Interview | Thibau Nys zag billenkoek van Van der Poel en co al aankomen: 'Niveauverschil duidelijk te groot' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Thibau Nys zag billenkoek van Van der Poel en co al aankomen: 'Niveauverschil duidelijk te groot'

Interview | Thibau Nys zag billenkoek van Van der Poel en co al aankomen: 'Niveauverschil duidelijk te groot'

Thibau Nys (Trek-Segafredo) behoort tot de allergrootste wielertalenten die België rijk is. In de recentelijk verreden Ronde van Noorwegen wist de 20-jarige Vlaming, die tevens een fervent veldrijder is, zijn eerste profzege te boeken. Niet veel later schreef de youngster ook op knappe wijze de GP Kanton Aargau bij op zijn palmares. Ook in de Baloise Belgium Tour, die van 14 tot en met 18 juni wordt verreden, hoopt Nys zich zo nu en dan te laten zien. In de Leiderstrui sprak voorafgaand aan de Belgische rittenkoers met de publiekslieveling.

Menig wielerliefhebber kan zich voorstellen dat omtrent een supertalent als Nys de verwachtingen direct torenhoog zijn, zowel bij de pers als het publiek. Vooral in een wedstrijd als de Baloise Belgium Tour, waarin hij zelfs regelmatig als schaduwfavoriet voor de eindzege werd bestempeld, zou de buitenwacht de lat wel eens erg hoog kunnen leggen, temeer omdat het een race voor eigen publiek is.

Naar eigen zeggen kan Nys echter vrij goed omgaan met de 'opgevoerde druk'. 'Ik kan dat best goed van me afzetten. De buitenwereld zal waarschijnlijk teleurgesteld zijn als ik hier in België geen rit win, maar zo gemakkelijk gaat het natuurlijk allemaal niet', vertelt de goedlachse Belg aan deze website.

'Ik vind het gewoon heel leuk om met Van der Poel aan de start te staan', stelt Thibau Nys

Dat Nys op dag één meteen een kwartier verloor en zo een klassement kan vergeten, zal hem niet deren. Niet voor niets was hij voor de start van de rit al bescheiden. 'Ik ben al heel erg blij als ik de finale een aantal keer kleur kan geven. Ik hoop in ieder geval dat ik er een paar keer bij zit. Alles wat er dan nog bijkomt, is bonus. Ik ben namelijk al erg blij met hetgeen ik dit kalenderjaar heb laten zien. Druk voel ik dus niet echt.'

Het mag in dat kader dan ook geen verrassing heten dat Thibau regelmatig met vader Sven, die zelf allesbehalve een onverdienstelijk coureur was, overlegt over het reilen en zeilen op het hoogste koersniveau. 'Maar ik ben de afgelopen jaren natuurlijk ook veel zelfstandiger geworden. Op dat vlak ben ik denk ik ook al best wel ver. Ik blijf in ieder geval altijd genieten en doe telkens weer mijn uiterste best', voegt de wereldkampioen cyclocross bij de beloften daar nog aan toe.

Nys blijft doorlopend ingetogen als het gaat om zijn ambities in de vijfdaagse koers in België, ook als het om een beloofde strijd met Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) gaat. Een battle tegen de Nederlander bij een punchy finale misschien? Wanneer In de Leiderstrui hem dat voorlegt, moet de klasbak eventjes gniffelen. 'Zo zie ik dat persoonlijk niet. Het niveauverschil is duidelijk iets te groot. Maar ik vind het gewoon heel leuk om met hem aan de start te staan en mij op sommige momenten toch eens te kunnen meten. Uiteindelijk is Van der Poel natuurlijk wel van een andere planeet', sluit hij af.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news