Interview | Geen Dumoulin, maar wel Vingegaard in Etten-Leur: 'Er was wel beetje druk vanuit Jumbo-Visma' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Geen Dumoulin, maar wel Vingegaard in Etten-Leur: 'Er was wel beetje druk vanuit Jumbo-Visma'

Interview | Geen Dumoulin, maar wel Vingegaard in Etten-Leur: 'Er was wel beetje druk vanuit Jumbo-Visma'

Zondag staat in West-Brabant de Profwielerronde Etten-Leur op het programma, die na twee jaar afwezigheid weer terug is op de kalender. Het criterium mag rekenen op onder meer Tourwinnaars Jonas Vingegaard en Annemiek van Vleuten, alsook groene trui-winnaar Wout van Aert. Tom Dumoulin moest jammer genoeg op het laatste moment afhaken met ziekte.

Een grote domper voor de Limburger, die in Etten-Leur voor de laatste keer zijn opwachting zou maken op Nederlandse bodem. Stichting Wielertopsport Etten-Leur-bestuurslid Daniel van den Hoven legt in gesprek met In de Leiderstrui uit dat het echt niet anders kon. 'Als de dokter zegt dat het niet kan, dan kan het niet. Tom wilde zelf nog heel graag starten, maar het is niet anders.'

'Voor ons was het wel een domper, want we hadden een speciaal afscheid geregeld waar hij zelf ook veel zin in had', vervolgt Van den Hoven, die met zijn team niet bij de pakken neer gaat zitten. Er komt immers nog genoeg schoon volk naar Etten-Leur. Voor Dumoulin zelf is het nu maar afwachten of hij de start van de Ronde van Denemarken gaat halen, waar hij dinsdag normaal gesproken zijn opwachting zou maken. Nadien gaat de Limburger nog van start in de Bretagne Classic en het WK op de weg en de tijdrit, om zijn loopbaan af te sluiten in de Ronde van Lombardije.

Interview | Geen Dumoulin, maar wel Vingegaard in Etten-Leur: 'Er was wel beetje druk vanuit Jumbo-Visma'
Jammer genoeg geen Tom Dumoulin in Etten-Leur

Vingegaard rijdt enige na-Tourcriterium: 'Halen hem 's ochtends op en brengen hem 's avonds thuis'

Etten-Leur maakt voornamelijk de sier met Tourwinnaar Jonas Vingegaard, die in het Brabantse land zijn enige criterium af zal werken. Dat had wat voeten in de aarde, stelt Van den Hoven. 'We halen hem in de ochtend met een privévliegtuig op nabij zijn huis in Denemarken, op een klein vliegveldje, en brengen hem 's avonds ook weer thuis op die manier. Met vrouw en kind mag hij ook plaats nemen in het VIP-dorp hier', lacht het sympathieke bestuurslid.

Vingegaard stond niet direct te springen om deel te nemen in het criterium, maar hapte uiteindelijk toch toe na de rijkelijke omstandigheden die hem geboden worden. 'Er was ook wel een beetje druk vanuit Jumbo-Visma', bekent Van den Hoven. 'Die wilden hem, als Nederlandse ploeg, toch graag een keer aan de start hebben in een Nederlands criterium. Dat hebben we op deze manier geregeld', klinkt het trots. Vingegaard zal samen met Tourwinnares Annemiek van Vleuten in de picture gezet worden.

Een andere smaakmaker van Jumbo-Visma, Wout van Aert, staat ook aan de start. Voor hem hoefde de organisatie een stuk minder moeite te doen. 'Wout hebben we al een lange tijd vastgelegd, en eigenlijk op de normale manier. Hij reist zelf af naar Etten-Leur', zegt Van den Hoven, die dus eigenlijk mocht rekenen op drie supersterren van Jumbo-Visma. 'Op een gegeven moment waren we met de halve ploeg van Jumbo-Visma in onderhandeling, haha. Het speelde voor die andere mannen ook wel mee om bij het afscheid van Dumoulin in Nederland te zijn.'

Interview | Geen Dumoulin, maar wel Vingegaard in Etten-Leur: 'Er was wel beetje druk vanuit Jumbo-Visma'
Gele trui Jonas Vingegaard rijdt zijn enige na-Tourcriterium in Etten-Leur

Geen Van der Poel in Etten-Leur: 'Was mooi om hem samen met Van Aert aan de start te hebben'

Zeg je Van Aert, dan heb je het ook gauw over Mathieu van der Poel. De coureur van Alpecin-Deceuninck is één van de mannen die jammer genoeg niet aan de start staat, nota bene in zijn eigen regio. 'We hebben hem wel een aanbod gedaan, zelfs recent nog toen we een goed overzicht van de financiën hadden. Het was natuurlijk mooi geweest om hem samen met Van Aert aan de start te hebben, maar het bleek niet mogelijk.'

Een andere naam die opvalt is die van Vincenzo Nibali. Hoe haal je zo iemand naar Brabant, vroegen wij ons af. 'Dat is eigenlijk redelijk vlot gegaan. Hij is natuurlijk ook bezig aan zijn laatste seizoen, en het was ons idee om hem samen met Dumoulin de afsluitende Puntenkoers te laten rijden', stelt Van den Hoven, die met zijn organisatie verder onder meer Lorena Wiebes, Jasper Philipsen, Bauke Mollema en Wilco Kelderman strikte.

De Nederlandse sprinters Dylan Groenewegen (Arctic Race of Norway) en Fabio Jakobsen (EK wielrennen in München), etappewinnaars in de Tour, hebben ook verstek moeten laten gaan. 'Die concurrentie houd je toch altijd', is het bestuur realistisch. 'De vorige keer waren al die snelle mannen er wel bij, en ook zij komen hier graag.'

Het profgedeelte van de Wielerronde in Etten-Leur zal zondag 13.00 uur van start gaan en tot ongeveer 18.30 uur duren. Er is voldoende rekening gehouden met de warme weersomstandigheden die voor zondag voorspeld zijn. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het criterium.


Tom van der Salm - @TomvanderSalm / t.vandersalm@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws