Voorbeschouwing Superprestige Niel 2023 | 11e van de 11e: carnaval in Brabant, crossen in België! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2023 | 11e van de 11e: carnaval in Brabant, crossen in België!

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2023 | 11e van de 11e: carnaval in Brabant, crossen in België!

Met het EK is het eerste kampioenschap van het seizoen afgerond, maar het duurt niet lang voordat de crossers weer in gang schieten. Op de 11de van de 11de staat in Niel traditioneel de Jaarmarktcross op de rol, waar In de Leiderstrui de lezers maar al te graag het een en ander over bijbrengt!

Waar 11 november in het zuiden van Nederland in het teken staat van de 11de van de 11de en de start van het carnavalsseizoen, wordt deze datum in Niel vanuit een heel ander oogpunt bezien. Het is namelijk de herdenkingsdag van de Wapenstilstand ter ere van het einde van de Eerste Wereldoorlog en op die datum wordt traditioneel de Jaarmarktcross verreden.

Wie de erelijst van de Jaarmarktcross, die recent weer werd toegevoegd aan een klassement (de Superprestige), langsloopt, ziet vooral erkende namen. Zandman Laurens Sweeck won in 2022 (na een intense, leuke strijd met Lars van der Haar) en 2020, waartussen Eli Iserbyt de zege op zich wist te nemen. Bij de dames won Ceylin del Carmen Alvarado vorig jaar, na drie overwinningen van Lucinda Brand.

Laatste winnaars Jaarmarktcross Niel

2022 Laurens Sweeck / Ceylin del Carmen Alvarado
2021 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2020 Laurens Sweeck / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017 Toon Aerts / Nikki Brammeier
2016 Toon Aerts / Sanne Cant
2015 Kevin Pauwels / Sanne Cant
2014 Sven Nys / Sanne Cant
2013 Sven Nys / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Superprestige Jaarmarktcross Niel 2023

Het parcours is ten opzichte van vorig jaar vrij veel veranderd. Start en finish zijn op een totaal andere plek, naast Visvijver de Karper. Daar koerste men vorig seizoen nog omheen, maar nu is deze slechts van een zijde te aanschouwen voor de coureurs. De bospassages blijven daarnaast grotendeels hetzelfde, al wordt de start- en finishzone van vorig jaar niet meer aangedaan.

Voor het overige heeft de organisatie in Niel weer enkele van de gekende obstakels in de omloop gelegd. Vanuit de start zijn de Parels van Niel, het wasbord, het eerste wat op komt doemen. Vervolgens trekken we over een zandbak van zestig meter en een wat technischer stukje naar de omgedoopte 'blubberzone', waarna in de slotfase van het rondje ook nog de Muur van Niel opdoemt. Deze ligt nu dus nóg crucialer, door het verplaatsen van de start- en finishzone.

Voorbeschouwing Superprestige Niel 2023 | 11e van de 11e: carnaval in Brabant, crossen in België!

Weer
De weersomstandigheden zijn in Europa deze week niet om over naar huis te schrijven en dat is in België niet anders. In het tweede deel van de week lijkt er elke dag nog wel de nodige regen te vallen, al valt het op wedstrijddag zaterdag nog wel wat mee.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Jaarmarktcross Niel 2023

Na Shirin van Anrooij en Puck Pieterse heeft ook Fem van Empel een pauze ingelast, dus dat biedt - qua overwinningen althans - eindelijk wat hoop voor de concurrentie. De Brabantse van Jumbo-Visma reed in de eerste maand van de crosswinter zeven wedstrijden en won die ook alle zeven.

Desondanks hebben we in Niel te maken met een absolute topfavoriete: Ceylin del Carmen Alvarado van Alpecin-Deceuninck. In de schaduw van van Empel is Alvarado stiekem bezig aan een super goede crosswinter, die ze in de vorige Superprestige - in Ruddervoorde - al wist te bekronen met een overwinning. Daarnaast werd ze tweede in Beringen, Overijse, Maasmechelen en op het EK in Pontchateau.

alvarado van empel

Denise Betsema was niet aanwezig op dat Europees kampioenschap, maar liet de woensdag daarvoor op de Koppenberg al zien dat ook zij een vrouw is waarmee we rekening dienen te houden. De Texelse van Pauwels Sauzen-Bingoal kende door de gevolgen van een zware val eerder in het seizoen wat probleempjes, maar liet op de Bult van Melden zien helemaal terug te zijn.

Andere dames die we de laatste weken regelmatig zagen in de strijd om het podium, zijn Aniek van Alphen, Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Inge van der Heijden, Marion Norbert-Riberolle en Manon Bakker (Crelan-Corendon). Verder houden we de buitenlandse dames Marie Schreiber (SD Worx) en Anna Kay (Cyclocross Reds) in de gaten.

Favorieten vrouwen Superprestige Jaarmarktcross Niel, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Inge van der Heijden (Crelan-Corendon)
Long shots: Aniek van Alphen, Annemarie Worst (Cyclocross Reds) en Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon)

Favorieten mannen Superprestige Jaarmarktcross Niel 2023

Bij de heren mogen we ons opnieuw opmaken voor een heerlijke crossstrijd. Thibau Nys maakt voor de Jaarmarktcross van Niel tijd vrij voor zijn enige cross van dit weekeinde, daar hij zondag niet te zien zal zijn in Dendermonde. De Belg won op de Koppenberg, maar kende een offday bij het EK. Wat brengt de Superprestige van Niel voor hem?

Ploeggenoten Lars van der Haar, Pim Ronhaar (doet niet mee in Niel) en Joris Nieuwenhuis waren dit seizoen ook telkens op de afspraak, dus we lijken ons opnieuw op te mogen maken voor een mooi duel met het Pauwels Sauzen-Bingoal-duo Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Na het door die tweede gewonnen EK in Frankrijk zit de winning mood alvast bij hen.

uec ek

Kort daarachter moeten we zeker ook rekening houden met tweevoudig winnaar Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) en de jonge Brit en EK-revelatie Cameron Mason van Cyclocross Reds. Ook bij hem is het koffiedik kijken hoe hij zijn goede prestaties in Pontchateau verteerd heeft.

Mocht één van deze mannen door het ijs zakken, dan staat er zoals elke cross een pelotonnetje coureurs klaar om een gooi te doen naar top vijf/podium. Daartoe behoren Felipe Orts (Burgos-BH), Gerben Kuypers, Kevin Kuhn (Circuz-ReUz), Niels Vandeputte, kersvers EK-belotenkampioen Jente Michels (Alpecin-Deceuninck), Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal), Lander Loockx (TDT-Unibet), Toon Vandebosch, Joran Wyseure en Witse Meeussen (Crelan-Corendon).

Favorieten mannen Superprestige Jaarmarktcross Niel, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Thibau Nys (Baloise Trek Lions)
Long shots: Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) en Cameron Mason (Cyclocross Reds)

TV Superprestige Jaarmarktcross Niel 2023

Vanaf 13.30 uur kan live naar de vrouwen gekeken worden via Telenet Play Sports/Proximus Pickx of de kanalen van Eurosport, zowel analoog als digitaal. Beide uitzendgerechtigden zijn er vanaf 15.00 uur ook bij voor de mannencross.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws