Voorbeschouwing Le Samyn 2023 | Deelnemerslijst vol toppers bevestigt dat koers aan statuur wint Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Le Samyn 2023 | Deelnemerslijst vol toppers bevestigt dat koers aan statuur wint

Voorbeschouwing Le Samyn 2023 | Deelnemerslijst vol toppers bevestigt dat koers aan statuur wint

Na de Vlaamse koersen Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is het twee dagen later tijd voor een ietwat onderschatte wedstrijd op de kalender: Le Samyn, die stilaan meer als hoofdprijs gezien wordt. In de Leiderstrui beschouwt voor!

Wie de erelijst van de koers rondom Dour erbij pakt, ziet een patroon. Waren het in de eerste jaren van het afgelopen decennium - met alle respect - namen als Kris Boeckmans, Maxime Vantomme en de onvolprezen Alexey Tsatevisch die er met de zege vandoor gingen, de laatste jaren zijn het louter kleppers.

Niki Terpstra schreef de wedstrijd in 2016 en 2018 op zijn naam, terwijl het de laatste vier jaren met Florian Sénéchal, Hugo Hofstetter, Tim Merlier en Matteo Trentin ook louter toppers en subtoppers waren. Afgaande op de deelnemerslijst voor 2023, zal dat dit keer niet anders zijn.

Praktische informatie Le Samyn 2023

  • Quaregnon - Dour (209 km)
  • Dinsdag 28 februari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Le Samyn

2022 Matteo Trentin
2021 Tim Merlier
2020 Hugo Hofstetter
2019 Florian Sénéchal
2018 Niki Terpstra
2017 Guillaume Van Keirsbulck
2016 Niki Terpstra
2015 Kris Boeckmans
2014 Maxime Vantomme
2013 Alexey Tstatevich

Le Samyn 2023: Parcours, weer en tijden

Met een lengte van meer dan tweehonderd kilometer mag Le Samyn zich met recht een semi-klassieker noemen. De organisatie van de Waalse koers heeft ook voor dit jaar weer een interessant parcours uitgeplozen met daarin de nodige kasseistroken. De start van de race vindt plaats in Quaregnon, om vervolgens te finishen in Dour.

De finale van de race wordt afgewerkt op een lokale ronde, met daarin de Côte de la Roquette (vierhonderd meter aan 3,2 procent) en de Côte des Nonettes (driehonderd meter aan 3,6%) als belangrijke scherprechters. Net voordat de renners bij de finishlijn aankomen, moeten ze nog de kasseien van de Rue de Belle Vue bedwingen. Daar is het mogelijk om nog de laatste verschillen te slaan, alvorens we licht bergop finishen.

Voorbeschouwing Le Samyn 2023 | Deelnemerslijst vol toppers bevestigt dat koers aan statuur wint

Beklimmingen/kasseistroken:
100,0 km: Rue de Vert Pignon
115,5 km: Côte de la Roquette
121,5 km: Côte des Nonettes
127,0 km: Rue de Belle Vue
136,0 km: Rue de Vert Pignon
142,0 km: Côte de la Roquette
147,5 km: Côte des Nonettes
153,5 km: Rue de Belle Vue
162,0 km: Rue de Vert Pignon
168,0 km: Côte de la Roquette
174,0 km: Côte des Nonettes
179,5 km: Rue de Belle Vue
188,5 km: Rue de Vert Pignon
194,0 km: Côte de la Roquette
200,0 km: Côte des Nonettes
208,0 km: Rue de Belle Vue

Weer
Het zijn vrij frisse, doch zonnige dagen in Europa. Dat is in Wallonië niet anders. 's Nachts daalt het kwik in aankomstplaats Dour naar de vier graden onder nul, maar als de renners hun kilometers rond Dour afwerken zal het juist zo'n vier graden boven nul zijn. Het waait aan zo'n twintig kilometer per uur vanuit het noordoosten, wat de gevoelstemperatuur nog wat lager zal leggen ondanks de zon.

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: Rond 17.20 uur

Favorieten Le Samyn 2023

Acht WorldTour-teams maken de trip naar startplaats Quaregnon, wat toch relatief weinig is. Het UAE-Team Emirates van titelverdediger Matteo Trentin is daar niet bij, dus we krijgen op zeker een nieuwe winnaar. Misschien Hugo Hofstetter, vorig jaar tweede en winnaar in 2020? Met Luca Mozzato, David Dekker en Jenthe Biermans beschikt Arkéa Samsic over nog enkele ijzers in het vuur.

De grootste ploegen aan de start zijn toch wel Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck, waarvan die eerste met Fabio Jakobsen op de proppen komt. De Nederlander wordt ondersteund door onder meer de sterke Denen Michael Mørkøv en de van ziekte herstelde Kasper Asgreen, die dan wel voorbij hun landgenoot Søren Kragh Andersen zullen moeten. Hij is, samen met Kaden Groves, de vooruitgeschoven pion bij de ploeg van de Roodhoofts.

Kragh Andersen is één van de vele toppers uit het klassieke werk die deze Samyn echt als hoofdprijs zien. Tel daar Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Oliver Naesen (AG2R Citroën Team), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech) bij op en je weet wat deze wedstrijd waard is. Teunissen (elfde), Naesen (ondanks pech negentiende), Vanmarcke (tiende) en Stuyven (aanvallend) lieten zich al zien in de Omloop.

Voorbeschouwing Le Samyn 2023 | Deelnemerslijst vol toppers bevestigt dat koers aan statuur wint

Naast Jakobsen doen er echter nog enkele snelle mannen mee: Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Alberto Dainese (Team DSM), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) en Edward Theuns (Trek-Segafredo) raak je maar beter kwijt voor de finish.

Deze Samyn kan ook wel eens de definitieve doorbraak gaan betekenen voor enkele mannen die al langer op de deur aan het kloppen zijn. Stan Dewulf (AG2R Citroën Team) bijvoorbeeld, afgelopen jaar vierde en ook nu weer gebrand op succes. Madis Mikhels (Intermarché-Circus-Wanty) is ook zo'n figuur, evenals de beresterke Noor Søren Waerenskjold van Uno-X. Het valt bij hem nog wel te zien of hij hersteld is van de ziekte en valpartij die hem afgelopen weekeinde parten speelde.

Daan Hoole (Trek-Segafredo) verwachten wij ook nog wel in de vuurlinie voor zijn ploeg, evenals Cedric Beullens en Florian Vermeersch bij Lotto-Dstny. Matthis Le Berre (Arkéa Samsic) liet zich al in positieve zin opmerken in de Omloop, mogelijk smaakt dat naar meer. En wat heeft Taco van der Hoorn (Intermarché-Circus-Wanty) voor ons in petto?

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor Le Samyn 2023?

Topfavorieten: Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Oliver Naesen (AG2R Citroën Team)
Outsiders: Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) en Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech)
Long shots: Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Stan Dewulf (AG2R Citroën Team), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty)

Poll

Wie wint Le Samyn 2023?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Le Samyn 2023

Wie dinsdagmiddag koers wil kijken, zit gebakken bij Sporza en Eurosport. De Belgische zender is er vanaf 13.50 uur bij met de vrouwenkoers, terwijl Eurosport om 14.00 uur in zal schakelen met die wedstrijd. De mannenrace wordt vanaf 15.00 uur op de beeldbuis gebracht, alsook de online kanalen van Eurosport, GCN en Discovery +.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws