Jumbo-Visma en andere ploegen moeten rekening houden met alles of niets-aanpak Groupama-FDJ in voorjaar Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma en andere ploegen moeten rekening houden met alles of niets-aanpak Groupama-FDJ in voorjaar

Jumbo-Visma en andere ploegen moeten rekening houden met alles of niets-aanpak Groupama-FDJ in voorjaar

In de schaduw van topteams met dito sterren als Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en UAE-Team Emirates zijn er nog meer ploegen die hopen op groot succes in het voorjaar. Eén van die formaties is het Franse Groupama-FDJ, dat met Stefan Küng en Valentin Madouas al jaren meedoet om de voorste plaatsen in de voorjaarsklassiekers. Die laatste hoopt dat alles op termijn één keer écht op zijn plek valt.

Madouas, afgelopen jaar winnaar van de Bretagne Classic en het Frans kampioenschap, weet dat hij met zijn 27 jaar stilaan moet gaan oogsten. 'Ik ben inmiddels constanter geworden. In het verleden reed ik vaak top tien, met één uitschieter zoals mijn podiumplek in de Ronde van Vlaanderen van 2022. Dit seizoen was ik vaker present in de top vijf en won ik zelfs wedstrijden', stelt de man die ook voorin meedeed in koersen als Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik, E3 Saxo Classic en de GP Montréal.

Groupama-FDJ-kleppers willen heft in klassiekers in eigen handen nemen

Via de communicatie van zijn eigen Groupama-FDJ laat Madouas weten dat een grote klassiekerzege op een dag zou moeten kunnen. 'Maar we nemen het op tegen coureurs die alle Monumenten willen winnen, waarbij het heel moeilijk is om van hen af te komen', doelt hij op kleppers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar. 'Onze kans moet op een gegeven moment wel komen, we verbeteren ook nog elk jaar. Nu is het aan mij en Stefan om het nog een boost te geven.'

De Fransman denkt openlijk aan een andere tactiek in het voorjaar. 'Als we controle willen hebben over ons lot, moeten we dingen proberen en daarbij niet bang zijn om koersen te verliezen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, omdat we het opnemen tegen heel sterke ploegen als INEOS Grenadiers, Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step. Toch denk ik niet dat we er ver vanaf zitten, dus we moeten onze kans afwachten en die dan met beide handen aangrijpen.'

'Ik besef dat dat niet in elke koers zo zal zijn, maar we moeten het heft in eigen handen nemen', herhaalt Madouas. 'Stefan deelt dezelfde visie en ook hij werkt daar hard voor', spreekt de Fransman voor zijn Zwitserse ploegmaat, ook al jaren een constante factor in het voorjaar. 'En daarbij is het goed dat we nieuwe goede coureurs hebben aangetrokken die langer meekunnen, wat het voor ons mogelijk maakt om spoedig een grote klassieker te winnen.' Groupama-FDJ wierf voor volgend seizoen onder meer ervaren coureurs Clément Russo en Sven Erik Bystrom aan, ter ondersteuning van de klassiekerkopmannen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws