Interview | Kan Pidcock het wel na zes uur in Luik? 'Dat ik moeite heb met afstand, zit ergens wel in m'n hoofd' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Kan Pidcock het wel na zes uur in Luik? 'Dat ik moeite heb met afstand, zit ergens wel in m'n hoofd'

Interview | Kan Pidcock het wel na zes uur in Luik? 'Dat ik moeite heb met afstand, zit ergens wel in m'n hoofd'

Tom Pidcock werd de afgelopen weken steevast genoemd als vaste uitdager van de grote heren in het wielerpeloton. De Brit won begin maart niet voor niets Strade Bianche en kwam met grote ambities naar de Ronde van Vlaanderen en de Ardense klimklassiekers. Ondanks een derde plaats in de Amstel Gold Race lijkt het vertrouwen richting Luik-Bastenaken-Luik echter wat minder dan voorheen. In de Leiderstrui sprak even met Pidcock, twee dagen voor La Doyenne.

Wie de resultaten van de nog altijd pas 23-jarige Brit bekijkt, kan alleen maar concluderen dat hij lekker bezig is. Na een goede winter begon hij in de Ronde van de Algarve en punchte hij meteen naar ritwinst op dag vier. In Omloop Het Nieuwsblad werd hij vijfde en op de gravelwegen in Toscane schreef hij Strade Bianche op z'n naam. Pidcock zat er lekker in, trok door naar de Tirreno-Adriatico, maar ging daar twee keer onderuit.

De tweede crash op dag zeven was pittig. Pidcock gaf op en INEOS Grenadiers vreesde voor een lichte hersenschudding. Uit voorzorg werd hij vijf dagen van de fiets gehouden, waardoor Milaan-Sanremo aan z'n neus voorbij ging. Pidcock startte vervolgens weer op in Andorra en leek weinig te hebben ingeleverd. Zijn coach Kurt Bogaerts sprak over winnen en Pidcock deed in Dwars door Vlaanderen meteen mee om de knikkers. Hij werd elfde.

In de Ronde van Vlaanderen kwam de eerste ontmoeting van Pidcock dit jaar met zowel Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Héél even leek hij mee te kunnen toen het geweld losbarstte, maar uiteindelijk stortte hij in. Pidcock sprak na afloop van een hongerklop. Na twee weken training was dat vergeten en vergeven en stond hij gewoon weer als één van de favorieten aan de start van de Amstel Gold Race. Opnieuw zat hij mee toen de grote Pogacar aanging en dit keer leek hij écht mee te kunnen. Totdat het na de Keutenberg opnieuw op was. 'Ik had echt helemaal niets meer over op het einde. Ik heb een beetje moeite met de afstand dit jaar', zo zei hij eerlijk na afloop.

Tekst gaat verder onder de foto.

Pidcock voor de start van de Amstel Gold Race
Pidcock voor de start van de Amstel Gold Race

Pidcock kan niets meer veranderen richting Luik

We treffen Pidcock op vrijdagochtend, twee dagen na de Waalse Pijl. Daarin liet Pidcock het uiteindelijk lopen en rolde hij als achttiende over de meet. Na de finish stelde hij dat hij nog niet volledig hersteld bleek te zijn van de Amstel Gold Race, dus hoe is dat twee dagen later? 'Ik ging met heel veel vertrouwen die wedstrijd in, maar ik ben vrij diep gegaan in de Amstel. Daarnaast hebben we het in de finale wel een beetje verprutst, ik begon helemaal niet in een goede positie aan de Muur van Hoei. Ik reed desondanks goede waardes', zo drukt hij deze website op het hart.

De grote vraag is: hoe gaat dat zondag zijn? De Waalse Pijl duurde 4,5 uur en Luik-Bastenaken-Luik zal meer dan zes uur in beslag nemen. Is Pidcock niet ergens bang dat hem hetzelfde gaat overkomen als in de Ronde en de Amstel? 'Ik voel me nu al veel beter, maar had inderdaad wel moeite met de afstand. Natuurlijk zit dat ergens wel in m'n hoofd, maar het mag mij niet te veel beïnvloeden.'

Makkelijker gezegd dan gedaan, want Pidcock weet dondersgoed dat je honderd procent moet zijn om in Luik mee te doen om de zege. 'Het niveau is zo hoog, je kunt gewoon niets missen. Door mijn crash in de Tirreno miste ik Milaan-Sanremo en die paar dagen naast de fiets waren ook niet ideaal. Ik mis daardoor net een halve procent. Of je afstand-technisch nog iets kunt doen in zo'n week naar de race? Nee, eigenlijk niet. Ik kan er niets aan veranderen, maar heb er wel vertrouwen in dat ik na de Amstel en een goede inspanning in de Waalse Pijl beter zal zijn op zondag.'

Luik-Bastenaken-Luik zal voorlopig de laatste wegkoers zijn voor Pidcock. Hij richt zich na zondag op het mountainbiken en zal pas in de Ronde van Zwitserland terug zijn op de weg. Daarna volgt de Tour de France.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws