Jumbo-Visma-sprinter Olav Kooij schrijft openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma-sprinter Olav Kooij schrijft openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam

Jumbo-Visma-sprinter Olav Kooij schrijft openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam

Olav Kooij heeft de openingsetappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. In de straten van Abbeville was de sprinter van Jumbo-Visma de allersnelste in de massasprint, die enigszins werd ontsierd door wat valpartijen. Max Walscheid (Cofidis) werd tweede, Paul Penhoët (Groupama-FDJ) moest genoegen nemen met de derde stek.

Terwijl de hectische tiende Giro-etappe in volle gang bezig was, waren ook de deelnemers aan de zes dagen durende Vierdaagse van Duinkerke begonnen aan hun eerste kilometers in de Franse rittenkoers. Duinkerke, een middelgrote stad in de regio Hauts-de-France die tijdens de Tweede Wereldoorlog een prominente rol speelde, mocht zich traditiegetrouw de startplaats van de openingsrit noemen.

Over een afstand van 196 kilometer werd er koers gezet in de richting van Abbeville. Onderweg moesten de coureurs een aantal puistjes overleven die aangeduid waren als zijnde beklimming. Eenieder die echter wat beter naar het routeboek keek, zag dat dit eigenlijk een paar vals plat-stroken waren. Zo moesten onder meer de heuvels naar Lebiez (3,9 kilometer aan 1 procent) en Dominiois (1,2 kilometer aan 4,4 procent) bedwongen worden. Vlugge jongens als Kooij, Tim Merlier, Arnaud De Lie, Peter Sagan en Ethan Vernon stonden op de startlijst er behoorden zodoende tot de topfavorieten om te zegevieren in de ouverture.

Kopgroep wordt vakkundig ingerekend door sprintersploegen, Kooij is de snelste in massasprint

Onder het genot van een heerlijk lentezonnetje werd het peloton rond het middaguur in gang geschoten. Al snel volgden de verschillende aanvalspogingen elkaar op. De kopgroep die pas écht een vrijgeleide van het peloton kreeg, ontstond na circa vijftig kilometer koers. Alex Colman (Team Flanders-Baloise), Mathis Le Berre (Arkéa Samsic), Kenny Molly (Van Rysel - Roubaix Lille Métropole) en Damien Girard (Nice Métropole Côte d'Azur) vormden de tête de la course. Het viertal, dat qua nationaliteiten half Belgisch en half Frans was, kreeg maximaal een handvol minuten cadeau van het peloton, waar de sprintersploegen aan het controleren waren.

Een standaard 'peloton achtervolgt kopgroep in sprintersetappe'-scenario was hetgeen wat volgde. De voorsprong van de koplopers liep gestaag terug, waarna zij die het hazenpad hadden gekozen een voor een definitief werden ingerekend. Alles werd vervolgens in werking gesteld voor de massasprint. Het was Kooij die zich in die sprint de allersterkste toonde en relatief gemakkelijk naar de overwinning sprintte. 'Het Jachtluipaard van Numansdorp' verwees Walscheid en Penhoët naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Merlier finishte net buiten het podium en werd vierde. In volle sprint gingen meerdere mannen tegen het asfalt, waarmee de finale van de ouverture enigszins ontsierd was. Op dag twee wacht een nieuwe sprintersrit, in de richting van Laon.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws