Killer bees steken stevig: Kuss wint bergop in de Vuelta, Roglic en Vingegaard rijden rivalen op afstand Wielrennen
Wielrennen

Killer bees steken stevig: Kuss wint bergop in de Vuelta, Roglic en Vingegaard rijden rivalen op afstand

Killer bees steken stevig: Kuss wint bergop in de Vuelta, Roglic en Vingegaard rijden rivalen op afstand

Jumbo-Visma heeft in de zesde etappe van de Vuelta a España een gigantische dreun uitgedeeld aan de concurrentie. De Nederlandse ploeg domineerde van start tot finish, met Sepp Kuss die vanuit een grote kopgroep solo won op Pico del Buitre. De piepjonge Lenny Martinez pakte knap de rode trui over van Remco Evenepoel, die er wat doorzakte bij de favorieten doorheen, door de dadendrang van Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. Alleen Enric Mas (wie anders in La Vuelta!) kon de Jumbo-trein volgen...

183 kilometer, met vijf minuten vertraagd door een hele bult lekke banden in de neutralisatie. Daarna was het volle bak koers, vanaf kilometer nul. Thomas De Gendt zagen we wegrijden en hoewel de Belg met twee kompanen lange tijd vooruit bleef, was duidelijk dat dit slechts het begin was. Nadat er in het peloton gevallen was - door onder meer Wilco Kelderman - gingen we in razende vaart richting de eerste klim van de dag. Op de Puerto de Arenillas van derde categorie, kwamen er eindelijk wat wezenlijke verschillen.

Vine en Milesi geven op, grote kopgroep vormt zich

Op de top was het Jesús Herrada die namens Cofidis de punten nam uit een groep aanvallers, maar in de afzink die volgde, zat de Spanjaard niet mee toen er een drietal vandoor ging. Javier Romo (Astana), Paul Ourselin (TotalEnergies) en Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën) pakten een gaatje, terwijl er in het peloton wéér gevallen werd. Jay Vine was dit keer de pineut en de Australiër moest opgeven, net als Andrea Vendrame (AG2R) en Lorenzo Milesi (DSM) door valpartijen al hadden gedaan. Andrea Bagioli (Quick Step) moest bovendien ziek opgeven.

Na zestig kilometer keiharde koers werd alles terug bijeen gereden en was het de beurt aan een volgende groep om ervoor te gaan. Heel even leken er negen gelukkigen te zijn die de ruimte kregen, met daarbij Juan Pedro López (Lidl-Trek), Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny), Cristian Rodriguez (Arkéa Samsic) en Oier Lazkano (Movistar). Zij kregen echter nog voor de tweede klim van de dag gezelschap van een groep van in totaal 33 (!) renners.

Jumbo-Visma (Kuss) en Groupama-FDJ (Martinez) voeren enorme kopgroep aan

Jumbo-Visma was in deze groep stevig vertegenwoordigd, met Sepp Kuss die door Dylan van Baarle, Jan Tratnik en Attila Valter op gang werd geschoten. Belangrijkste man uit het klassement: nummer drie Lenny Martinez, die op slechts zeventien tellen van Evenepoel stond en zodoende dus virtueel in het rood reed. De groepen kwamen bij elkaar, waarmee we 42 renners over de Alto Fuente de Rubielos zagen trekken. Uiteraard werd hieruit volop aangevallen, maar belangrijker: de voorsprong richting het peloton groeide na de klim tot over de zes minuten.

Er moest wat gebeuren in het pak en dus sloegen Quick Step (Evenepoel), Movistar (Enric Mas) en INEOS Grenadiers (Geraint Thomas) de handen ineen in het peloton. Naast Martinez en Kuss zaten vooraan namelijk ook mannen als Mikel Landa (Bahrain) en Hugh Carthy (EF), die voor een klassement ook een bedreiging vormden. Qua rittenkapers zaten er met Santiago Buitrago en Wout Poels (Bahrain), López (Lidl-Trek), Cristian Rodriguez (Arkéa), Lennard Kämna en Emanuel Buchmann (BORA) en Romain Bardet en Max Poole (DSM) boeiende namen mee.

Peloton loopt rap in richting steile slotklim

Na twee beklimmingen volgde er een lange status quo richting de finale. Hierin hield de kopgroep lang stand, door het werk van Groupama-FDJ (voor Martinez) en Jumbo-Visma (voor Kuss). In het peloton ging het echter harder, waardoor er in deze fase minuten van de oorspronkelijke voorsprong werden gesnoept. Toen er door de wind zelfs waaiers konden worden getrokken, was wel duidelijk dat het peloton hier even de bovenliggende partij was. Met nog 35 kilometer voor de wielen was er nog 3.45 minuten over van het verschil.

Toen de weg in de laatste dertig kilometer weer begon op te lopen, bleek de kopgroep in staat om de voorsprong te verdedigen. Vooral Jumbo-Visma haalde nog eens alles uit de kast om Kuss met zoveel mogelijk tijd aan de voet van de Pico del Buitre af te zetten. Met 3.52 minuten begonnen de koplopers eraan, voor een weg van 10,9 kilometer aan acht procent gemiddeld, met vooral aan het einde percentages die amper meer onder de dubbele cijfers zouden duiken.

Rubio vertrekt, Evenepoel past vroeg op de Pico del Buitre

In de eerste helft van de Pico del Buitre was het op twee fronten gas geven geblazen. Michael Storer deed dat voor Martinez in de kopgroep, waardoor er daar een hoop af moesten. In het pelotonnetje met favorieten was het Quick Step dat het tempo bepaalde, met Louis Vervaeke die een flinke beurt deed. Ook daar dunde het zodoende rap uit, maar gingen nog geen serieuze namen overboord. Het kwam allemaal aan op de laatste vijf steile kilometers.

In de kopgroep was het Einer Rubio van Movistar die op vier kilometer van de finish vertrok, waarmee het kaf van het koren werd gescheiden. Bardet, Martinez en Kuss reden er zoals verwacht naartoe, anderen moesten passen. Bij de favorieten was het Primoz Roglic die verrassend aanging. Verrassend slachtoffer van die aanval: Evenepoel zelf. De rest had het ook gezien, waardoor Mas, Juan Ayuso, Jonas Vingegaard en Cian Uijtdebroeks in een groepje terecht kwamen. Geraint Thomas moest net als Evenepoel en ook João Almeida serieus passen.

Jumbo-Visma domineert op alle fronten, maar Martinez leider

In de laatste twee á drie kilometer werd duidelijk dat Jumbo-Visma de boel helemaal aan bonken ging rijden. Vanuit de kopgroep was het Kuss die alleen vertrok richting ritzege, terwijl Vingegaard bij de favorieten bij Roglic kwam, met ook Mas erbij. Valter viel terug uit de kopgroep en deed nog een stevige beurt. Zwart-gele dominantie, met Evenepoel die zich wel wat herpakte en de achterstand op Roglic, Vingegaard en Mas op een halve minuut hield.

Vooraan ging Kuss overtuigend op naar ritwinst, maar de strijd om de rode trui werd nog nipt met een strijdende Martinez. De piepjonge Fransman van Groupama-FDJ had 38 seconden voorsprong in het klassement op Kuss en hij hield met een knappe eindsprint net genoeg over, op plek twee in de daguitslag. Bij de favorieten reden Roglic en Vingegaard de Spaanse Mas eraf, maar kwam Ayuso nog heel hard terug. Ook Evenepoel reed een waanzinnig laatste deel van de klim, waardoor de Belg de schade stevig beperkte.

Informatie etappe 6 Vuelta a España 2023

Volg etappe 6 in de Vuelta a España LIVE in onze liveblog!

Laadt de liveblog niet? Druk even of F5 of refresh je mobiele pagina of app.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws