Favorieten etappe 8 Vuelta a España 2022 | Klimmen van start tot finish, wie doet Evenepoel wat? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Vuelta a España 2022 | Klimmen van start tot finish, wie doet Evenepoel wat?

Favorieten etappe 8 Vuelta a España 2022 | Klimmen van start tot finish, wie doet Evenepoel wat?

Het is de organisatie van de Vuelta weer gelukt: een monsterlijke bergetappe in één van de weekenden die de grote ronde rijk is. Zes gecategoriseerde beklimmingen, met finish op de lastigste, staan er op het menu in rit acht. In de Leiderstrui vertelt je wat je moet weten.

Parcours etappe 8 Vuelta a España 2022

Favorieten etappe 8 Vuelta a España 2022 | Klimmen van start tot finish, wie doet Evenepoel wat?

Starten doen we na de middag in Pola de Laviani, waar de weg gelijk maar omhoog begint te lopen. Na amper drie kilometer staat de eerste hindernis alweer op het menu, met de Alto de la Colladona. Deze beklimming is 6,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent, waar we naar alle waarschijnlijkheid een sterke kopgroep weg zien rijden.

De openingsklim van de dag.

Na een lange afdaling zet het peloton koers richting de Alto de la Mozqueta (6,8 kilometer aan 6,6 procent), direct gevolgd door de Alto de Santo Emiliano (5,7 kilometer aan 5,3 procent). We zijn dan 73 kilometer ver, halfweg koers en halfweg het aantal beklimmingen dat er overwonnen moet worden.

Op zestig kilometer van de meet krijgen we een nieuwe tweetrapsraket met de Puerto de Tenebreo (5,3 kilometer aan 6,2 procent) en Puerto de Perlavia (4 kilometer aan 7,7 procent), twee korte maar steile beklimmingen die voor wat nieuwe slijtage in de pootjes van de renners gaan zorgen.

Die arme sprinters krijgen daarna pas de tussensprint voor de kiezen, alvorens het Spaans vlak richting de voet van de monsterlijke slotklim gaat lopen. Deze Colláu Fancuaya is 10 kilometer lang en loopt aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent omhoog. Dit zegt niet alles, want de openingsfase van de col is nog relatief vlak.

In het tweede gedeelte van de beklimming zien we louter 'zwarte' stijgingspercentages, oplopend tot stukken van 19 procent. In de laatste twee kilometer zien we ook nog meerdere stroken van boven de 15 procent, dus het zal vermoedelijk uitlopen op een gevecht tussen de beste klimmers in deze Vuelta.

Favorieten etappe 8 Vuelta a España 2022 | Klimmen van start tot finish, wie doet Evenepoel wat?

Tijden
Start: 13.28 uur
Finish: 17.30 uur

Weer etappe 8 Vuelta a España 2022

Kregen we donderdag nog een flinke lading regen bij de eerste aankomst bergop, zaterdag lijkt het niet die kant op te gaan. In startplaats Pola de Laviani is het rond de 25 graden Celsius, temperaturen waar de renners de hele dag mee te maken krijgen. Regen wordt er op die moment niet gegeven, alhoewel het in de ochtend wel het geval is in de regio van deze rit.

Favorieten etappe 8 Vuelta a España 2022

Een start bergop betekent meestal dat we zeer sterke klimmers in de kopgroep krijgen, waar het peloton op zijn beurt dan weer mee af moet te zien rekenen. De hamvraag voorafgaand aan deze etappe gaat dus zijn: welke ploeg pakt, net als bijvoorbeeld Quick Step-Alpha Vinyl donderdag, de handschoen op vanuit de grote groep?

Remco Evenepoel kan zijn goede positie in het klassement behouden en/of verstevigen, waardoor we toch weer naar zijn ploeg kijken. Ook het Movistar van Enric Mas zien we als mogelijke kandidaat, daar de man van Mallorca tot dusver een constante factor bij de beste renners is in deze Ronde van Spanje. Of willen ploegen als Jumbo-Visma (Primoz Roglic), INEOS Grenadiers (Pavel Sivakov) of BORA-hansgrohe (Jai Hindley, Wilco Kelderman en Sergio Higuita) zich nog roeren?

Vanuit Spanje wordt er in de laatste grote ronde van Alejandro Valverde met veel interesse gekeken naar de nieuwe generatie, Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) en Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers). Beide mannen bevestigden op de eerste aankomst bergop met een plaats in de top tien, waardoor we ook hen bij de favorieten voor zaterdag plaatsen.

Favorieten etappe 8 Vuelta a España 2022 | Klimmen van start tot finish, wie doet Evenepoel wat?
Juan Ayuso

Zoals gezegd gaat er waarschijnlijk een sterke kopgroep rijden aan het begin van de rit, waarbij we de namen Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) en Mark Padun (EF Education-EasyPost) met rood omcirkelen. De Australiër baarde opzien door op indrukwekkende wijze de bergrit van donderdag te winnen, terwijl Padun vanuit de kopgroep heel lang voor de favorieten uit bleef rijden.

Voor het gemak plaatsen we daar ook de namen van Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Carlos Verona (Movistar), Esteban Chaves (EF-Education-EasyPost), Vincenzo Nibali (Astana) en Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) bij. Stuk voor stuk mannen die al op achterstand staan in het klassement en zodoende vrijheid kunnen krijgen.

Odds etappe 8 Vuelta a España 2022

Primoz Roglic - Bet365: 9,00 / Jack's: 7,50
Jay Vine - Bet365: 6,50 / Jack's: 8,00
Remco Evenepoel - Bet365: 9,00 / Jack's: 9,00
Santiago Buitrago - Bet365: 13,00 / Jack's: 13,00
Mark Padun - Bet365: 11,00 / Jack's: 13,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 8 Vuelta a España  2022

Poll

Wie wint rit 8 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws