Jumbo-Visma blijft winnen: Per Hagenes is de sterkste in koninginnenrit Vierdaagse van Duinkerke Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma blijft winnen: Per Hagenes is de sterkste in koninginnenrit Vierdaagse van Duinkerke

Jumbo-Visma blijft winnen: Per Hagenes is de sterkste in koninginnenrit Vierdaagse van Duinkerke

Per Hagenes heeft de koninginnenrit in de Vierdaagse van Duinkerke naar zich toe getrokken. De 19-jarige Noor van Jumbo-Visma was de sterkste uit een sterk gereduceerde groep. Hij kwam in de laatste meters over Romain Grégoire (Groupama-FDJ) heen. De Fransman werd wel tweede en mag zich bovendien in de leiderstrui hijsen.

In de eerste vier ritten van de in totaal zes dagen durende Franse rittenkoers maakte Olav Kooij zijn bijnaam, 'Het Jachtluipaard van Numansdorp', meer dan waar. De jonge Jumbo-Visma-sprinter, die de ploeg naar alle waarschijnlijkheid wel gaat verlaten, won zowel de eerste als de vierde etappe. Na afloop van die vierde rit mocht Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step) zich in de leiderstrui hijsen, daar voormalig klassementsleider Benjamin Thomas (Cofidis) op anderhalve minuut achterstand was binnengekomen.

In de vierde etappe, die op voorhand als de belangrijkste etappe voor de strijd om het algemeen klassement werd gezien, moesten de coureurs over een afstand van 187 kilometer van Roubaix naar Cassel rijden. In tegenstelling tot wat de startplaats deed vermoeden, zouden de mannen geen kasseistroken tegenkomen. Rondom aankomstplaats Cassel moest een listige lokale ronde verreden worden. In deze ronde, die inmiddels traditiegetrouw in het routeboek van de wedstrijd is opgenomen, moesten twee steile heuveltjes per ronde én een aankomst bergop overwonnen worden.

Koplopers worden ingerekend, Jumbo-Visma-talent Hagenes toont zich de beste in sterk uitgedunde groep

Al vroeg in de wedstrijd kreeg een groepje renners de zegen van het peloton. Jelle Wallys (Cofidis), Kevin Kuhn (Intermarché-Circus-Wanty), Alex Colman (Team Flanders-Baloise), Niklas Larsen (UNO-X), Rait Ärm (Van Rysel - Roubaix Lille Métropole), Kenny Molly (Van Rysel - Roubaix Lille Métropole) en Nicolas Debeaumarché (St Michel - Mavic - Auber93) vormden het leidende zevental, dat een voorsprong van maximaal zes minuten kreeg.

Hoofdzakelijk onder leiding van Soudal Quick-Step (Merlier, Vernon) werd de voorsprong van de koplopers, die aan een gevecht tegen de bierkaai bezig waren, langzaam maar zeker verkleind. Op dertien kilometer van de meet werd ook de laatste koploper, Debeaumarché, bij de lurven gevat. Niet lang daarna probeerden Loïc Vliegen (Intermarché-Circus-Wanty) en Valentin Retailleau het met een alles-of-nietspoging. Ook deze aanval werd in de kiem gesmoord, zij het op pas twee kilometer van de meet.

Het resulteerde in een strijd van een sterk uitgedunde groep. Op de laatste venijnige meters omhoog wisten Hagenes en Grégoire, respectievelijk 19 en 20 jaar oud, zich te ontdoen van de rest. Het was Grégoire die het meeste kopwerk voor zijn rekening nam, waarna hij in de slotmeters overrompeld werd door Hagenes. Grégoire hoeft niet helemaal in zak en as te zitten, daar hij de leiding in het algemeen klassement overneemt van Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step).

Uitslag etappe 5 Vierdaagse van Duinkerke 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws