Interview | Sven Nys probeert waar nodig zoon Thibau bij te staan: 'We hebben dagelijks contact' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Sven Nys probeert waar nodig zoon Thibau bij te staan: 'We hebben dagelijks contact'

Interview | Sven Nys probeert waar nodig zoon Thibau bij te staan: 'We hebben dagelijks contact'

De voorbije weken kon Thibau Nys zijn geluk niet op. De youngster van Trek-Segafredo wist in Noorwegen zijn eerste profoverwinning te boeken, waarna hij ook nog eens de GP Kanton Aargau wist te winnen. In de Baloise Belgium Tour waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. In de openingsetappe kende de 20-jarige Vlaming echter direct een slechte dag: hij finishte op ruim een kwartier als 127e. In de laatste twee ritten stelde hij desalniettemin met twee dichte ereplaatsen zijn goede benen weer tentoon. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd sprak In de Leiderstrui met vader Sven Nys over van alles en nog wat!

Thibau gaf in het 'startinterview' met deze website aan dat hij zich goed voelde en derhalve helemaal klaar was om zich te tonen in de Baloise Belgium Tour, temeer omdat dat een thuiswedstrijd is. Ook Sven, tweevoudig wereldkampioen veldrijden, zit goed in zijn vel. 'Het gaat goed, heel goed zelfs. Achter de schermen ben ik vooral met de wielerploeg bezig', doelt hij op zijn functie van teammanager bij Baloise Trek Lions, de ploeg die er voorafgaand aan de vijfde etappe wegens fietsendiefstal noodgedwongen de brui aan moest geven.

'Binnen zijn ploeg laat ik Thibau volledig met rust', aldus vader Sven Nys

'In de tussentijd geef ik ook zo nu en dan nog commentaar bij wielerkoersen', vervolgt Nys, die daarmee benadrukt dat hij zowel een manusje-van-alles als een bezige bij in de wielerwereld is. De 46-jarige 'Kannibaal van Baal' is ook als familieman een drukbezet figuur. Thibau woont nog bij hem in en zodoende is het tijdens de lunch en het avondeten hoofdzakelijk koers wat de klok slaat in huize Nys. 'Binnen zijn ploeg laat ik Thibau volledig met rust. Maar we hebben natuurlijk dagelijks contact. We zijn elke dag wel met bepaalde dingen bezig. Maar hij is ook verstandig genoeg om sommige dingen zelf aan te pakken.'

Volgens Sven is Thibau altijd bereid om te presteren, maar voelt hij nooit échte druk, zelfs niet wanneer de Vlaamse wielernatie met smart hoopt op wéér een continu goed presterende klasbak. 'Thibau heeft zichzelf duidelijk gemaakt dat hij al meer heeft gepresteerd dan hij ooit had durven dromen', geeft 'De Koning van de Koppenberg' tekst en uitleg.

Normaal gesproken werkt Thibau Nys het WK wielrennen in Glasgow af bij de beloften

'Vooral dit jaar gaat het echt enorm goed. Ik denk dat hij ook heel graag in de rol van helper binnen de ploeg wil kruipen, als dat op een bepaald moment nodig is. Dit kalenderjaar is het gewoon een kwestie van veel leren, fouten maken en op een zeker moment weer eens een succesje te boeken', laat hij doorsijpelen dat de ambities van Thibau niet direct boven alles en iedereen hoeven uit te torenen.

Een grote ronde komt nog te vroeg voor Thibau, zo geeft Sven, die vervolgens het wedstrijdprogramma van zijn poulain mededeelt, te kennen. 'Na de Baloise Belgium Tour trekt hij naar het Belgisch kampioenschap. Daarna komt er een pauze, waarin hij ook op hoogtestage zal gaan. Dan volgt de Tour de Wallonie en gaat hij proberen de Belgische beloftenselectie van het WK wielrennen in Glasgow te halen. Hij sluit zijn wegseizoen af met de Renewi Tour (de voormalige Benelux Tour, red.), waarop de focus volledig op het cross-seizoen gelegd zal worden.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws