Thibau Nys verschalkt Hirschi en Bilbao in de sprint en wint GP Kanton Aargau Wielrennen
Wielrennen

Thibau Nys verschalkt Hirschi en Bilbao in de sprint en wint GP Kanton Aargau

Thibau Nys verschalkt Hirschi en Bilbao in de sprint en wint GP Kanton Aargau

Thibua Nys heeft de GP Kanton Aargau gewonnen. De jonge Belg van Trek-Segafredo was de sterkste in een sprint van zo'n dertig renners. Marc Hirschi eindigde als tweede voor Pello Bilbao.

De Zwitserse eendagskoers werd in 2021 nog gewonnen door Ide Schelling en vorig jaar door Marc Hirschi. Beide heren stonden aan de start. In totaal moesten de renners acht keer de Rotberg (7,1 km aan 3,8 procent) trotseren. Deze klim ging in twee stapjes, waarbij in het eerste deel het zwaartepunt lag met een kilometer aan bijna zeven procent gemiddeld.

Een kopgroep van zeven, bestaande uit renners van de kleinere ploegen, zorgde voor het voorprogramma. Twee renners probeerden wanhopig nog de oversteek te maken, maar bleven hangen op een minuut. Daarmee konden we spreken over een onvervalste chasse patate (kansloze situatie).

Kopgroep strijdt om bergprijs, UAE opent finale

In het peloton namen UAE Team Emirates en Intermarché-Circus-Wanty de controle op zich. De kopgroep brak al vroeg uit elkaar. Met nog negentig kilometer waren er nog vijf leiders over. De koplopers streden volop om het bergklassement, dat uit de vele passages van de Rotberg werd opgemaakt.

Corey Davis wilde wel wat minder concurrenten voor de bergprijs en demarreerde op één van de passages van de Rotberg. De Oostenrijker Emanuel Zangerle kon hem als enige volgen. Zangerle versloeg Davis ook in de bergsprint en zou uiteindelijk ook het bergklassement winnen.

UAE voerde het tempo intussen flink op in het peloton en liep Zangerle als laatste vluchters in op veertig kilometer. De ploeg koos daarna gelijk de aanval met Finn Fisher-Black. De Nieuw-Zeelander rondde solo de top van de voorlaatste keer Rotberg en liep uit naar een voorsprong van een kleine halve minuut.

Fisher-Black was echter maar in zijn eentje en dat brak hem op. Vlak voor de laatste passage van de Rotberg werd hij ingelopen door het peloton, dat door BORA-hansgrohe werd aangevoerd. Vervolgens demarreerde Elie Gesbert (Arkéa-Samsic) op het eerste deel van de klim.

Hoewel de Franse klimmer niet weggeraakte, dunde het peloton door het hoge tempo uit naar nog zo'n 35 renners. Op de top was de groep verder uitgedund naar 26 man. Onder hen titelverdediger Hirschi. Met Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) maakte ook een Nederlander deel uit van de voorste groep.

Hirschi probeert sprint te ontlopen

Ook Nys was mee vooraan. Met zijn snelle benen was de Belg misschien wel de grootste kanshebber in het geval van een sprint. Met Marco Haller, Benoit Cosnefroy en Alexander Kamp waren er echter nog een paar rappe renners aanwezig.

Hirschi en Victor Lafay wilden het niet op een sprint laten aankomen. De twee punchers versnelden op een hellende strook. De achtervolgende groep was echter attent en greep de twee terug op vijf kilometer van de finish.

De koers stevende af op een sprint. Namens BORA brachten Matteo Fabbro en Maximilian Schachmann Haller in positie. Schachmann trok de sprint vervolgens aan. Hirschi zat in het wiel van Haller, maar de zege ging niet naar één van hen. Het was Nys die de snelste sprint uit de benen schudde en zo een mooie zege boekte. In mei boekte hij met een etappe in de Ronde van Noorwegen zijn eerste profzege.

Uitslag GP Kanton Aargau 2023

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws