Jakobsen: 'Het ziet er naar uit dat Kooij binnen een jaar mijn grootste concurrent is in massasprints' Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen: 'Het ziet er naar uit dat Kooij binnen een jaar mijn grootste concurrent is in massasprints'

Jakobsen: 'Het ziet er naar uit dat Kooij binnen een jaar mijn grootste concurrent is in massasprints'

Fabio Jakobsen was deze week te gast in de podcast 'De Grote Plaat' en daarin was de Nederlander openhartig. De Nederlander had het - hoe kan het ook anders - over zijn horrorcrash in de Ronde van Polen, zijn overwinning in de Tour de France en de woordenwisseling met Florian Sénéchal na diens overwinning in de Vuelta a España van 2021.

Op 1 juli 2022 maakt Fabio Jakobsen zijn debuut in de Tour de France, een dag later was het al meteen prijs voor de topsprinter. In de sprint versloeg hij Wout van Aert en Mads Pedersen en pakte zo zijn eerste (en tot nog toe enige) ritzege in de Tour. 'Ik wilde in 2020 al de strijd aangaan met Sam Bennett (om naar de Tour te gaan. Bennett was op dat moment ploegmaat van Jakobsen, red.). Door die valpartij in de Ronde van Polen was het met twee jaar uitstel dus raak in de Tour', aldus de renner van Soudal-Quick Step.

'Ik wist op voorhand dat het in de eerste week moest gebeuren, in het bijzonder in de tweede en derde etappe. In de derde etappe had ik ook hele goede winstkansen, maar dan ging het net mis in de laatste bocht. Dat is sprinten', zo vertelt Jakobsen over de rit die uiteindelijk gewonnen werd door Dylan Groenewegen.

Jakobsen: 'Sinds de valpartij in Polen ben ik chiller. Het opgefokt zijn is helemaal weg'

In het gesprek met Jakobsen gaat het ook over de horrorcrash in Polen. 'Of ik de val heb teruggekeken? Ja, dat wel. Direct al. Maar toen kon ik niet goed zien wat er gebeurde. Het was op een klein schermpje en het gaat allemaal best snel. Ik kan er wel naar kijken, maar het maakt me wel nog boos. Een stukje onbegrip en verdriet ook. En ik krijg er een beetje woede van omdat het zo zinloos is. Op wie ik dan boos ben? Op meerdere dingen. Op alles wat er die dag beter kon. Dat begint uiteraard bij Dylan (Groenewegen, red.), ja.'

Op de vraag of die val hem ook wat heeft opgebracht, antwoordt de sprintbom gevat: 'Tien prachtige voortanden!' Om vervolgens serieus te antwoorden. 'Voordien was ik sowieso iemand die niet snel ruzie zocht, ik was een allemansvriend. Maar vroeger kon ik me in het verkeer nog wel eens opwinden. Nu laat ik dat voorbijgaan. Voordien kon ik af en toe wel wat opgefokte zijn, en dat is nu helemaal weg. Ik ben een beetje chiller geworden. Ik was al geen ruziemaker en sindsdien heb ik geen ruzie meer gehad.'

Iemand die een belangrijke rol speelde in Polen, was Sénéchal. De Fransman was als één van de eersten bij de op dat moment Nederlandse kampioen en zorgde ervoor dat hij niet stikte in zijn eigen bloed. In de Vuelta a España van 2021 kwam het na een etappe, die door Sénéchal werd gewonnen, tot een woordenwisseling tussen beiden. Jakobsen wees zijn lead-out erop dat hij meer oog moest hebben voor zijn sprinter.

De bewuste etappe die Sénéchal won in de Vuelta van 2021

'Florian dacht dat ik lek was gereden. Het was geen chaotische sprint hoor, ik werd gewoon op de kant gezet door mijn ploegmaats en eraf gereden. Dat kan gebeuren, maar als hij laatste man is en voor mij moet zorgen en niet achterom kijkt, dan moet ik dat aan hem vertellen. Maar ik had het misschien op de bus moeten zeggen. Nu zou ik dat nooit meer direct na de finish zeggen', zo vertelt Jakobsen daarover.

Omdat Sénéchal zo'n belangrijke rol speelde in Polen, kwam dat naar de buitenwereld toe raar over. 'Zeker. Dat is zo', is de Nederlander begripvol. 'Maar zijn werk is natuurlijk om de lead-out voor mij te doen. Als we de groene trui waren verloren door die dag de punten te laten liggen, zou het een dure fout geweest zijn. Hij kijkt sindsdien wel vaker om. Dus het was wel een leermoment.'

Tot slot worden er nog enkele ja/nee-vragen gesteld aan de sterke Nederlander. Op de vraag of hij en Groenewegen ooit samen een biertje zullen drinken, antwoordt hij: 'Misschien op een podium, als het moet van de sponsor.' En ook op de vraag of Olav Kooij binnen een jaar zijn grootste concurrent in de massapsprints is, is Jakobsen duidelijk. 'Daar ziet het wel naar uit.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws