zijn Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Mauro Schmid (Quick Step), Natnael Tesfatsion (Drone Hopper) en misschien zelfs de rappe Giacomo Nizzolo, die we in hetzelfde rijtje als Gaviria plaatsen.

Odds etappe 8 Giro d'Italia 2022

Mathieu van der Poel - Bet365: 3,50 / Jacks: 4,00
Biniam Girmay - Bet365: 6,00 / Jacks: 7,00
Caleb Ewan - Bet365: 11,00 / Jacks: 12,00
Magnus Cort Nielsen - Bet365: 15,00 / Jacks: 12,00
Davide Ballerini - Bet365: 17,00 / Jacks: 15,00
Fernando Gaviria - Bet365: 15,00 / Jacks: 17,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 8 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint de achtste etappe in de Giro d'Italia?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws