Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana 2023 | Evenepoel laat rode trui vermoedelijk aan de gieren Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana 2023 | Evenepoel laat rode trui vermoedelijk aan de gieren

Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana 2023 | Evenepoel laat rode trui vermoedelijk aan de gieren

Na twee vlakke, makkelijkere dagen zoekt het Vuelta-peloton in rit zes weer de bergen op. We krijgen een typische Ronde van Spanje-etappe, waarin het de hele dag op en af gaat en aan het einde vooral op. In de Leiderstrui probeert je er alles over te vertellen!

Parcours etappe 6 Vuelta a España 2023

Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana 2023 | Evenepoel laat rode trui vermoedelijk aan de gieren

Starten doen de coureurs rond lunchtijd in Vall d'Uixó, niet eens zo heel ver van de Middellandse Zee. De coureurs kunnen het zoute water bijna ruiken, maar zullen het niet zien. Vanaf het begin van de rit loopt het namelijk vies bergop: na twee dagen die overwegend in dalende lijn gingen, loopt de zesde rit namelijk vooral vies bergop. Na amper twee kilometer staat er al een heuvel van 4,4 kilometer a vijf procent te wachten, waar de sterke vluchters met ontsnappingsdrang er van weg gaan proberen te rijden.

Na een korte afdaling loopt het opnieuw lange tijd bergop, ditmaal tot de eerste categoriseerde beklimming: de Puerto de Arenillas, 5,8 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7 procent. Na een nieuwe afzink volgt vrij snel daarop de Alto Fuente de Rubielos, met zijn 6,1 kilometer en 6,2 procent toch al een stevige hindernis. Uiteindelijk zal het vermoedelijk niet meer dan een voetnoot zijn, daar we toch wel verwachten dat er in deze fase al een sterke groep vluchters is weggreden.

Na die col blijven we eigenlijk constant op een soort plateau fietsen, inclusief tussensprint in Torijas op 1340 meter hoogte. Vanaf hier dalen we in één ruk naar de voet van de loodzware slotklim: de Pico del Buitre, vrij vertaald de Piek van de Gier. Een berg van eerste categorie, dus dat belooft hoe dan ook spektakel. De cijfers? 10,9 kilometer lang, acht procent gemiddeld. Maar dat is niet alles.

Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana 2023 | Evenepoel laat rode trui vermoedelijk aan de gieren

Wie het plaatje van de slotklim nader bekijkt, ziet namelijk ontzettend veel zwart. De eerste drie kilometers zijn met een gemiddeld percentage van vijf procent ook prima te noemen, maar dan volgen er al twee kilometers die aan meer dan negen procent de hoogte ingaan. Na een korte afdaling van enkele honderden meters moeten er nog vijf loodzware kilometers bedwongen worden.

9,8 procent, 11,4 procent, 9,4 procent, 10,3 procent en 7,4 procent: dat is wat de renners per kilometer gemiddeld voorgeschoteld krijgen richting de Piek van de Gier, waar we finishen nabij het observatorium van Javalambre. Daar kwamen we in 2019 voor een eerste maal aan, met een bijna-ritoverwinning van een Nederlander. Jetse Bol moest destijds via een vroege vlucht ploeggenoot Ángel Madrazo voorlaten, terwijl Miguel Ángel López, Alejandro Valverde en Primoz Roglic een goede zaak deden voor het klassement.

Beklimmingen
48,8 km: PUERTO DE ARENILLAS (5,8 km aan 4,7%)
83,1 km: ALTO FUENTE DE RUBIELOS (6,1 km aan 6,2%)
183,1 km: PICO DEL BUITRE (10,9 km aan 8,0%)

Tijden
Start: 12.34 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 6 Vuelta a España 2023

De coureurs hoeven donderdag weinig te vrezen van de weersomstandigheden. Zowel aan de start als boven op het observatorium van Javalambre zal het zonnig zijn, met temperaturen rond de 25 graden Celsius en amper wind.

Favorieten etappe 6 Vuelta a España 2023

In zo'n beetje elk interview dat hij sinds maandag heeft gegeven besprak Remco Evenepoel de optie om de leiderstrui donderdag uit handen te geven, dus dat lijkt ons dan de lijn die we voor deze zesde rit aan moeten houden: de vroege vluchters - en mannen die azen op het rood - als grootste kanshebbers op dagsucces, net zoals in 2019 op deze slotbeklimming.

Zo'n tussenpaus word je niet zomaar, dat is een plek die je moet verdienen. Dan komen we in het klassement uit bij de categorie Lennard Kämna. De Duitser van BORA-hansgrohe was er maandag al heel dicht bij, maar staat nu nog een heel stuk verder in de algemene rangschikking. Rondom hem staan ook mannen als Einer Augusto Rubio (Movistar), Javier Romo, David de la Cruz (Astana) en Sean Quinn (EF Education-EasyPost), die elk ook geen bedreiging zullen vormen voor de algemene rangschikking in Madrid.

Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana 2023 | Evenepoel laat rode trui vermoedelijk aan de gieren

Jefferson Alveiro Cepeda van Caja Rural staat nu op plaats 17 in het klassement en is eigenlijk de eerste optie voor het rood, al gaf Evenepoel ook aan dat pakweg Cian Uijtdebroeks - die namens BORA-hansgrohe nu zesde staat - ook de leiderstrui mag hebben. Zover zien wij het niet komen, maar pakweg een Wout Poels (Bahrain Victorious) en misschien zelfs ook wel Steff Cras (TotalEnergies) kan daarvoor wel in aanmerking komen.

Jongens als Juan Pedro López (Lidl-Trek), Mikel Landa, Damiano Caruso, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) staan ook al wat verder, maar bij die namen gaan we ook al een andere categorie mannen in. Datzelfde geldt voor Egan Bernal (INEOS) en Kévin Vauquelin (Arkéa-Samsic), al kijken zij al tegen circa vier minuten achterstand aan. Die laatste heeft met Cristian Rodriguez ook nog een goede ploegmaat voor dit werk.

Favorieten etappe 6 Vuelta a Espana 2023 | Evenepoel laat rode trui vermoedelijk aan de gieren

Al die mannen kunnen nog rood pakken, maar er zijn ook kerels die louter op de ritzege kunnen jagen: Michael Storer, Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Sergio Higuita, Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), Romain Bardet (die express tijd verloor woensdag), Max Poole (DSM-firmenich), Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), Joe Dombrowski (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Lennert Van Eetvelt, Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny), Rein Taaramäe (Intermarché-Circus-Wanty) en ook Bauke Mollema (Lidl-Trek) behoren met de achterstand die zij hebben tot die categorie.

Mocht er toch iemand de kopgroep terug willen halen of de hele dag koers krijgen, dan kijken we uiteraard naar de klassementsrenners. Daarbij natuurlijk Evenepoel, maar zeker ook de mannen van Jumbo-Visma: Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Sepp Kuss zullen hun knechten in een rit als deze vermoedelijk echter nog niet direct op willen offeren. Misschien dat Enric Mas (Movistar), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) of de sterke UAE-mannen met Juan Ayuso, Joao Almeida, Jay Vine en Marc Soler plannen hebben?

Favorieten etappe 6 Vuelta a España 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en Romain Bardet (DSM-firmenich)
Outsiders: Jesús Herrada (Cofidis), Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), David de la Cruz (Astana Qazaqstan Team) en Wout Poels (Bahrain Victorious)
Longshots: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Primoz Roglic, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), Enric Mas (Movistar), Steff Cras (TotalEnergies), Sean Quinn (EF Education-EasyPost), Michael Storer (Groupama-FDJ) en Sergio Higuita (BORA-hansgrohe)

Poll

Wie wint rit 6 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws