Jakobsen verslaat Philipsen in slotrit Baloise Belgium Tour, Van der Poel eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen verslaat Philipsen in slotrit Baloise Belgium Tour, Van der Poel eindwinnaar

Jakobsen verslaat Philipsen in slotrit Baloise Belgium Tour, Van der Poel eindwinnaar

Fabio Jakobsen heeft gezegevierd in de laatste rit van de Baloise Belgium Tour. De Nederlandse spurtbom van Soudal Quick-Step was Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Thibau Nys (Trek-Segafredo), die respectievelijk tweede en derde werden, te snel af in de massasprint. Mathieu van der Poel mag zich de eindwinnaar van de vijfdaagse noemen.

Op zaterdag 17 juni vond in de Belgische rittenkoers 'de grote Van der Poel-show' plaats. De veelzijdige Nederlander begon op 36 kilometer van de finish aan een solo-onderneming, waarna zijn concurrenten hem pas na de finish terugzagen. 'MVDP' bevestigde met die triomf andermaal dat het met zijn vorm richting de Tour de France wel snor zit. De klasbak verstevigde eveneens zijn leidende positie in de strijd om het eindklassement. Derhalve leek de vijfde etappe in dat kader slechts een formaliteit.

De slotrit was er namelijk eentje die niet werd gekarakteriseerd door een selectief parcours. Een eventuele laatste strijd om de paarse leiderstrui werd dan ook nergens echt verwacht. Het leek vooral uitkijken naar een laatste sprintduel tussen Jakobsen en Philipsen, die elkaar in de Tour de France naar alle waarschijnlijkheid ook meermaals het leven zuur zullen maken.

Op papier kregen de renners slechts één gecategoriseerd klimmetje voor de kiezen, al liep het in de praktijk toch stiekem regelmatig op en af. Er was gekozen voor twee lussen: eerst een grote van dik honderd kilometer, vervolgens nog twee lokale rondes op een kleine finalelus in de Belgische hoofdstad, die ook wel wordt gezien als het politieke hart van Europa.

Zevenkoppige kopgroep wordt vakkundig bij de lurven gevat: Jakobsen verschalkt Philipsen in massasprint, Van der Poel eindwinnaar

De hierboven beschreven verwachting omtrent het koersverloop strookte met de werkelijkheid. De slotrit mondde hoofdzakelijk uit in een wandeletappe, waarin zeven vluchters het hazenpad kozen. Alex Colman (Team Flanders-Baloise), Stefano Gandin (Corratec), Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa), Kay De Bruyckere (Pauwels Sauzen-Bingoal), Lucas Janssen (BEAT Cycling Club), Kobe Vanoverschelde (Tarteletto-Isorex) en Thimo Willems (VolkerWessels Cycling Team) vormden het leidende septet, dat op veertien kilometer van de meet weer werd ingerekend door het peloton.

Na die inrekening kon alles in werking worden gesteld voor een koninklijke sprint in de straten van Brussel. Menig Tour de France-sprinter kon nog een laatste keer zijn lead-out-trein en wedstrijdbenen testen vooraleer hij richting Frankrijk afreisde. In die sprint was het Jakobsen die zich na een perfecte lead-out de allersterkste toonde en zijn zelfvertrouwen een extra boost gaf. Philipsen moest genoegen nemen met plek twee, Nys werd derde. De paarse trui van Van der Poel kwam geen enkel moment in het gevaar en dus kon 'Matje' voor het eerst in zijn carrière de 'Ronde van België' bijschrijven op zijn palmares.

Uitslag etappe 5 Baloise Belgium Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws