INEOS-chef onthult wie de meest veeleisende renner is qua voeding: 'Iedere dag had hij wel een opmerking' Wielrennen
Wielrennen

INEOS-chef onthult wie de meest veeleisende renner is qua voeding: 'Iedere dag had hij wel een opmerking'

INEOS-chef onthult wie de meest veeleisende renner is qua voeding: 'Iedere dag had hij wel een opmerking'

Dinsdag kende de Geraint Thomas Cycling Club met als host Tom Fordyce en uiteraard Thomas een opvallende gast: chef-kok James Forsyth van INEOS Grenadiers. Een aparte, maar wel heerlijke aflevering vol verrassingen deed zich voor.

Dat voedsel de laatste jaren een veel grotere rol krijgt toebedeeld in het wielrennen, moet je Forsyth al lang niet meer vertellen. 'Toen ik bij het team kwam, dan was er helemaal nog geen sprake van het wegen van voeding. Als renner moest je gewoon aan het buffet aanschuiven en je plan trekken, maar pas de laatste drie jaar zijn we gerecht per gerecht en dosis per dosis gaan bekijken. We zijn nu veel meer per indivudu met voeding bezig', vertelt Forsyth. 'Iedereen eet namelijk op zijn eigen manier en dat verschilt echt renner per renner. Filippo Ganna bijvoorbeeld. Hij heeft meestal wel een voedingsplan, maar wanneer het een belangrijke dag is en hij normaal gezien driehonderd gram pasta krijgt, dan vraagt hij toch nog om een tweede bord.' 'Ja als je zo groot bent en zo veel calorieën verbrandt, dan heb je veel nodig om de motor te laten draaien', vertelt Thomas verder, die nog een leuke anekdote heeft over zijn Italiaanse ploegmaat.

Ganna kan zich niet inhouden met een pot choco

'Als hij een pot choco op tafel ziet, dan kan hij zich niet inhouden en alleen hij doet soms maar twee of drie dagen over een volledige pot. Hij vindt vooral de Italiaanse chocopasta lekker van 'Nocciolata', want die is gezonder en beter dan Nutella. Vroeger liet Richie Porte de pot zelfs van de tafel halen.'

Wie is dan de moeilijkste renner om voor te koken? 'Tom Pidcock!', zegt de INEOS-chef resoluut. 'Hij is niet moeilijk om voor te koken, maar hij is wel veeleisend. Het heeft niets met de textuur van het eten te maken, maar iedere dag heeft hij wel een opmerking. Soms is dat een dure opmerking, zoals truffel. Wanneer je al een voedingsplan klaar hebt en een renner omstreeks 17.00 uur afkomt met een opmerking, dan is het soms moeilijk om die nog in de voeding te verwerken. Bovendien mag je het voedsel ook niet te lekker maken, want anders gaan de renners te veel eten. Dat was vooral vroeger een grote discussie.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws