Gespot op Strava: Evenepoel en Van Vleuten verpulveren records tijdens weergaloze solo's Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Evenepoel en Van Vleuten verpulveren records tijdens weergaloze solo's

Gespot op Strava: Evenepoel en Van Vleuten verpulveren records tijdens weergaloze solo's

Als de stofwolken van een wervelend wielerweekend zijn opgetrokken, is het tijd voor de cijfers! Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten maakten indruk, in respectievelijk de Clasica San Sebastián en de Tour de France Femmes. Ze waren niet alleen de besten, de manier waarop was reden tot napraten.

Evenepoel en Van Vleuten begonnen er eigenlijk tegelijkertijd aan op zaterdag 30 juli. Terwijl Van Vleuten op 62 kilometer van de streep solo ging en Demi Vollering kraakte, daar was het Evenepoel die in Spanje eigenlijk op precies dezelfde manier afscheid nam van Simon Yates als laatste ballast. Ze denderden allebei naar de finish en keken geen moment meer om.

7,2 watt per kilogram en records voor Evenepoel

Eerst Evenepoel en zijn Clasica San Sebastián. De jonge Belg won al eens in 2019 en keerde afgelopen zaterdag voor het eerst sinds toen weer in optimale vorm terug. Nadat hij in coronajaar 2020 in de Ronde van Lombardije z'n bekken brak, was het lang op en af voor de Belgische wielerhoop. Hij wisselde geweldige dagen af met flinke inzinkingen, maar in 2022 lijkt hij stabieler dan ooit. Evenepoel houdt zich aan het programma, plant rust in, traint hard, werkt toe naar zijn doelen en haalt op desbetreffende dagen hard uit.

In de Clasica San Sebastián versnelde Evenepoel op de voorlaatste klim van de dag, de Erlaitz. Nadat hij in de afdaling van de Jaizkibel al wat druk had gezet, versnelde hij op de klim zo hard dat alleen Yates heel even kon volgen. Evenepoel reed de klim van 3,81 kilometer aan 11,1 procent omhoog in 11 minuten en 58 seconden. In het Strava-segment van de Erlaitz betekende dat een dikke, vette KOM. Evenepoel was zaterdag 46 (!) seconden sneller dan Simon Carr in volle aanval was in 2021.

Gespot op Strava: Evenepoel en Van Vleuten verpulveren records tijdens weergaloze solo's
Indrukwekkende KOM van Evenepoel!

'Precies 7,3 Watt per kilogram lichaamsgewicht', vertelde hij na afloop aan Het laatste Nieuws. Met zijn 63 kilo een indrukwekkend gemiddelde, volgens de Belgische media vergelijkbaar met de inspanningen van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard in de Tour de France. De Tour in de tweede en derde week versus de Clasica is ietwat appels met peren vergelijken, maar toch... 'Als ik dit niveau nog een paar weken kan aanhouden zou dat prima zijn, maar ik hoop en ik denk dat ik nog beter kan worden tegen de start van de Vuelta. Ik zit nog niet aan mijn top', zei Evenepoel er doodleuk bij.

De concurrentie in de Vuelta a España bergt zich dan maar beter, want wat Evenepoel in de laatste 45 kilometer van de Clasica uit zijn benen schudde, was indrukwekkend. Ook op het plateau en in de afdaling van de Erlaitz reed Evenepoel namelijk de KOM uit de boeken. Aan 51,8 kilometer per uur gemiddeld bouwde hij in deze fase zijn voorsprong rap uit, net zoals hij dat eerder dit jaar al deed in Luik-Bastenaken-Luik. Op het laatste klimmetje van de dag (1,7 kilometer aan 10,3 procent) reed de Belg nog doodleuk een PR. Hij was ook daar dus sneller dan in 2019. Zijn solo in de laatste 45 kilometer ging gemiddeld aan 42,2 kilometer per uur, inclusief dus twee steile klimmetjes. Hij tikte bergaf de 89 per uur aan, waarmee verhalen over daalangst ook de prullenbak in kunnen.

Van Vleuten en Vollering meten zich met de mannen

Van Vleuten dan, want toen Evenepoel in de Clasica wegreed, was de Nederlandse kopvrouw van Movistar in de Tour de France bezig de ronde naar haar hand te zetten. Samen met Vollering begon Van Vleuten eraan op de eerste klim van de dag in etappe 7. Na de Petit Ballon werd Vollering er op de tweede klim van de dag afgereden, alvorens Van Vleuten de concurrentie op de slotklim van de Grand Ballon verpulverde en op minuten zette. Gemiddelde snelheid met dik 3.000 hoogtemeters in slechts 87 kilometer: 30,5 kilometer per uur. Daarmee reed ze overall een kilometer per uur rapper dan Vollering.

Toch moeten we voor deel één van deze lofzang ook Vollering een groot compliment maken. De Petit Ballon werd namelijk in 31 minuten omhoog gefietst door de twee Nederlandse vrouwen samen. Nu zegt dat niet zoveel, maar wel als we de top tien van dit Strava-segment erbij pakken. Wie pronken daar op plekken zeven en acht? Juist, Annemiek en Demi! Thymen Arensman was in 2020 ooit in 28.31 minuten boven, maar er waren in totaal maar zes mannelijke Strava-gebruikers sneller op deze klim.

Gespot op Strava: Evenepoel en Van Vleuten verpulveren records tijdens weergaloze solo's

Na de Petit Ballon was het in volle vaart naar beneden, met Vollering die druk zette op Van Vleuten. Ook hier gold: er waren slechts twee mensen ooit sneller in Strava op deze afzink. Vollering kocht er weinig voor, want op de steile Col du Platzerwasel (7 kilometer aan 8,2 procent) werd ze er dan toch afgereden. Op de top was het verschil 27 seconden. Na het plateau, de afdaling en de vallei was dit gegroeid naar twee minuten. Van Vleuten reed richting de voet van de slotklim gemiddeld 49,8 per uur over 36 kilometer. Vollering kwam tot 48,1 per uur... Eigenlijk werd daar de Tour beslist.

De slotklim werd een martelgang, voor eigenlijk alle vrouwen, al verloor Vollering er nog maar een minuutje extra. Er was zo hard gereden die dag, dat er een heleboel zwart zagen. Van Vleuten leed ook, maar reed de Grand Ballon toch nog omhoog aan 18,5 kilometer per uur. We dagen de gemiddelde wielertoerist uit het na te doen... In de laatste etappe ging het allemaal een stuk minder hard, ging het vooral over de tactische keuzes van SD Worx, maar was het eindbeeld hetzelfde: Van Vleuten, solo op de top, dit keer op La Planche des Belles Filles. Een dikke QOM (vrouwelijke KOM) op Strava, zoals Van Vleuten in het slotweekend van de Tour tientallen QOM's uit de boeken reed.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws