Jasper Philipsen voert zegeteller Alpecin-Deceuninck verder op met fenomenale zege in Scheldeprijs Wielrennen
Wielrennen

Jasper Philipsen voert zegeteller Alpecin-Deceuninck verder op met fenomenale zege in Scheldeprijs

Jasper Philipsen voert zegeteller Alpecin-Deceuninck verder op met fenomenale zege in Scheldeprijs

Jasper Philipsen mag zich voor de rest van zijn leven de winnaar van de Scheldeprijs 2023 noemen. In een traditioneel hectische spurt sprintte de kopman van Alpecin-Deceuninck naar de zege in Schoten. Sam Welsford werd namens DSM tweede, voor Mark Cavendish van Astana.

Van Terneuzen naar Schoten: er zijn niet veel dagen dat je de afstand tussen die twee plaatsen kan overbruggen zonder wind, maar woensdag was zo'n dag. En dus leek het scenario van de Scheldeprijs al op voorhand geschreven te kunnen worden: een massasprint.

Het was mede om die reden dat het peloton de kopgroep van de dag vrij snel liet vormen: Ceriel Desal (Bingoal), Joshn Kench (Bolton Equities), Giulio Masotto (Corratec), Ruben Apers (SportVlaanderen-Baloise), Filippo Ridolfo (Novo Nordisk), Bram Dissel en Vincent Hoppezak (BEAT Cycling) kregen een vrijgeleide.

Met een maximale voorsprong van drie minuten hield het allemaal niet over voor de jongens voorin. Dit was te danken aan de werkenden van Lotto-Dstny (Caleb Ewan), Soudal Quick-Step (Fabio Jakobsen) en BORA-hansgrohe (Jordi Meeus), die de voorsprong binnen de perken hielden.

Declercq en co controleren kopgroep

Nee, om eerlijk te zijn was deze Scheldeprijs niet heel interessant... de aanwezige coureurs genoten zichtbaar van de eerste koerszonnestraaltjes die België deze lente bieden had, terwijl de afwezigheid van de wind er ook voor zorgde dat we op dat gebied weinig hoefden te verwachten. Zodoende werd het een relatief makkelijke dag voor onder meer Tim Declercq (Soudal Quick-Step) en Marco Haller (BORA-hansgrohe), de mannen die zich op kop van de grote groep nestelden. Ondertussen was het grootste nieuws dat er een vogel op de helm van Mathieu van der Poel had gepoept.

Jasper Philipsen voert zegeteller Alpecin-Deceuninck verder op met fenomenale zege in Scheldeprijs

Het feit dat favoriet Philipsen op 35 kilometer van de aankomst nog rustig de tijd had voor een plasje, zei misschien wel genoeg over het verloop van deze koers. Tien kilometer wist de Belg echter weer voorin post te vatten, waarmee hij ook onbedoeld het beginsein van de finale afgaf. Vanaf dat moment was het namelijk een komen en gaan van spurtersploegen voorin de groep. Danny van Poppel was er toen overigens al niet meer bij: hij had nog last van zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen.

Op tien kilometer van de meet meldde Van der Poel zich aan het front, waarmee hij leek aan te geven uit het absolute gedrang van de laatste kilometer te willen blijven. Richting de laatste twee kilometer haalde de Nederlander nog eens alles uit de kast, om het vervolgens aan zijn ploegmaats over te laten.

Lotto-Dstny zette vervolgens een trein met vier op de rails, terwijl Jakobsen en zijn Soudal Quick-Step mannen elkaar een beetje kwijtraakten. Alpecin-Deceuninck posteerde hun man Philipsen voorin, die over de best mogelijke positie leek te beschikken. De Belg ging vroeg aan, zat even gevangen, maar kwam er vervolgens nog als een duveltje uit een doosje uit. Simply the best, noemen ze dat!

Uitslag Scheldeprijs mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees Scheldeprijs 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news