Gespot op Strava: Waarom Pidcock in Sanremo gevaarlijke klant is (en nog wat Van der Poel-cijfers!) Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Waarom Pidcock in Sanremo gevaarlijke klant is (en nog wat Van der Poel-cijfers!)

Gespot op Strava: Waarom Pidcock in Sanremo gevaarlijke klant is (en nog wat Van der Poel-cijfers!)

Dat Tadej Pogacar en Wout van Aert dik in orde zijn voor Milaan-Sanremo, daar zijn geen misverstanden over. De twee topfavorieten voor La Primavera vlogen respectievelijk in de Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice. De grote vraag is: wie daagt ze uit? Caleb Ewan drukte zijn neus al weleens aan het venster in de afgelopen weken, voor het vormpeil van Tom Pidcock daalden we af naar Strava. Daar pakten we ook nog even de laatste voorbereidingen van lastminute Sanremo-surprise Mathieu van der Poel mee...

Na een meer dan prima Openingsweekend werd Pidcock daags voor Strade Bianche plots ziekgemeld door INEOS Grenadiers. Een maagvirus gooide alle plannen in de war, want Strade Bianche was toch één van de hoofddoelen van het seizoen voor de jonge Brit. Pidcock werd zodoende sinds 27 februari niet meer teruggezien, omdat hij ook de Tirreno-Adriatico aan zich voorbij liet gaan. Gelukkig is hij inmiddels weer fit, getuige zijn selectie voor Milaan-Sanremo op zaterdag.

Pidcock schiet uit de startblokken en vliegt in Andorra

De aanloop naar Strade Bianche ging nog zo goed. Pidcock toonde zich aan het front in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne en uploadde op 28 februari en 1 maart nog gewoon twee trainingen en hij reisde zelfs af naar Italië. Daar verkende hij op 3 maart een deel van de route, alvorens het noodlot toesloeg. Geen Pidcock op 5 maart, al vragen we ons af of hij ergens met een pittenzakje, een warme kop thee en onder een dekentje heeft gekeken. Wat opvalt, is dat hij de dag na Strade Bianche namelijk alweer op de fiets zat!

Pidcock reed op zondag 6 maart 100,17 kilometer op de teller en er zat duidelijk nog wat frustratie in de benen. Hij reed de KOM op 'Skipton Rd Climb' (4,76 kilometer aan 3,6 procent) uit de boeken met een gemiddelde van 31,7 kilometer per uur over 9 minuten en 1 seconde. Op het heuvelsegment 'Ripley to A59' deed hij dat later in de rit nog eens dunnetjes over, door de KOM te pakken op het stuk van 3,38 kilometer aan gemiddeld 1,2 procent. Pidcock liet op de dag na Strade Bianche 33 (!) persoonlijke records noteren. Die hadden we er in Toscane graag bij gehad....

Pidcock verbleef in de dagen na Strade Bianche in Groot-Brittannië, waar hij onder meer nog de KOM in het segment 'The Ripley Ninja Birstwith Bobber' vermorzelde. Hij was bijna een halve minuut sneller dan de oude toptijd uit 2021. Op 9 maart vloog Pidcock naar Andorra, waar hij woont. In de dwergstaat in Zuid-Europa legde hij buiten de spotlights de laatste puzzelstukjes richting het voorjaar. Tot en met 16 maart noteerde hij zes trainingen, plus nog een ritje op Zwift.

Pidcock reed in een weekje Andorra heel wat kilometers en hoogtemeters bij elkaar. Hij zat in totaal zo'n 31 uur in het zadel in zes trainingen. De uploads in Strava kleuren goud van alle persoonlijke records, ook al werd er vooral ook veel inhoud gekweekt. Dat de benen echter klaar zijn voor de Cipressa en de Poggio, bleek wel uit meerdere KOM's die hij in Andorra uit de boeken reed. De segmenten 'Castellnou de Carcolze' (4,57 km aan 8,5%) en 'Mur Canillo' (1,48 km aan 8,8%) staan beide op zijn naam. Wie bergop op steile stroken de 40 per uur dik kan overstijgen, kan zaterdag ook mee met de besten over de Poggio.

Gespot op Strava: Waarom Pidcock in Sanremo gevaarlijke klant is (en nog wat Van der Poel-cijfers!)

Van der Poel legt laatste hand aan voorbereiding

Nemen we ook Mathieu van der Poel nog even mee? Natuurlijk! We volgden de beste man al op Strava toen hij eind januari de trainingen hervatte en stelden begin deze maand al vast dat hij de intensiteit flink aan het opvoeren was in Spanje. Wat voerde hij de afgelopen twee weken allemaal uit? Zijn lange verblijf in Spanje werd vorige week afgesloten met een indrukwekkende trainingsweek, waarin hij 30 uur en 43 minuten in het zadel zat, goed voor 950,2 kilometer en 15.089 hoogtemeters, verdeeld over zes ritten. Daar zaten twee trainingen van dik zes uur bij en eentje van zelfs meer dan zeven uur. Van der Poel reed die dag 216,10 kilometer bij elkaar.

Buiten het feit dat de persoonlijke records elkaar in rap tempo opvolgden, zagen we Van der Poel bovenal de laatste hand leggen aan zijn voorbereiding. Milaan-Sanremo komt vroeg, maar Van der Poel ging niet voor niets een paar keer heel diep tijdens trainingen. De KOM's volgden elkaar in rap tempo op, alvorens de Nederlander afgelopen dinsdag terug was in België. Daar ging hij op donderdag nog eens even goed diep, met twee uur achter de brommer en een lactaattest van twintig minuten. Gemiddeld 280 watt, over 3 uur en 32 minuten, met een max van 1.458 watt.

Of Van der Poel er klaar voor is? Hij heeft in ieder geval een heel net gevoel. We hebben hem sinds eind januari op de voet gevolgd en de stijgende lijn was indrukwekkend. Milaan-Sanremo is goed nieuws, vooral omdat we Van der Poel eindelijk terug in koers gaan zien. Bring it on!

Gespot op Strava: Waarom Pidcock in Sanremo gevaarlijke klant is (en nog wat Van der Poel-cijfers!)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws