Interview | Bol ervaart eerste maanden bij Astana als ‘verfrissend’: ‘Heerst een echte wielercultuur’ Wielrennen
Wielrennen

Interview | Bol ervaart eerste maanden bij Astana als ‘verfrissend’: ‘Heerst een echte wielercultuur’

Interview | Bol ervaart eerste maanden bij Astana als ‘verfrissend’: ‘Heerst een echte wielercultuur’

Cees Bol heeft een aantal hectische maanden achter de rug. De Nederlandse sprinter zag eind 2022 een transfer naar B&B Hotels knappen door financiële malaise bij de ploeg en vond op het allerlaatste moment onderdak bij het Astana Qazaqstan Team van Alexander Vinokourov. In de Leiderstrui sprak Bol voorafgaand aan de Scheldeprijs over de cultuur en het grote doel van Mark Cavendish: een 35e etappezege in de Tour de France.

Hoe het is om ineens bij een ploeg uit Kazachstan te koersen? ‘Het is allemaal nieuw, maar dat is juist verfrissend. Je moet iedereen opnieuw leren kennen. Astana is ook wel deels Italiaans en daar heerst een echte wielercultuur. De taal is daardoor anders, al doet iedereen heel erg zijn best om ook Engels te spreken. Zeker met Mark gaat die communicatie goed’, lacht Bol over zijn Britse kopman.

Bol: 'We hebben er wel vertrouwen in'

‘Ik weet niet in hoeverre we op schema liggen voor de Tour de France’, weifelde Bol nog voor de start van de Scheldeprijs, waar Mark Cavendish derde werd en weer wat positiefs liet zien. ‘Natuurlijk hadden we liever gezien dat we meer gescoord hadden. We hebben er wel vertrouwen in, dus wat dat betreft bestaat er geen enkele twijfel.’

Maar wat is dan toch de reden dat de puntjes nog niet op de i zijn gezet? ‘Als de persoonlijke vorm wat beter is, vind je elkaar ook makkelijker. In de UAE Tour ging het bijvoorbeeld heel erg goed in de waaierrit. Daarna zijn we tijdens het voorjaar een beetje van koers naar koers gegaan en allebei ziek geworden. Dat maakt het extra lastig.’

Speelde de vele regenval in bijvoorbeeld Gent-Wevelgem beide mannen nog parten? ‘De moeilijke omstandigheden zijn geen excuus. Dat gold namelijk voor iedereen en ik hou wel van koersen met een beetje wind’, sluit Bol op duidelijke wijze af.

Pepijn van der Hulst (E-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws