Voorbeschouwing Bretagne Classic 2023 | Van der Poel in de regenboog, maar hoe gespannen staat de boog? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Bretagne Classic 2023 | Van der Poel in de regenboog, maar hoe gespannen staat de boog?

Voorbeschouwing Bretagne Classic 2023 | Van der Poel in de regenboog, maar hoe gespannen staat de boog?

Terwijl het peloton in Spanje na een week Vuelta inmiddels wel warm gedraaid is, kruist een ander deel van het WorldTour-veld zondag de degens in een prestigieuze eendagskoers. Mathieu van der Poel toont zijn regenboogtrui voor een eerste maal in de Bretagne Classic - Ouest France, waar In de Leiderstrui dan ook maar al te graag op vooruitblikt!

De Bretagne Classic - Ouest France is misschien geen koers die direct een belletje doet rinkelen bij veel Nederlandse wielerfans, maar toch is het de eerste wedstrijd - op het criterium van Etten-Leur na - waarin Van der Poel zijn regenboogtrui laat zien. De Belgische fans zullen de koers intussen al wat beter kennen, daar vier van de laatste zeven winnaars een Belgisch vlaggetje achter hun naam hadden.

Oliver Naesen won de race in 2016 en 2018, waarna de inmiddels gestopte Sep Vanmarcke de koers in 2019 op zijn naam kon schrijven. Wout van Aert passeerde vorig jaar in voorbereiding op het WK in Australië in Bretagne en won er ook direct, voor Axel Laurance, Alexander Kamp en Arnaud De Lie.

Praktische informatie Bretagne Classic 2023

  • Plouay - Plouay (258,0 km)
  • Zondag 3 september 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Bretagne Classic

2022 Wout van Aert
2021 Benoit Cosnefroy
2020 Michael Matthews
2019 Sep Vanmarcke
2018 Oliver Naesen
2017 Elia Viviani
2016 Oliver Naesen
2015 Alexander Kristoff
2014 Sylvain Chavanel
2013 Filippo Pozzato

Parcours, weer en tijden Bretagne Classic 2023

De Bretagne Classic - Ouest France is inmiddels al redelijk wat jaren onder verschillende namen een sterkhouder in het jaarlijkse WorldTour-circuit. Het interessante aan deze wedstrijd is dat het soort winnaar niet altijd past bij het aantal hoogtemeters dat overbrugd moet worden. 4000 hoogtemeters zijn dat er in totaal, maar toch staan mannen als Alexander Kristoff en Elia Viviani op de recente erelijst.

Dit jaar zal het vermoedelijke verloop niet anders zijn, al neigt het de laatste jaren meer naar de klassieke types. Van begin tot eind gaat het op en af door het Bretonse land, waar wielerhelden als Bernard Hinault en Warren Barguil vandaan komen. Vanuit Plouay trekken we in eerste instantie naar het noorden, om bij Plouneuor Menez rechtsomkeer te maken.

Na negentig kilometer zijn we op dat keerpunt door het Bretonse land, waarbij we amper meters vlak voor de kiezen krijgen. Op circa tachtig kilometer van de aankomst in Plouay mogen we waarschijnlijk wel het begin van de finale verwachten, wetende dat we daar onder meer gravelklim Le Helles (1,1 km a 6,3%), Keryvarc'h (1,3 km a 5,8%) en Coat en Hale (0,4 km a 10,0%) in kort tijdsbestek moeten overwinnen.

Met de heuvel Marta (0,9 km a 8,4%) en kort daarna de Longeo (1,2 km a 6,3%) kan er nog meer afscheiding gemaakt worden, alvorens we de lokale ronde in en rondom Plouay bereiken. Deze is 11,7 kilometer lang en moet één keer bedwongen worden, maar daarin zitten stiekem toch nog 171 listige hoogtemeters verstopt.

Voorbeschouwing Bretagne Classic 2023 | Van der Poel in de regenboog, maar hoe gespannen staat de boog?

In deze plaatselijke ronde zitten nog drie listige beklimmingen, waarvan we als eerste over de Rostervel moeten. Deze is 1,5 kilometer à 4,5 procent, waarna de coureurs een klein beetje ademruimte krijgen. De Lezot (0,8 km à 5,3 procent) en Kersoulic (0,3 km à 8,9% procent) volgen elkaar wat sneller op, waarna we nog circa vier kilometer in licht dalende lijn naar de meet in Plouay moeten. Daarin komt het vaak tot een strijd tussen enkele vluchters en een achteropkomend groepje.

Voorbeschouwing Bretagne Classic 2023 | Van der Poel in de regenboog, maar hoe gespannen staat de boog?

Beklimmingen
18,5 km: Kervrazo (1,2 km a 4,0%)
68,5 km: Ty Guen (0,9 km a 6,4%)
87,0 km: Col de Trédudon (1,9 km a 4,4%)
96,0 km: Pontigou (1,1 km a 5,6%)
116,5 km: Ti ar Moal (2,4 km a 3,4%)
129,5 km: La Garenne (1,9 km a 5,8%)
152,0 km: Col du Toullaeron (1,6 km a 5,5%)
164,5 km: Ty Coz (1,9 km a 6,0%)
179,0 km: Le Helles (1,1 km a 6,3%)
183,5 km: Keryvarc'h (1,3 km a 5,7%)
200,0 km: Coat en Hale (0,4 km a 10,8%)
209,5 km: Kervelen (0,4 km a 7,0%)
223,0 km: Meslan (0,6 km a 5,2%)
231,5 km: Marta (0,9 km a 8,4%)
240,0 km: Longeo (1,2 km a 6,0%)
250,0 km: Rostervel (1,5 km a 4,5%)
255,0 km: Lezot (0,8 km à 4,9 procent)
259,0 km: Kersoulic (0,3 km à 5,9 procent)

Weer
Het lijkt dit weekeinde wat wispelturig te worden in Bretagne, waar temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius voor lijken te komen. Ook is er kans op regen bij een matige noordoostenwind.

Tijden

Start: 10.35 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten Bretagne Classic 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel, dus er kunnen nog wijzigingen doorgevoerd worden.

Wie de (voorlopige) startlijst voor de Bretagne Classic erbij neemt, ziet veel toppers staan. Tadej Pogacar stond daar namens UAE-Team Emirates in eerste instantie ook op, maar hij lijkt toch niet af te reizen. De grote ster is hoe dan ook Mathieu van der Poel van Alpecin-Deceuninck, die zijn in Glasgow behaalde regenboogtrui voor een eerste maal zal tonen in de WorldTour. Dat doet hij aan de zijde van Jasper Philipsen en Soren Kragh Andersen, waarmee de ploeg van de Roodhoofts toch wel één van de te kloppen formaties zal zijn.

Er zijn echter nog goede teams: wat te denken van Lidl-Trek? Zij stuurden normaliter volgens de voorlopige startlijst de vuurlinie in, maar na een klassiek voorjaar, de Giro, Tour, het WK en vervolgens het zware trio Denemarken-Hamburg-Duitsland is de Deen begrijpelijk wat gekookt is op het moment. Dan kan de ploeg ook nog op Jasper Stuyven rekenen, de nummer zes van het Wereldkampioenschap in Glasgow. Daarbij zijn ook Thibau Nys en Antwan Tolhoek mee.

Namens Jumbo-Visma geen Wout van Aert, de winnaar van vorig jaar. De Nederlandse ploeg rekent in plaats daarvan op twee van de andere kleppers die ook in de Tourselectie zaten: Christophe Laporte en Tiesj Benoot. Beide mannen kwamen sinds het WK niet meer in actie, dus naar de precieze vorm is het op het moment nog gissen.

Voorbeschouwing Bretagne Classic 2023 | Van der Poel in de regenboog, maar hoe gespannen staat de boog?

Je ziet het, bijna elke ploeg rekent op meerdere kopmannen. EF Education-EasyPost (Alberto Bettiol en Ben Healy), UAE-Team Emirates (Felix Grossschartner, Brandon McNulty en Marc Hirschi), Groupama-FDJ (Stefan Küng en thuisrijder Valentin Madouas), INEOS Grenadiers (Michal Kwiatkowski, Pavel Sivakov en Ethan Hayter), Soudal Quick-Step (Julian Alaphilippe en Mauro Schmid) lijken ook voor die tactiek te opteren.

We hebben al een hele rits meegenomen, maar ex-winnaars als Oliver Naesen (AG2R Citroën Team, dat ook met Benoit Cosnefroy start) en Michael Matthews (Jayco AlUla) nog niet eens meegenomen. Zij behoren tot het kransje namen dat het in de finale vermoedelijk alleen moet oplossen, waar we ook Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Alex Aranburu (Movistar), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty) en Dylan Teuns (Israel-Premier Tech, of toch snelle man Corbin Strong?) toe rekenen. De nummer drie van vorig jaar, Alexander Kamp van Tudor, zal ook proberen zijn kunstje te herhalen.Hij hield destijds Arnaud De Lie van Lotto-Dstny net af. En wat met de afzwaaiende Peter Sagan (TotalEnergies) en Warren Barguil (Arkéa Samsic)?

Favorieten Bretagne Classic 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Christophe Laporte (Jumbo-Visma)
Outsiders: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Michael Matthews (Jayco AlUla) en Jasper Stuyven (Lidl-Trek)

Longshots: Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Ben Healy, Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Stefan Küng, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Alex Aranburu (Movistar) en Marc Hirschi (UAE-Team Emirates)

Poll

Wie wint de Bretagne Classic?

TV Bretagne Classic 2023

De Bretagne Classic is zondag niet op TV te zien, maar gelukkig bieden de online kanalen van Eurosport/GCN+ uitkomst. Hier is bijna de gehele koers te zien, van 11.45 tot aan de aankomst rond 17.00 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws