Geen Jumbo-Visma, maar (of dus) een vette vis: waarom Le Samyn hoofdprijs is voor Naesen, Teunissen en anderen Wielrennen
Wielrennen

Geen Jumbo-Visma, maar (of dus) een vette vis: waarom Le Samyn hoofdprijs is voor Naesen, Teunissen en anderen

Geen Jumbo-Visma, maar (of dus) een vette vis: waarom Le Samyn hoofdprijs is voor Naesen, Teunissen en anderen

Na het Openingsweekend is er een korte periode van koersluwte, maar eigenlijk duurt die maar één dag. Op dinsdag kruist het peloton namelijk de degens voor Le Samyn, een koers die steeds meer aan waarde wint. Ook omdat het met ploegen als Jumbo-Visma - niet aanwezig - en de selectie groep wereldtoppers elders steeds lastiger wordt om te winnen.

In de Leiderstrui sprak enkele renners die na Omloop en Kuurne afzakken naar Quaregnon, waar dinsdag de start van Le Samyn geprogrammeerd staat. Eén daarvan is Oliver Naesen. 'Als je daar kan winnen, is het voorjaar misschien ook wel geslaagd. Die koers is lastig genoeg', vertelde de voormalig Belgisch kampioen, die aangeeft dat het niveau in het peloton met mannen als Van der Poel en Van Aert steeds hoger wordt en winnen dus ook lastiger.

'Voor veel ploegen is het na Omloop en Kuurne verleidelijk om maandag thuis te zijn', schetst de Belg, waarmee hij doelt op de zeven WorldTour-teams aan de start, tegenover de zeventien van Kuurne-Brussel-Kuurne. 'Die maandag is ook rap voorbij als je Omloop en Kuurne achter de rug hebt, maar voor Samyn kan ik mij zeker opladen. Ik zie het als een hoofdprijs, je moet niet vergeten dat ik nog nooit een klassieke zege heb behaald in het voorjaar', aldus de man die wel twee keer de Bretagne Classic en het BK won. Oli voelt zich alvast goed, zo knikte hij ons toe na zijn negentiende plek - ondanks pech op een slecht moment - in de Omloop.

Ploegmaat Stan Dewulf eindigde afgelopen seizoen als vierde in de Waalse eendagskoers en hij sloeg zelfs Kuurne over om goed te zijn in Samyn. 'Dat is een koers die mij ook echt goed past. Ik denk wel dat ik de ambitie mag hebben om daar voor de overwinning te gaan', aldus de mede-kopman bij AG2R Citroën Team, die de koers echt als 'persoonlijk doel' omarmt.

Geen Jumbo-Visma, maar (of dus) een vette vis: waarom Le Samyn hoofdprijs is voor Naesen, Teunissen en anderen

Teunissen ziet Le Samyn als belangrijke afspraak voor team en hemzelf

Mike Teunissen eindigde als elfde in Omloop Het Nieuwsblad, waarna hij net als Dewulf Kuurne-Brussel-Kuurne oversloeg. Sterker nog, wedstrijden als Le Samyn zijn één van de redenen dat hij Jumbo-Visma verliet voor Intermarché-Circus-Wanty. 'Dat zijn koersen die ik echt mooi vind, maar we weinig reden bij Jumbo-Visma', vertelde hij ons al op het januari-trainingskamp van zijn nieuwe ploeg.

In aanloop naar de koers liet hij via de communicatie van Intermarché-Circus-Wanty nog weten er zin in te hebben. 'Deze wedstrijd is een belangrijke afspraak voor het team. Dit is één van de zorgvuldige keuzes die we voor mijn jaarplanning gemaakt hebben en die me erg motiveert. Er wordt van mij verwacht dat ik in de finales van deze wedstrijden op de afspraak ben en dat is mijn doel', stelde Teunissen de Limburger.

Ook Daan Hoole, de sterke Nederlander van Trek-Segafredo, sloeg Kuurne-Brussel-Kuurne over ten faveure van Le Samyn op dinsdag. 'Ik kan dan ook wat meer voor eigen kans gaan. Een wielrenner heeft altijd ambitie, je bent geen wielrenner geworden om alleen te knechten. Dat is ook wel eens leuk dus', liet hij ons voor de Omloop weten.

Andere mooie namen aan de start zijn Fabio Jakobsen, Kasper Asgreen, Victor Campenaerts, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Giacomo Nizzolo, Søren Kragh Andersen en Hugo Hofstetter. Le Samyn is dinsdag in de middag te zien bij Sporza en Eurosport.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news