Intermarché-Circus-Wanty: Girmay, Teunissen en Meintjes hadden op meer gehoopt na superjaar 2022 Wielrennen
Wielrennen

Intermarché-Circus-Wanty: Girmay, Teunissen en Meintjes hadden op meer gehoopt na superjaar 2022

Intermarché-Circus-Wanty: Girmay, Teunissen en Meintjes hadden op meer gehoopt na superjaar 2022

Het wielerjaar 2023 zit er weer op en dus nemen we bij In de Leiderstrui het jongste wielerseizoen uitgebreid onder de loep. Deze keer aandacht voor Intermarché-Circus-Wanty. Na een voor de relatief bescheiden Belgische WorldTour-ploeg ongekend goed 2022, was een hoog verwachtingspatroon voor dit jaar ontstaan. Zo goed als het jaar ervoor ging het niet, maar is 2023 daarmee een mislukt seizoen?

Eendagswedstrijden 2023: Intermarché-Circus-Wanty

In 2022 denderde een nieuwe ster het peloton in: de jonge Eritreeër Biniam Girmay. Hij won in een sprint van een kleine groep de klassieker Gent-Wevelgem. Deze enorme verrassing werd nog eens aangedikt door de zege van Alexander Kristoff, die de Scheldeprijs op zijn naam schreef namens zijn Belgische ploeg. Dit seizoen lukte het Girmay niet om zijn snel gegroeide status te bevestigen, terwijl Kristoff was vertrokken.

Girmay wist geen potten te breken in de voor hem belangrijkste wedstrijden. Zo finishte hij Gent-Wevelgem net binnen de top-100, viel hij uit in de Ronde van Vlaanderen en was Milaan-Sanremo zijn beste uitslag, waar hij slechts 28e werd. Rui Costa werd nog wel vierde in de Strade Bianche, en Gerben Thijssen won de Bredene Koksijde Classic door een pak indrukwekkende namen in de sprint achter zich te laten. Eveneens triomfeerde Thijssen in de Ronde van Limburg. Maar de mannen in het wit-blauw-geel hadden ongetwijfeld op meer gerekend in het voorjaar.

(Grote) rondes 2023: Intermarché-Circus-Wanty

Ook in het rondewerk kon het voor Intermarché eigenlijk nauwelijks beter dan in 2022. Immers: Jan Hirt was zesde geworden in de Giro en won een rit, terwijl ook Girmay een etappezege boekte in Italië na een sprint tegen Mathieu van der Poel. Louis Meintjes blonk uit in de Tour waar hij achtste werd. In de Vuelta won de Zuid-Afrikaan bovendien een zware bergrit. In dat licht werd 2023 een teleurstellend seizoen.

Een toptiennotering in een grote ronde zat er dit jaar niet in voor de Belgische formatie. Girmay debuteerde in Tour de France en sprintte enkele keren naar een ereplaats, al was hij vrijwel altijd kansloos tegenover sprintbom Jasper Philipsen. In de Vuelta volgde nog wel een fraaie zege. Rui Costa won de vijftiende etappe naar Lekuberri na een spannende vlucht met onder andere Remco Evenepoel.

In de kleinere rondes boekte het team wel meer succesjes. Zo was Georg Zimmermann, eveneens aanvalslustig in de Tour, verantwoordelijk voor winst een bergetappe in de Dauphiné en won Girmay na een sprint in de Ronde van Zwitserland. Mike Teunissen won een etappe in de Renewi Tour. Daarnaast werden enkele ritzeges in rondjes buiten de WorldTour geboekt. Zo won Niccolo Bonifazio een etappe in de Ronde van Sicilië, balde Teunissen in Noorwegen zijn vuisten en wonnen Girmay en Costa al vroeg in 2023 ritten in de Ronde van Valencia. Deze resultaten zijn niet slecht, maar staan toch in de schaduw bij de grote zeges die Intermarché boekte in 2022.

costa vuelta sirotti
Gebalde vuisten bij Rui Costa na zijn ritzege in de Vuelta 

Eindcijfer 2023: Intermarché-Circus-Wanty

Al bij al bracht het seizoen 2023 niet waar ze bij Intermarché wellicht op gehoopt hadden. Toch kiezen de (ex-)redactieleden voor een voldoende: 5,9. 2023 lijkt een overgangsjaar. Komend seizoen zullen de kartrekkers van de ploeg op meer azen!

Transfers 2023/2024: Intermarché-Circus-Wanty

Voor Intermarché is het voor komend seizoen uitkijken naar de prestaties van Francesco Busatto, Roel van Sintmaartensdijk en Alexy Faure-Prost. Zij komen over van het development-team van de ploeg. Verder zijn met Kevin Colleoni en Vito Braet nog eens twee jonge renners aangetrokken.

Daartegenover staat het vertrek van Rui Costa, een ware aderlating voor de ploeg. De Portugees leefde op 36-jarige leeftijd op in 2023 en zag zijn sterke jaar beloond worden met een transfer naar EF Education EasyPost. Enkele oudgedienden vliegen daarnaast uit naar andere oorden, zoals Loic Vliegen en Aimé De Gendt. Ook verliest de Belgische ploeg Niccolo Bonifazio al na een jaar weer aan het kleine Italiaanse Corratec Selle Italia.

Ingaand: Francesco Busatto, Roel van Sintmaartensdijk, Alexy Faure-Prost (allen Circus-ReUz-Technord), Kevin Colleoni (Team Jayco AlUla), Vito Braet (Team Flanders Baloise)

Uitgaand: Loic Vliegen (Bingoal WB), Laurens Huys (ARKEA-B&B Hotels), Aimé de Gendt (Cofidis), Rui Costa (EF Education-EasyPost), Sven Erik Bystrom (Groupama-FDJ), Niccolo Bonifazio (Corratec Selle Italia)

Ones to watch 2024: Intermarché-Circus-Wanty

Na het succesvolle jaar 2022 heeft Intermarché de lijn niet helemaal door kunnen trekken. Toch vertoeven veel van de renners die in 2022 successen boekten, ook komend jaar nog bij de Belgische formatie. Zo is het interessant om te kijken hoe Girmay zich verder zal ontwikkelen. De nog altijd zeer jonge sprinter kan zich, met een dikke vis in het voorjaar, wellicht weer mengen in de (selectieve) sprints in etappekoersen.

Daarnaast is het ook weer uitkijken naar Meintjes. De Zuid-Afrikaan viel uit in de Tour en miste ook zijn geliefde Vuelta. Normaliter is Meintjes goed voor een toptiennotering in een grote ronde en heeft hij ook bewezen voor etappezeges te kunnen gaan. Let dus op de kleine klimmer! Ook Zimmermann zal stappen willen zetten in het hooggebergte. De 26-jarige Duitser zou komend seizoen weleens kunnen verrassen met enkele zeges.

Daarnaast is het uitkijken naar renners als Rein Taaramae, die een minder jaar kende, maar in het verleden al belangrijk was voor de ploeg. Ook de Nederlanders Mike Teunissen en Taco van der Hoorn, die een pechjaar kende door een vervelende hersenschudding, zullen in de klassiekers en etappes op maat in rondes weer voor de winst willen rijden. Daarnaast is er dus aanwas uit het opleidingsteam van Intermarché, dat een duidelijke verjongingskuur zal ondergaan richting 2024. Voldoende om naar uit te kijken dus!

Intermarché-Circus-Wanty: Girmay, Teunissen en Meintjes hadden op meer gehoopt na superjaar 2022
Biniam Girmay

(Voorlopige) selectie Intermarché-Circus-Wanty 2024

1. Vito Braet

2. Francesco Busatto

3. Lilian Calmejane

4. Kevin Colleoni

5. Dries de Pooter

6. Alexy Faure-Prost

7. Biniam Girmay

8. Kobe Goossens

9. Rune Herregodts

10. Arne Marit

11. Louis Meintjes

12. Madis Mihkels

13. Hugo Page

14. Tom Piquot

15. Simone Pettili

16. Adrien Petit

17. Baptitse Planckaert

18. Laurenz Rex

19. Lorenzo Rota

20. Dion Smith

21. Rein Taaramae

22. Mike Teunissen

23. Gerben Thijssen

24. Taco van der Hoorn

25. Boy van Poppel

26. Roel van Sintmaartensdijk

27. Georg Zimmermann

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws