'INEOS Grenadiers bouwt Tour de France-selectie rond Geraint Thomas' Wielrennen
Wielrennen

'INEOS Grenadiers bouwt Tour de France-selectie rond Geraint Thomas'

'INEOS Grenadiers bouwt Tour de France-selectie rond Geraint Thomas'

INEOS Grenadiers zal in de Tour de France van 2021 de selectie bouwen rond Geraint Thomas. Dat vertelt ploegleider Servais Knaven, nadat hij gevraagd werd naar de Giro-keuze van Egan Bernal. De tijdritkilometers van La Grande Boucle zouden daarbij een belangrijke rol spelen.

De Tour-editie van 2021 telt maar liefst 58 kilometers tegen de klok, waardoor tijdritspecialisten goed voor de dag zouden komen. Dat heeft men bij INEOS Grenadiers ook gezien, zo vertelt Knaven in gesprek met het Vlaamse wielerblad Cycling. 'De Tour bevat veel tijdritkilometers, waardoor we het team rond Geraint Thomas zullen bouwen. Zo hopen we weerwerk te kunnen bieden tegen chronospecialisten als Tadej Pogacar en Primoz Roglic.'

'Belangrijke rol voor Carapaz en Geoghegan Hart'

De ploegleider vertelt dat Richard Carapaz en Tao Geoghegan Hart een 'belangrijke rol' zullen hebben binnen het team, maar gaat niet in op de details daarachter. Volgens hem is het voor de Giro-winnaar van afgelopen jaar sowieso nog te vroeg om als kopman in de Tour de France te starten. 'Hij heeft een mooie toekomst voor zich, maar had iets meer tijd nodig om de top te bereiken. Hij heeft in de Giro zijn kans gegrepen, maar de Tour is een heel andere wedstrijd', betoogt hij. 'Dit jaar start hij alvast niet met de insteek dat hij een kopman is en moet winnen, maar mits een goede uitgangspositie kan hij wel een serieuze troef zijn om achter de hand te houden.'

Vorig jaar pakte de ploegleiding van INEOS Grenadiers de situatie anders aan. Toen werd op voorhand gezegd dat de ploeg drie kopmannen had: Thomas, Bernal en de inmiddels vertrokken Chris Froome. Alle drie de voormalige winnaars bleken niet op tijd op niveau om in de Franse grote ronde mee te strijden voor de hoogste plekken. Thomas en Froome startten uiteindelijk helemaal niet meer in de desbetreffende rittenkoers.

Knaven: 'Denken dat Bernal meer kans maakt in de Giro'

Over Bernal heeft Knaven nog te melden dat zijn aanwezigheid in de Giro d'Italia niet te maken heeft met 'fouten' in het afgelopen seizoen: 'We weten dat hij graag in Italië rijdt en denken dat hij, gezien het klimparcours, gewoon meer kansen heeft om daar mee te doen voor de zege. Meer hoef je daar niet achter te zoeken.' Bernal maakte onlangs bekend dat hij als voorbereiding op de Giro d'Italia afziet van een voorbereiding via de Tour of the Alps. In plaats daarvan gaat hij op hoogtestage in zijn thuisland Colombia, alvorens hij afreist naar de Giro d'Italia, die op zaterdag 8 mei begint in Turijn.

'INEOS Grenadiers bouwt Tour de France-selectie rond Geraint Thomas'

'Mijn lichaam is niet gebouwd voor het rijden van een algemeen klassement'

Geraint Thomas

De 34-jarige Thomas hoopt in 2021 voor de tweede keer de Tour de France te winnen, nadat hij in 2018 al eens op het hoogste schavot mocht staan. In zijn eigen Geraint Thomas Cycling Pub podcast geeft hij aan dat het rijden van een algemeen klassement voor hem geen gemakkelijke opgave is, zeker niet met het lichaam dat hij heeft. De 1.83 meter lange Brit sleept meer kilo's met zich mee dan menig andere klimmer, waardoor hij hard zijn best moet doen om in optimale conditie aan de start te verschijnen. Daarvoor heeft hij nog iets meer dan twee maanden, wanneer op zaterdag 26 juni de Tour de France in Brest begint.

Uiteindelijk moet Thomas het daar opnemen tegen mannen als Primoz Roglic en Tadej Pogacar, die al snel vijf kilo minder wegen dan hijzelf. Voor de zes tot acht weken per jaar dat hij het ideale gewicht moet nastreven, vindt de Brit het uiteindelijk de moeite waard. 'Voor mij is voeding op dit moment de grootste challenge. Ik houd van trainen en koersen, maar 24/7 met voeding bezig zijn, dat is het moeilijkste. Mijn lichaam is niet natuurlijk gebouwd voor het rijden van een algemeen klassement en daarom kost het veel moeite om in een goede shape te komen. Uiteindelijk moet je het gewoon doen en is de moeite die je er insteekt het allemaal waard op het einde.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws