Hirschi triomfeert met solo in Veneto Classic, Rebellin neemt na 30 jaar afscheid Wielrennen
Wielrennen

Hirschi triomfeert met solo in Veneto Classic, Rebellin neemt na 30 jaar afscheid

Hirschi triomfeert met solo in Veneto Classic, Rebellin neemt na 30 jaar afscheid

Marc Hirschi heeft de tweede editie van de Veneto Classic op zijn naam geschreven en is daarmee de opvolger van Samuele Battistella. Hij was in een spannende finale te sterk voor teamgenoot Davide Formolo en Alpecin-renner Nicola Conci.

Er stond een koers over 190 kilometer te wachten op het wielerpeloton dat naar Italië was afgereisd. Na een lange aanloop zouden er twee circuits drie maal worden afgelegd. Op de eerste oploop was 'La Rosina' de meest imposante klim. 2,7 kilometer aan gemiddeld 6 procent zal de meeste berg- en heuvelrenners echter nog niet echt bang maken.

Op het tweede circuit moest er al een taaier klimmetje drie keer bedwongen worden, namelijk 'La Tisa': een muurtje van slechts 300 meter lang, maar wel aan meer dan 12 procent gemiddeld! Na dit muurtje drie keer beklommen te hebben, waren er richting de finish nog een tweetal 'losse' venijnige pukkeltjes in het parcours opgenomen. De onverharde 'Diesel Farm' op leek daarvan op papier het lastigste: een beklimming van 1,3 kilometer aan gemiddeld 9,6 procent over onverharde wegen! Ook de daaropvolgende beklimming (weliswaar zonder naam) was een pittige en zou kunnen dienen als beslissende scherprechter: het wegdek stijgt gedurende 500 meter aan gemiddeld 11 procent.

Rebellin rijdt zijn laatste koers na 30 jaar als wielerprof

De Veneto Classic is een nieuwe koers. Vorig jaar werd pas de eerste editie verreden. Die werd uiteindelijk gewonnen door Battistella (Astana). Hij soleerde in de straten van Bassano del Grappa naar de overwinning. Ondanks dat het pas de tweede editie was, stond er een puik deelnemersveld aan de start in Treviso. Vooral UAE Emirates kwam met een sterk blok aan de start (Matteo Trentin, Diego Ulissi, Davide Formolo, Marc Hirschi). Naast pocketklimmer Miguel Angel Lopéz (Astana) zetten flandriens Sep Vanmarcke (Israel Premier Tech) en Florian Vermeersch (Lotto-Soudal) ook hun handtekening op het deelnemersformulier.

De koers stond tevens in het teken van de afscheidnemende Davide Rebellin. Op 51-jarige leeftijd en na 30 jaar profwielrenner te zijn geweest, heeft de Italiaan besloten zijn racefiets toch aan de wilgen te hangen. Zijn laatste koers was er voor hem dus eentje in zijn thuisland.

Vijftal krijgt voor paar uurtjes de zegen van peloton

Na pakweg 30 kilometer koers kreeg een vijftal renners een vrijgeleide van het peloton. Ricardo Tosin, Matteo Zurlo, Michael Belleri, Jonas Abrahamsen en Nils Brun vormden de kopgroep van de dag. De voorsprong van de kopgroep liep al snel op tot drie minuten. In het peloton was het voornamelijk UAE Emirates dat ervoor zorgde dat de voorsprong niet de pan uit rees. Een voorsprong van meer dan vijf minuten kregen de vijf dan ook niet.

De controle van de Emirates-ploeg in het peloton resulteerde in een geleidelijk slinkende voorsprong. Met 60 kilometer te gaan bedroeg de voorsprong van de ontsnapten nog twee minuten. Toen de kopgroep een vogel voor de kat bleek, probeerde Zurlo het nog even solo. Ook die aanval mocht niet baten en op 35 kilometer van de finish was iedereen weer tezamen in het peloton, waar inmiddels ook EOLO-Kometa het tempo mee bepaalde.

Hirschi wint, UAE bekroont werk van de ploeg met een-tweetje

Op ongeveer 30 kilometer van de meet werd er door de wedstrijdradio melding gemaakt van een valpartij. 'Superman' Lopéz zou betrokken zijn geweest bij een crash. Niet lang daarna wisten Formolo, Vermeersch, Conci, Scaroni, Kron, Rochas, Hirschi en Oldani zich te ontfutselen van de rest van het peloton. Ook Trentin maakte niet veel later de aansluiting bij de voorste groep. Op de gevreesde Diesel Farm kozen Formolo, Conci en Hirschi het hazenpad. Laatstgenoemde besloot om in de afdaling aan te vallen en reed solo bij zijn mede-koplopers weg.

Formolo en Conci zagen de ontketende Hirschi niet meer terug. Formolo maakte het feestje van UAE Emirates compleet door zelf nog tweede te worden. Conci wist nog derde te worden achter het UAE-duo. Oldani finishte als vierde, waardoor Alpecin-Deceuninck ook van een een-tweetje kon spreken (maar dan op de plekken drie en vier).

Uitslag Veneto Classic 2022

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws