Favorieten etappe 3 Ronde van Duitsland 2022 | Mollema kan serieuze gooi naar eindzege doen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Ronde van Duitsland 2022 | Mollema kan serieuze gooi naar eindzege doen

Favorieten etappe 3 Ronde van Duitsland 2022 | Mollema kan serieuze gooi naar eindzege doen

De Ronde van Duitsland heeft voor het eerst sinds de terugkeer weer een heuse bergrit in het parcours opgenomen. De renners worden naar Schauinsland gestuurd, met aankomst bergop. In de Leiderstrui neemt het voor je door.

Parcours etappe 3 Ronde van Duitsland 2022

Favorieten etappe 3 Ronde van Duitsland 2022 | Mollema kan serieuze gooi naar eindzege doen

De start van de rit is in Freiburg, een stad temidden van het Zwarte Woud. Vlak bij zowel Frankrijk als Zwitserland, maar die landen gaan we niet in. In plaats daarvan zetten we 25 kilometer lang koers richting Bahlingen am Kaisersthul, waar de eerste twee obstakels van deze rit liggen. Zowel de Schelinger Höhe (2,8 km a 7,6%) als Texas Pass (1,8 km a 7,9%) hebben mooie percentages, maar echt invloed gaan ze waarschijnlijk niet hebben.

Daarna zetten we via lange, vlakke wegen koers richting het sluitstuk van de dag: te beginnen met de Luisenhöhe (3,5 km a 7,4%), het voorgerecht van de klim naar Schauinsland. Deze slotklim is met zijn 11,6 kilometer en 6,5 procent allesbeslissend als het gaat om het eindklassement van de Ronde van Duitsland.

Als we die beklimming scherper onder de loep nemen, zien we dat de meeste schade aangericht kan worden in de openingsfase. De eerste kilometer loopt aan 10,8 procent omhoog, de derde aan 9,2 procent. Vervolgens vlakt het voor vijf kilometer af naar de zes á zeven procent, om in de slotfase te eindigen met vier á vijf procent.

Favorieten etappe 3 Ronde van Duitsland 2022 | Mollema kan serieuze gooi naar eindzege doen

Tijden
Start: 14.00 uur
Finish: 17.45 uur

Weer etappe 3 Ronde van Duitsland 2022

Het gaat zaterdagmiddag regenen, dat is zeker. De vraag is echter of de renners hier tijdens de slotklim al mee te maken krijgen, daar de voorspellingen voor 17.00 uur op dit moment nog geen richting hebben gekozen. De temperatuur is rond de 18 graden Celsius.

Favorieten etappe 3 Ronde van Duitsland 2022

Dit is toch wel iets voor de pure klimmers die naar deze Ronde van Duitsland zijn afgereisd. Daarvan plaatsen we Romain Bardet bovenaan onze lijst: de Fransman leek vrijdag al in uitstekende doen en greep onderweg wat bonificatieseconden mee. De wil om te winnen is er dus bij de kopman van Team DSM, die dit jaar ook al goed klom in de Tour.

Op papier kunnen we Adam Yates naast Bardet zetten; ook het hoofdfiguur van INEOS Grenadiers in deze Ronde van Duitsland liet zich vrijdag aanvallend zien, maar toen was het parcours niet selectief genoeg voor mannen met zijn kwaliteiten.

Bij EF-Education-EasyPost verraadden ze hun ambities door vrijdag met twee mannen mee te dingen naar bonificatieseconden. Alberto Bettiol werd de nieuwe leider, maar in zijn kielzog deed ook Ruben Guerreiro mee. Hoewel Bettiol op een goede dag fantastisch omhoog gaat, schatten we Guerreiro bergop toch nog wat hoger in voor deze rit.

Favorieten etappe 3 Ronde van Duitsland 2022 | Mollema kan serieuze gooi naar eindzege doen
Alberto Bettiol

Iemand die ook nog zomaar de eindoverwinning kan pakken is Bauke Mollema. Hij is op papier de eerste 'echte' klimmer in het klassement en kan dat richting Schauinsland in zijn voordeel uitspelen. Ook Mattias Skjelmose, een Deense ploegmaat van Mollema, schatten we met zijn goede sprint en uitstekende vorm hoog in voor.

Pello Bilbao is nog zo iemand waar iedereen wel vanaf wil geraken. De Bask van Bahrain Victorious beschikt over een felle spurt bergop, met name op lichtere percentages zoals we die zaterdag gaan zien.

Thuisploeg BORA-hansgrohe rekent op Emanuel Buchmann en Patrick Konrad, terwijl Jumbo-Visma het met Gijs Leemreize en Tobias Foss doet. Zij behoren, net als George Bennett en Davide Formolo (UAE-Team Emirates), tot de outsiders.

Favorieten lezers etappe 3 Ronde van Duitsland 2022

Poll

Wie wint rit 3 in de Ronde van Duitsland?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws