Giro op zijn kop: Roglic verliest kostbare tijd tegenover roze trui Thomas en dagwinnaar Almeida Wielrennen
Wielrennen

Giro op zijn kop: Roglic verliest kostbare tijd tegenover roze trui Thomas en dagwinnaar Almeida

Giro op zijn kop: Roglic verliest kostbare tijd tegenover roze trui Thomas en dagwinnaar Almeida

Joao Almeida (UAE-Team Emirates) heeft de slotweek van de Giro d'Italia ingeluid met een klinkende zege na een tweestrijd met nieuwe roze trui Geraint Thomas, van INEOS Grenadiers. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) moest op vijf kilometer van de finish op de Monte Bondone lossen bij zijn grote concurrenten en verloor daardoor wat tijd.

Eindelijk was het dan zover: de loodzware slotweek van de Giro d'Italia. Met een 203 kilometer lange rit naar de top van de Monte Bondone was het direct raak, temeer omdat er vijf gecategoriseerde beklimmingen zijn opgenomen.

De openingsfase van zestig kilometer was echter vlak, waardoor het moeilijker was om het kaf van het koren te scheiden. Grote beren als Jonathan Milan (Bahrain Victorious) konden zich op die manier ook mengen en plaatsnemen in de vroege vlucht van de dag, die maar liefst 27 renners sterk was.

Grote kopgroep met gekende namen krijgt voorgift

Aurélien Paret-Peintre, Valentin Paret-Peintre (AG2R), Christian Scaroni, Vadim Pronskiy (Astana), Jack Haig, Milan (Bahrain Victorious), Patrick Konrad, Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe)- Jonathan Lastra, Thomas Champion (Cofidis), Veljko Stojnic, Nicolas Dalla Valle (Corratec), Ben Healy (EF), Mattia Bais (EOLO-Kometa), Martin Marcellusi, Alessandro Tonelli, Davide Gabburo, Filippo Magli (Bardiani), Salvatore Puccio, Ben Swift (INEOS), Derek Gee (Israel)- Carlos Verona (Movistar), Michael Hepburn, Filippo Zana (Team Jayco AlUla), Toms Skujins (Trek-Segafredo) en Diego Ulissi (UAE) namen de benen.

In deze lange rit kregen we hierdoor wel een lange tussenfase, waarbij met name de strijd om de klassementen interessant was. Milan pakte ten koste van Gee en Skujins de punten voor zijn paarse trui, terwijl Healy het blauwe bergtricot wenste te bemachtigen ten koste van het Bardiani-kwartet. Voor het algemeen klassement was vooral de aanwezigheid van Paret-Peintre en Haig interessant, de nummers dertien en zeventien van het klassement.

Jumbo-Visma toont zich op kop van het peloton

Namens Jumbo-Visma pakte Edoardo Affini de kop in het peloton, waarmee we de mannen van Jumbo-Visma voor de eerste keer in deze Giro echt in actie zagen. Namens roze trui Bruno Armirail werd spurter Jake Stewart op kop gezet, terwijl we voor de zoveelste keer in deze Giro regen kregen. Bij de start was het met 25 graden Celsius nog lekker te noemen, maar onderweg sloegen de omstandigheden om.

Voorin sloegen de omstandigheden ook om: Astana Qazaqstan Team stuurde Pronskiy en Scaroni in de vuurlinie, waardoor ook Haig en Paret-Peintre op de klim richting Serrada uit hun kot moesten komen. Dat deden ook de mannen van Jumbo-Visma, waar Affini en Sam Oomen indrukwekkende kopbeurten deden.

Giro op zijn kop: Roglic verliest kostbare tijd tegenover roze trui Thomas en dagwinnaar Almeida

Toch was dat allemaal een lange prelude van de klim waar het allemaal omdraaide deze dinsdag: de 21 kilometer lange Monte Bondone. Op die klim nam Michel Hessmann de boel op sleeptouw namens de Nederlandse formatie, dat op dat moment ook nog over Sepp Kuss en Rohan Dennis kon beschikken. Door die sterke rij knechten verdween ook de voorsprong van de vluchters als sneeuw voor de zon.

Na Hessmann was het Dennis die de kop pakte, terwijl Koen Bouwman met een mindere dag eerder dan gehoopt moest passen. UAE-Team Emirates (vier overgebleven mannen) en INEOS Grenadiers (dat Pavel Sivakov zag opgeven, maar wel met drie man in het wiel van Dennis zat) vonden dat allemaal wel prima, maar na het lossen van Dennis kwam er een soort impasse.

UAE-Team Emirates rijdt de boel aan flarden, Roglic past

Dat was het sein voor Davide Formolo om de kop te pakken, terwijl Jay Vine en Brandon McNulty ook nog even meekonden. Ook roze trui Bruno Armirail hield het nog opvallend lang vol, maar net als zijn kopman Thibaut Pinot moest hij op tien kilometer van de meet passen door het tempo van Jay Vine. De Aussie was er verantwoordelijk voor dat de vroege vlucht weer werd bijgehaald.

Vine bleef maar doordenderen, waarmee hij onder meer Hugh Carthy, Damiano Caruso, Andreas Leknessund en Ilan Van Wilder de das omdeed. Daarna was het, met nog acht kilometer voor de boeg, wel al vlot aan Almeida zelf. Roglic, Thomas, Eddie Dunbar en Kuss konden als enige coureurs mee.

Op zes kilometer van de meet versnelde Almeida nog eens, waarop hij op een counter van Thomas liep. Verrassend genoeg was het Roglic die als eerste van de grote drie leek te breken: meesterknecht Kuss moest op hem wachten, maar het was overduidelijk te zien dat Roglic de mindere was van Almeida en Thomas, al leek ook de Portugees het stilaan lastig te krijgen.

In de laatste vlakkere kilometers was het aan Kuss om de schade voor Roglic te beperken, terwijl Thomas en Almeida elkaar in de greep hielden. In de laatste honderden meters pokerden de twee wat, terwijl Roglic de schade daar zo' halve minuut achter probeerde te beperken.

Uitslag etappe 16 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 16 Giro d'Italia 2023 terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news