Intermarché-Circus-Wanty knalt door op Mallorca met kunststukje van Goossens in natte Trofeo Andratx Wielrennen
Wielrennen

Intermarché-Circus-Wanty knalt door op Mallorca met kunststukje van Goossens in natte Trofeo Andratx

Intermarché-Circus-Wanty knalt door op Mallorca met kunststukje van Goossens in natte Trofeo Andratx

Kobe Goossens heeft op schitterende wijze de Trofeo Andratx gewonnen. De 26-jarige Belg van Intermarché-Circus-Wanty reed op dik zestig kilometer van de streep weg met Cian Uijtdebroeks en loste zijn landgenoot van BORA in een afdaling. Goossens viel in een kletsnatte race nooit meer stil en kwam solo over de meet.

De Trofeo Andratx was de derde van vijf wedstrijden die deze week op Mallorca worden verreden, onder de noemer van de Challenge Mallorca. Na een sprintwedstrijd op donderdag was het vrijdag overduidelijk voor de klimmers en punchers, met de finish bovenop de Coll de la Creueta. Het was om die reden dat de strijd om de vlucht van de dag langer duurde dan in de Trofeo Calvia en Trofeo Ses Salines. Na dertig kilometer koers hadden we veel pogingen gezien, maar hadden we nog steeds geen kopgroep.

Alaphilippe schuift mee in kopgroep, Goossens en Uijtdebroeks kiezen juiste moment

Op de eerste serieuze beklimming van de dag kwam daar verandering in. De Coll de sa Gramola (5,9 kilometer aan 5,1 procent) reed een flinke groep vol grote namen weg. Julian Alaphilippe zat mee en ook Rui Costa (winnaar van de Trofeo Calvia) was erbij. UAE Team Emirates had met Brandon McNulty en Tim Wellens twee interessante klanten mee. De enorme groep van zo'n dertig renners kreeg nooit een heel groot gat naar het logischerwijs flink uitgedunde peloton. Na 58 kilometer kregen we een samensmelting.

Er werd vervolgens gang gezet richting de Coll de Claret, een loper van dik tien kilometer. Op deze klim ontstond een nieuwe kopgroep, met daarbij onder meer Cian Uijtdebroeks (BORA) en Kobe Goossens (Intermarché). De twee Belgen vonden elkaar en reden op 55 kilometer van de streep een minuut voor het peloton uit. UAE Team Emirates leidde in het peloton de dans en ook het Soudal-Quick Step van Alaphilippe deed een duit in het zakje op de Coll de Puig Major, veruit de zwaarste klim van de dag. Uijtdebroeks en Goossens bereikten de top van deze col (14,4 kilometer aan 6,1 procent) met nog steeds een voorgift van een minuut.

Goossens dropt Uijtdebroeks in afdaling in finale

In andermaal regenachtige en lastige omstandigheden had Uijtdebroeks het lastig met een ontketende Goossens, die in de veelal dalende kilometer in de finale flink tekeer ging. Hij hield de voorsprong zodoende intact en breidde het gat zelfs uit richting de voet van de slotklim. Goossens knalde de laatste tien kilometer in met een voorsprong van 1.47 minuten en Uijtdebroeks die definitief was gelost. Vanuit het peloton probeerde Quick Step nog iets met een duo-aanval, met Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke op de pedalen en namens BORA en EF Lennard Kämna en Hugh Carthy die meeschoven. Hun poging liep op niets uit.

Goossens beukte in de tussentijd stevig door en had de twee minuten voorsprong te pakken, met nog acht kilometer te gaan. Normaliter genoeg, maar de Coll de la Creueta moest nog komen. Deze slotklim van 3,1 kilometer aan 6,2 procent ging de boel beslissen. Had Goossens nog voldoende in de tank? Hij begon de slotklim met twee minuten speling op het peloton, waar Quick Step en UAE vol bleven geven in de achtervolging. Uijtdebroeks reed er op een minuut nog tussenin en had dus ook nog een kansje. Bij Goossens ging het licht in de slotkilometer wel langzaam uit, maar hij hield stand en zegevierde, compleet gesloopt.

Uitslag Trofeo Andratx 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws