Fulltime crosser Nieuwenhuis sluit terugkeer naar de weg volledig uit: 'Die kans is nihil' Wielrennen
Wielrennen

Fulltime crosser Nieuwenhuis sluit terugkeer naar de weg volledig uit: 'Die kans is nihil'

Fulltime crosser Nieuwenhuis sluit terugkeer naar de weg volledig uit: 'Die kans is nihil'

Joris Nieuwenhuis is één van de belangrijkste veldrittroeven die Nederland rijk is. Samen met Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Pim Ronhaar en Ryan Kamp behoort hij tot het rijtje met allerbeste crossers van het land, al blijft hij wat betreft media-aandacht ietwat onder de radar. Dat was voor In de Leiderstrui reden genoeg om hem voorafgaand aan de Druivencross te Overijse te strikken voor een interview!

Veel mensen kennen de 27-jarige Nieuwenhuis als wegwielrenner. En dat is niet zo gek, daar hij tussen 2019 en 2022 rondfietste op WorldTour-niveau. Namens Team Sunweb (en later Team DSM, het huidige DSM-firmenich) deed hij het allesbehalve onaardig. Zo werd hij in 2020 derde in Parijs-Tours, finishte hij in 2019 als tweede in een rit van de Arctic Race of Norway en behaalde in 2022 maar liefst twee topvijftiennoteringen in de Vuelta a España, wat later als zijn voorlaatste wedstrijd zou gelden...

Eind 2022 besliste Nieuwenhuis namelijk om zijn racefiets definitief aan de haak te hangen. 'In het peloton vroeg ik me heel vaak af wat ik nou precies aan het doen was. Ik merkte dat ik er niet gelukkig van werd en dat ik iets anders wilde. Als wegrenner ben je het hele jaar weg, temeer als je ook nog eens een voorjaar rijdt. Ik zag dat niet meer zitten. Daarom heb ik beslist om terug te keren naar het veldrijden', luidde destijds de redenatie van de toen nog parttime crosser.

Nieuwenhuis werd op slechtst denkbare moment ziek

Parttime crossen werd dus fulltime voor Nieuwenhuis, ploeggenoot van onder anderen Thibau Nys en Van der Haar bij de Baloise Trek Lions-formatie. Het wegwielrennen gold dit kalenderjaar enkel als middel om zijn conditie te onderhouden. Zelfs een zevende plaats in de ouverture van de Baloise Belgium Tour deed hem niet terugverlangen naar het geasfalteerde. 'Ondanks dat ik een paar mooie resultaten op de weg heb behaald, begint het helemaal niet te kriebelen om weer wegwielrenner te worden. Echt nul zelfs. De wegwedstrijden rijd ik puur en alleen om mijn conditie te onderhouden. Ik zie het meer als middel om het ultieme doel te dienen en dat is veldrijden', vertelt hij zo'n anderhalf uur voor de start van de 'Moeder aller Crossen'.

Lees verder onder de foto!

Fulltime crosser Nieuwenhuis sluit terugkeer naar de weg volledig uit: 'Die kans is nihil'
WK veldrijden 2023: Nieuwenhuis tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Nieuwenhuis geeft ook aan dat hij leek af te stevenen op een topvorm aan het begin van de veldritwinter, maar dat een stevige verkoudheid enigszins roet in het eten gooide. 'De vorm is echt goed. Ik heb een heel goede zomer gehad, ware het niet dat ik uitgerekend vlak voor het cross-seizoen doodziek werd. Toen heb ik echt twee weken lang niets kunnen doen. Met het oog op de start van het seizoen was het dus vooral heel erg afwachten hoe het zou gaan, maar dat viel gelukkig alles mee. Ik heb wel iets ingeleverd, maar de basis is heel erg goed', blikt hij ook deels terug op zijn winst in de Major Taylor Cross Cup en zijn vierde plaats in de Wereldbekermanche te Waterloo (twee Amerikaanse wedstrijden).

Superprestige geniet hoogste prioriteit bij Nieuwenhuis

De coureur uit Doetinchem heeft er alleszins veel vertrouwen in dat hij een degelijk cross-seizoen gaat rijden, al gebiedt eerlijkheid hem te zeggen dat hij op sommige dingen wel iets goed te maken heeft. 'Voordat ik zo ziek werd, had ik het idee dat ik een hoog niveau te pakken had. Dat is nog steeds het geval, maar vooral als het gaat om het rijden van één tempo. De intensiteit mist misschien nog wel een beetje. Het twee of drie minuten lang stevig doortrekken moet nog wat komen. Dat heb ik altijd wel gekund, dus ik hoop en ga ervanuit dat het wel weer komt', is hij optimistisch.

Wat zijn deze winter dan de voornaamste doelen van de Gelderlander? Daar hoeft hij niet al te lang over na te denken. 'Ik rijd alle manches uit de Superprestige. En hopelijk kan ik zoveel mogelijk Wereldbekerwedstrijden meepakken. Het is daar wel echt even kijken hoe ik ervoor sta. Stel dat ik op een mooie plaats sta, pak ik ze waarschijnlijk allemaal. Maar als in de Wereldbeker niet zoals gewenst gaat, laat ik die waarschijnlijk wat eerder links liggen. Dan kan ik in dat geval beter gaan bijtrainen of iets dergelijks. De Superprestige is dus gewoon prioriteit numero één', zet hij het netjes uiteen tegenover deze website.

Lees verder onder de foto!

Fulltime crosser Nieuwenhuis sluit terugkeer naar de weg volledig uit: 'Die kans is nihil'
Nieuwenhuis tijdens de Wereldbekerwedstrijd in de Beekse Bergen (13 november 2022)

In het kader van die bewuste Superprestige heeft Nieuwenhuis echter geen bepaald eindresultaat dat hem tot tevredenheid stelt in gedachten. 'Ik heb er voor mezelf geen specifiek resultaat op geplakt. Ik wil gewoon een zo goed mogelijk klassement rijden. Voor mij is het natuurlijk een eerste keer dat ik weer vol voor een veldritklassement kan gaan. Dat maakt het ook moeilijker inschatten. Misschien dat ik beter volgend jaar een specifiek doel of een bepaalde einduitslag voor mezelf kan stellen.'

Parttime gitarist Nieuwenhuis heeft geen specifiek doel gemaakt van EK en WK veldrijden

Op zondag 5 oktober maakt Nieuwenhuis, die de Druivencross uiteindelijk afsloot op een zestiende stek, zijn opwachting op het EK veldrijden. Dat in West-Frankrijk georganiseerde kampioenschap is echter geen wedstrijd die er voor hem persoonlijk wat betreft importantie bovenuit steekt. 'Ik heb namelijk gezegd dat ik liever een heel seizoen lang goed wil rijden. Dat betekent in dat kader dus ook dat ik niet volledig toewerk naar een WK of NK. Afgelopen jaren heb ik dat altijd geprobeerd, vooral omdat ik niet alles reed. Maar nu ik fulltime veldrijder ben, moet ik gewoon het hele seizoen goed zijn en niet enkel tijdens één of een paar wedstrijden', is hij duidelijk.

Ten afsluiting: het is een welbekend gegeven dat Nieuwenhuis een groot liefhebber van gitaarmuziek is. De goedlachse twintiger met baard is zelf namelijk ook een fervent gitarist. Nieuwenhuis heeft meermaals uit de doeken gedaan dat hij bij iedere topvijfnotering in een internationale veldrit zichzelf een gitaar cadeau doet. 'Muziek speelt wel een heel belangrijke rol in mijn leven. Ik ben er thuis eigenlijk iedere dag wel mee bezig. En dan vaak zelfs meerdere uren', toont hij zich ook nabij zijn in Vlaams-Brabant geparkeerde camper overduidelijk een liefhebber. 'Ik heb eigenlijk ook meer tijd dan ooit om me met zulke andere passies bezig te houden. Het is zelfs één van de redenen dat ik me juist meer op veldrijden ben gaan focussen. Ik ben dan bovendien minder vaak van huis.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws