Florian Vermeersch opnieuw op kieslijst van gemeente: 'Wil na carrière hoger schakelen in de politiek' Wielrennen
Wielrennen

Florian Vermeersch opnieuw op kieslijst van gemeente: 'Wil na carrière hoger schakelen in de politiek'

Florian Vermeersch opnieuw op kieslijst van gemeente: 'Wil na carrière hoger schakelen in de politiek'

We kennen Florian Vermeersch als de podiumklant uit Parijs-Roubaix in 2021. Als de kasseivreter van Lotto-Dstny, die na een nare blessure voorlopig aan de kant staat en in 2025 voor UAE Team Emirates zal rijden. Vermeersch is echter ook politiek actief en maatschappelijk betrokken naast de fiets. Zo staat de Belgische klassiekerrenner in oktober op de kieslijst als er in de gemeente Lochristi-Wachtebeke verkiezingen op het programma staan. HLN sprak erover met Vermeersch en dat resulteerde in enkele bijzondere quotes.

Vermeersch staat op de lijst namens de liberale partij Open Vlaanderen. Hij is al zes jaar lang raadslid in de gemeente Lochristi, die wordt samengevoegd met Wachtebeke. 'Ik ben al gemeenteraadslid sinds 2018. Een leuke en leerrijke periode, maar toen ze onlangs vroegen of ik het opnieuw wou doen, heb ik getwijfeld. Ik ben aan het revalideren van een dijbeenbreuk en wil graag veel koersen in het najaar, net in de periode van die verkiezingen.'

Vermeersch denkt dat veel collega's weinig met politiek hebben: '

En toch staat Vermeersch wel weer op de lijst. Een bewuste keuze voor de lange termijn, zo vertelt hij. 'Het is mijn ambitie om pas na de carrière een versnelling hoger te schakelen in de politiek. Indien ik er nu zou uitstappen en zes jaar weinig betrokken zijn, zou ik binnen zes of twaalf jaar een groot deel aan informatie en dossierkennis gemist hebben.' Waar de Vlaming dus politiek actief is, zijn zijn collega's dat vaak een stuk minder, vertelt de renner van Lotto-Dstny op de vraag of hij het weleens met renners over politiek heeft.

'Soms. Op hoogtestage in Sierra Nevada heb ik samen met Brent Van Moer en Cedric Beullens gekeken naar ‘Het Conclaaf.’ De kopstukken gaven er nogal koeken op. Pittig. Dan discussiëren we daarover en merk je dat elk een ander standpunt heeft. Geestig. Maar ik denk dat de meesten er amper geïnteresseerd in zijn en ook geen goed beeld hebben van mijn collega's. Ik heb soms het idee dat ik me moet verantwoorden. Mijn doel is om mensen te helpen.' Vermeersch denkt ook dat veel collega's rechts stemmen. 'Ze vinden vaak dat wielrenners teveel belasting betalen. En toch gaat politiek niet alleen maar om geld.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news