Groupama-FDJ: tien toptalenten moeten na vertrek Démare en Pinot nieuw tijdperk inluiden Wielrennen
Wielrennen

Groupama-FDJ: tien toptalenten moeten na vertrek Démare en Pinot nieuw tijdperk inluiden

Groupama-FDJ: tien toptalenten moeten na vertrek Démare en Pinot nieuw tijdperk inluiden

Het wielerjaar 2023 is inmiddels al even afgelopen, dus we hebben alle tijd om ploeg per ploeg nog eens een blik op het afgelopen seizoen te werpen. In deze episode is Groupama-FDJ, het team van Marc Madiot, aan de beurt bij In de Leiderstrui!

Eendagswedstrijden 2023: Groupama-FDJ

Als het om de klassiekers en andere eendagswedstrijden ging, lag de sleutel bij Groupama-FDJ in 2023 vooral in handen van Valentin Madouas en Stefan Küng. Twee heren die misschien een beetje verbleken bij het geweld van Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Wout van Aert en Remco Evenepoel, maar het sowieso heel goed hebben gedaan.

Ga maar na: Madouas werd tweede in Strade Bianche, vijfde in Luik-Bastenaken-Luik en won de voor Groupama-FDJ belangrijke wedstrijden Bretagne Classic en het Frans kampioenschap. Küng was met een vijfde plek in Parijs-Roubaix en op het WK en zesde plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en E3 Saxo Classic ook weer als vanouds op de afspraak.

Groupama-FDJ: tien toptalenten moeten na vertrek Démare en Pinot nieuw tijdperk inluiden

Toptalent Romain Grégoire begon het jaar goed met een achtste plaats in Strade Bianche, maar viel daarna een beetje terug in de eendagswedstrijden. David Gaudu en Thibaut Pinot zorgden voor nog wat ereplaatsen in Franse koersen, terwijl Arnaud Démare met een zege in de Brussels Cycling Classic nog voor een afscheidscadeautje zorgde. Jonge talenten Laurence Pithie (GP Cholet), Paul Penhoët (Tour du Finistere) en Lenny Martinez (Mont Ventoux Classic) deden met zeges ook een duit inhet zakje.

(Grote) rondes 2023: Groupama-FDJ

Als er één wedstrijd belangrijk is voor Groupama-FDJ, dan is het de Tour de France wel. Na de vierde plek van Gaudu mikte het team dit seizoen stiekem op het podium, maar eerlijk is eerlijk: daarin gaven ploeg en renner niet thuis. Met het afscheid van Pinot werd wel de nodige publiciteit binnengeharkt, maar qua prestaties bleef het allemaal wat achter.

In de Giro en Vuelta toonde de ploeg zich wel. Pinot maakte de hele Giro koers en mocht huiswaarts keren met een vijfde plek en de bergtrui, hoewel een ritzege het doel was. In de Ronde van Spanje ging de ploeg met een heel jonge formatie van start, waarin Martinez het lichtpuntje was. De jongeling droeg meerdere dagen de leiderstrui.

lenny martinez

Gaudu was in het voorjaar wel op de afspraak in Parijs-Nice, waar hij tweede werd. Daarbij wist Grégoire zowel de Vierdaagse van Duinkerke als Tour du Limousin te winnen, terwijl Michael Storer de beste was in de Tour de l'Ain. Geen WorldTour-koersen, maar toch.

Eindcijfer 2023 Groupama-FDJ

Al bij al heeft Groupama-FDJ betere jaren gekend, waarbij met name de prestaties in de Tour de France grotere uitschieters kenden. Voor de rest draaide de ploeg een prima jaar, zeker gezien de jonge gemiddelde leeftijd. Een 6,3 is het eindoordeel van onze (ex-)redactieleden.

Transfers 2023/2024: Groupama-FDJ 

Afgelopen jaar liet Groupama-FDJ negen (!) talenten overkomen uit de continentale ploeg, dit seizoen komt daar met toptalent Eddy Le Huitouze nog één naam bij. Wie de rest van de inkomende transfers bekijkt, ziet voornamelijk ervaren mannen ter ondersteuning. Marc Sarreau, Sven Erik Bystrom en Clement Russo zijn sterke gasten die de jonge talenten door de voorjaars- en rittenkoersen kunnen loodsen.

Rémy Rochas is een kleine klimmer die overkomt van Cofidis, terwijl Cyril Barthe en Matthew Walls met hun snelle benen ook een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van enkele jonge snelle mannen. Logisch, omdat er in die hoek met Miles Scotson, Bram Welten, Jake Stewart en de in augustus al vertrokken Démare ook al wat talent en ervaring verloren ging.

Naast het vertrek van Démare is natuurlijk vooral het stoppen van Pinot noemenswaardig, waarmee Madiot een tijdperk afsluit. Verder deden ook Storer (Tudor) en de eveneens gestopte Matthieu Ladagnous de deur achter zich dicht bij de Franse ploeg.

Ingaand: Marc Sarreau (AG2R Citroën Team), Sven Erik Bystrom (Intermarché-Circus-Wanty), Rémy Rochas (Cofidis), Clement Russo (Arkéa Samsic), Cyril Barthe (Burgos-BH), Matthew Walls (BORA-hansgrohe) en Eddy Le Huitouze (continentale ploeg)

(Voorlopig) uitgaand: Arnaud Démare, Miles Scotson (Arkéa Samsic), Thibaut Pinot, Matthieu Ladagnous (Gestopt), Bram Welten (DSM firmenich-PostNL), Michael Storer (Tudor) en Jake Stewart (Israel-Premier Tech)

Ones to watches 2024: Groupama-FDJ

De selectie van Groupama-FDJ voor 2024 is weer een toffe. David Gaudu en Valentin Madouas zijn inmiddels 27 jaar, dus voor hen moet het komende seizoen toch wel een oogstjaar worden. De beide heren uit Bretagne zullen hun neus in de klassiekers en grote rondes weer aan het venster willen en moeten steken, want daarachter staat een hele garde talenten klaar om op termijn mee te dingen.

david gaudu

Dan denken we natuurlijk aan toptalenten Romain Grégoire en Lenny Martinez, de kroonjuwelen. Maar ook in de voetsporen van Démare staan enkele heren te trappelen: Paul Penhoët, Laurence Pithie, Lewis Askey en Samuel Watson bezitten allemaal de capaciteiten om te scoren in de spurtkoersen en klassiekers, waarin de ploeg uiteraard ook nog over spilfiguur Stefan Küng beschikt.

Vanuit Nederlands perspectief is het daarnaast uitkijken naar de verrichtingen van Lars van den Berg, die afgelopen seizoen zijn Tourdebuut mocht maken namens de formatie.

(Voorlopige) selectie Groupama-FDJ 2024

 1. Bruno Armirail
 2. Lewis Askey
 3. Cyril Barthe
 4. Sven Erik Bystrom
 5. Clément Davy
 6. David Gaudu
 7. Kevin Geniets
 8. Lorenzo Germani
 9. Romain Grégoire
 10. Ignatas Konovalovas
 11. Stefan Küng
 12. Olivier Le Gac
 13. Eddy Le Huitouze
 14. Fabian Lienhard
 15. Valentin Madouas
 16. Lenny Martinez
 17. Rudy Molard
 18. Quentin Pacher
 19. Enzo Paleni
 20. Paul Penhoët
 21. Laurence Pithie
 22. Rémy Rochas
 23. Clément Russo
 24. Marc Sarreau
 25. Reuben Thompson
 26. Lars van den Berg
 27. Matthew Walls
 28. Samuel Watson

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws