Gunnewijk vindt het na acht jaar vol successen én lastige situaties mooi geweest: 'Geen makkelijke opdracht' Wielrennen
Wielrennen

Gunnewijk vindt het na acht jaar vol successen én lastige situaties mooi geweest: 'Geen makkelijke opdracht'

Gunnewijk vindt het na acht jaar vol successen én lastige situaties mooi geweest: 'Geen makkelijke opdracht'

Loes Gunnewijk legt haar takent als bondscoach van het vrouwenwielrennen bij de KNWU neer na 2024, zo meldt de wielerbond in een persbericht. De 43-jarige oud-renster had de afgelopen acht jaar de soms ondankbare taak om van een sterren-ensemble een lopende machine te maken voor de grote kampioenschappen. Dat lukte vaak, al kreeg Gunnewijk in de afgelopen jaren ook regelmatig kritiek.

Gunnewijk was sinds 2019 verantwoordelijk als bondscoach voor het vrouwenwielrennen bij de elite, onder 23 en junioren. De opbrengst: 55 medailles! 'De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en passie gewerkt met de talenten en wereldtop binnen het vrouwenwielrennen. Door trainingskampen, teamdagen en voorbereidingen is het mogelijk om een team te smeden en zo goed mogelijk te presteren tijdens de kampioenschappen', zo legt ze haar werkwijze uit.

'We zijn met de renners en staf ontzettend gegroeid, in een sport die zich de afgelopen jaren stevig heeft ontwikkeld. Hoewel ik nog altijd veel plezier heb in mijn werk, ben ik na twee keer een Olympische cyclus toe aan een nieuwe uitdaging', doelt Gunnewijk op de Olympische Spelen in Parijs van deze zomer. Haar laatste als bondscoach. 'Dit seizoen gaan we nog volle bak voor een succesvolle zomer waar hard naar gewerkt is met de Olympische Spelen in Parijs, het EK in Belgisch Limburg en het WK in Zürich.'

Lees verder onder de foto

Gunnewijk vindt het na acht jaar vol successen én lastige situaties mooi geweest: 'Geen makkelijke opdracht'
Van Vleuten werd wereldkampioene in 2023

Denken aan succes Van Vleuten en Van der Breggen, maar ook Kiesenhofer-blunder

Vanuit de KNWU reageert technisch directeur Wilbert Broekhuizen op het vertrek van Gunnewijk: 'Loes heeft de afgelopen jaren een topsportklimaat neergezet waarin veel rensters medailles hebben kunnen winnen. Tegelijkertijd was ze bezig met het begeleiden en coachen van nieuwe talenten naar het hoogste niveau. Ze had kortom geen makkelijke opdracht. Om van een groep met allemaal kampioenen steeds weer een team te creëren is een prestatie. Uiteraard wens ik Loes veel succes bij haar volgende uitdaging.'

Onder leiding van Gunnewijk leverde de KNWU de afgelopen seizoenen weer Europees-, wereld- en Olympisch kampioenen. Denk aan Annemiek van Vleuten in de tijdrit bij de Spelen in Tokio, de wereldtitels van Van Vleuten in 2019 en 2022, de wereldtitel van Anna van der Breggen in 2020... Toch ging het ook weleens mis met alle sterren in één ploeg. Zo werd Anna Kiesenhofer Olympisch kampioene in Tokio, omdat ze bij Nederland niet wisten dat er nog eentje voor reed. Elisa Balsamo klopte Marianne Vos op het WK van 2021 na een slordige finale.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws