Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023 | Terug naar plek waar Tom Dumoulin zijn beste dag ooit kende! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023 | Terug naar plek waar Tom Dumoulin zijn beste dag ooit kende!

Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023 | Terug naar plek waar Tom Dumoulin zijn beste dag ooit kende!

Terwijl de Giro d'Italia deze dagen de hoge bergen intrekt, start de Ronde van Noorwegen in de stad Bergen. Deze plek zullen de Nederlandse liefhebbers zich nog wel herinneren van het WK wielrennen van 2017, waar Tom Dumoulin het tijdritgoud pakte. In de Leiderstrui blikt vooruit op dag één van de Ronde van Noorwegen!

Parcours proloog Ronde van Noorwegen 2023

Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023 | Terug naar plek waar Tom Dumoulin zijn beste dag ooit kende!

De Ronde van Noorwegen gaat dus van start in Bergen, waar Dumoulin in 2017 naar eigen zeggen zijn beste dag ooit kende op het WK. De Nederlander won destijds goud door over een afstand van 31 kilometer maar liefst 57 seconden sneller te zijn dan nummer twee Primoz Roglic en 1.21 minuut sneller dan nummer drie Chris Froome.

Ook die tijdrit kwam aan op Mount Fløyen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad Bergen. Eerst gaan we echter 3,6 kilometer langs de kustlijn van die stad rijden, alvorens we via het Fløibanen station (het wagentje voor supporters naar de top van Mount Fløyen) aan de loodzware heuvel beginnen.

In totaal is de proloog slechts 7,4 kilometer lang, maar met een heuvel van 3,4 kilometer gemiddeld aan negen procent gaan we hier toch al de eerste schiftingen zien in het klassement. Wie is er goed, en wie juist niet?

Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023 | Terug naar plek waar Tom Dumoulin zijn beste dag ooit kende!

Tijden
Start: 17.30 uur (eerste renner)
Finish: 20.00 uur (laatste renner)

Weer proloog Ronde van Noorwegen 2023

De renners komen goed weg deze vrijdag. Het regent deze dagen veel in de omgeving van Bergen, maar tijdens de tijdrit zal het naar verwachting droog zijn. Het is 11 graden Celsius en de wind staat een groot deel van Mount Fløyen in de rug.

Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023

Geen tijdrijders van het genre Dumoulin aan de start, zo eerlijk moeten we zijn. Wel hebben we enkele jonge renners aan de start die over x aantal jaar zomaar te boek kunnen staan als mannen die goed tegen de klok kunnen rijden. Eén daarvan is sowieso Magnus Sheffield, het Amerikaanse toptalent van INEOS Grenadiers met Noorse roots. Hij eindigde dit jaar al tweede in de Tour Down Under-proloog en derde in de ouverture van Tirreno-Adriatico.

Ook Ben Tulett van de Britse formatie kan een heel aardig eindje tegen de klok rijden. Hij werd derde in de slottijdrit van de chrono in de Ster van Bessèges, met aankomst bovenop Áles. Eén nog jongere ploeggenoot, Joshua Tarling, werd daar zelfs tweede. En ook Luke Plapp zou dit moeten kunnen, dus opties te over bij de INEOS-kanonnen. En dan hebben we Leo Hayter nog niet eens meegenomen.

Bij die andere grote ploeg, Jumbo-Visma, ook meerdere opties. Voor Mick en Tim van Dijke kan de beklimming van Mount Fløyen er echter mogelijk teveel aan zijn, terwijl Attila Valter en Johannes Staune-Mittet vermoedelijk tijd verliezen tegenover figuren als Tarling en Sheffield in deel één.

Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023 | Terug naar plek waar Tom Dumoulin zijn beste dag ooit kende!

EF Education-EasyPost is ook een ploeg met traditioneel goede tijdrijders. Zij zullen het voor deze proloog vermoedelijk moeten hebben van de ranke klimmer Simon Carr. Hem plaatsen we net als Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en toptalent Marco Brenner (Team DSM) in het rijtje namen dat kan verrassen, net als hardrijder Rune Herregodts van Intermarché-Circus-Wanty.

En dan zijn er nog enkele punchers die zomaar kunnen verrassen met hun snedige benen. Wat mogen we bijvoorbeeld van Thibau Nys (Trek-Segafredo) en diens ploegmaat Mathias Vacek verwachten? Of Ide Schelling, die namens BORA-hansgrohe op zijn dagen ook een goede tijdrit heeft? Wie weet kan de Nederlander Bart Lemmen (Human Powered Health) zelfs verrassen, daar hij dit jaar al vierde werd in de slottijdrit van O Gran Camino.

Favorieten proloog Ronde van Noorwegen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Magnus Sheffield en Ben Tulett (beiden INEOS Grenadiers)
Outsiders: Attila Valter (Jumbo-Visma), Joshua Tarling (INEOS Grenadiers) en Ide Schelling (BORA-hansgrohe)
Longshots: Marco Brenner (Team DSM), Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Leo Hayter, Luke Plapp (beiden INEOS Grenadiers), Johannes Staune Mittet (Jumbo-Visma), Thibau Nys (Trek-Segafredo), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) en Bart Lemmen (Human Powered Health)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news