Froome, Woods en Verbrugge kraken L'Équipe: 'Verhaal over ruzie is verzinsel, complete onzin' Wielrennen
Wielrennen

Froome, Woods en Verbrugge kraken L'Équipe: 'Verhaal over ruzie is verzinsel, complete onzin'

Froome, Woods en Verbrugge kraken L'Équipe: 'Verhaal over ruzie is verzinsel, complete onzin'

Het was een opvallende dag voor Michael Woods en Chris Froome. Israel-Premier Tech trekt normaliter met Froome naar de Tour de France, zo schreef L'Equipe maandagmorgen. De inmiddels 39-jarige Brit werd vorig jaar nog gepasseerd voor de grootste wielerwedstrijd van het jaar, maar naar verluidt hebben de sponsoren van de ploeg een stokje gestoken voor een soortgelijk scenario in 2024. Froome zelf heeft inmiddels gereageerd op die berichten en meer openheid van zaken gegeven.

Froome leek vorig jaar om sportieve redenen buiten de selectie te worden gelaten. De viervoudig Tourwinnaar wees zelf naar het materiaal van het team, maar CEO Sylvan Adams maakte al rap duidelijk dat het daar niet aan lag. 'We hebben Froome niet aangetrokken als PR-instrument, hij wordt verondersteld onze kopman te zijn in de Tour, maar is om prestatieredenen niet eens hier. Ik kan dus niet zeggen dat hij waar voor zijn geld biedt', zo klonk het toen.

'Chris werd gehaald omdat we een goede klassementsrenner wilden, maar in juli werd hij niet geselecteerd voor de Tour omdat hij niet presteerde in de voorbereidingskoersen', zei Adams na de Tour de France van 2023 nog eens. 'Zelfs Chris zal toegeven dat hij geen klassementsrenner meer is. Hij is de grootste grote ronderenner van zijn generatie en ik heb veel respect voor hem. Maar in het verleden behaalde resultaten tellen niet meer.'

Lees verder onder de foto

Froome, Woods en Verbrugge kraken L'Équipe: 'Verhaal over ruzie is verzinsel, complete onzin'
Michael Woods won een rit in de Tour van 2023

Froome terug in de Tour de France, ten koste van Woods, aldus L'Équipe 

L'Equipe claimt dat het niet alleen de tegenvallende prestaties van Froome waren, die hem buiten de Tour hielden. 'Het ging ook om een conflict binnen het team, waar niet langer werd geaccepteerd dat Froome de best betaalde renner was. Zelfs na een salaris-verlaging bleef hij meer verdienen dan Michael Woods, die dat als onrecht zag. Tot het punt dat hij een degradatie van Froome in de hiërarchie van de ploeg eiste', aldus de Franse sportkrant. Woods kreeg zijn zin en kreeg een team in zijn dienst mee naar de Tour in 2023, zonder Froome. De Canadees leverde en won de negende etappe naar de Puy de Dôme.

Die ritzege heeft Woods weinig krediet opgeleverd, zo zou nu blijken. De organisatie van de Tour de France zou hebben aangedrongen op een startplek voor Froome, met zijn vier eindzeges in de Tour in 2013, 2015, 2016 en 2017. Ook de sponsoren van Israel-Premier Tech zouden zijn opgestaan en eisten een leidersrol voor Froome in de komende Tour. Nu Woods nog herstelt van een hersenschudding uit de Giro d'Italia lijkt de weg vrij voor een rentree, ook al presteerde Froome in 2024 amper. Hij reed anoniem rond in de Tour du Rwanda en haalde het einde niet van de Tirreno-Adriatico. Zondag startte hij in het Critérium du Dauphiné, als opbouw naar de Tour.

Via X reageerde Froome al rap op het nieuws vanuit Frankrijk. 'Nieuws voor mij, wat jij Woods?', schreef hij, met een lachende emoticon. Woods reageerde daar dan alweer gauw op: 'Haha, same here, mate', was zijn eveneens veelzeggende reactie.

Viervoudig eindwinnaar Froome geeft meer openheid van zaken: 'Wordt voor mij lastig de selectie te halen'

Froome werd door Cyclingnews voorafgaand aan de rit van maandag gevraagd naar de situatie binnen Israel-Premier Tech. Daar ging de doorgaans vrij goed gebekte en rustige Brit in op de zaak. 'Dit lijkt echt om een compleet verzinsel te gaan, en dan met name over de ruzie tussen mij en Michael Woods. We zijn maten. Het wordt voor mij lastig om de selectie te halen en het zal afhangen van het doel van de ploeg. Het ziet er nu naar uit dat ze ritten willen winnen.'

Hij vervolgt: 'We hebben hier bij het Critérium du Dauphiné en in de Ronde van Zwitserland allemaal de kans om te laten zien hoe goed we zijn om dat teamdoel straks in de Tour te verwezenlijken. Ik ga proberen in de Dauphiné mezelf te laten zien, terwijl ik mijn vorm opbouw en wat race-intensiteit vind.' Ook ploegleider Rik Verbrugge smoort de rel alvast in de kiem. 'Het is grote onzin. Ik heb geen idee waar die informatie vandaan komt. Zijn niet-selectie vorig jaar was voor Chris vanwege de prestaties op sportief vlak, die achterbleven. Het is gewoon afwachten hoe iedereen zich laat zien. Na de Ronde van Zwitserland maken we de selectie.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news