Kooij, die einde contract is, rijdt ook dit jaar geen grote ronde: 'De plaatsjes zijn heel duur bij ons' Wielrennen
Wielrennen

Kooij, die einde contract is, rijdt ook dit jaar geen grote ronde: 'De plaatsjes zijn heel duur bij ons'

Kooij, die einde contract is, rijdt ook dit jaar geen grote ronde: 'De plaatsjes zijn heel duur bij ons'

Gaat Olav Kooij Dylan Groenewegen achterna? De sprinter van Jumbo-Visma klopt alsmaar harder op de deur van de topsprinters, maar een grote ronde rijden zit er dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet in voor de 21-jarige Nederlander. Reden: Jumbo-Visma focust zich er op de klassementen. Hetzelfde verhaal als Groenewegen enkele jaren geleden, die prompt besloot het team te verlaten voor een team waar hij de kopman is in de Tour de France.

Olav Kooij werpt zich steeds meer op als een van de beste sprinters ter wereld. In de vierde etappe van de UAE Tour was de Nederlander er bijna in geslaagd zo goed als alle topsprinters op deze aardbol te kloppen in een rasechte massasprint, maar Juan Sebastián Molano was net iets sneller dan Kooij. Het was wel de bevestiging dat Kooij enorm vele potentieel heeft en wel eens klaar zou kunnen zijn voor zijn grote ronde-debuut.

Dat vind ook Groenewegen. 'Olav is een heel groot talent en een goede gast. Hij heeft voldoende zelfreflectie en in mijn ogen behoort hij tot de betere sprinters van het peloton. Het is te hopen dat Jumbo-Visma daar wat mee gaat doen. Hoewel hij nog jong is, vind ik dat hij in een grote ronde thuishoort. Dat is bij Jumbo inderdaad lastig, omdat ze daar klassementsambities hebben en daar ook de ploeg voor hebben. Dat maakt het lastig voor Olav, maar de keuze is aan hem', zo vertelt hij aan De Telegraaf.

Kooij: 'Ik had wel gehoopt mijn debuut te maken in een grote ronde'

Maar bij Jumbo-Visma denken ze daar voorlopig anders over. In de Giro d'Italia en Tour de France is er geen plaats voor Kooij in de selectie. Ook op een selectie voor de Vuelta a España 'rekent hij niet op een selectie'. De Nederlandse krant legde haar oor eens te luisteren bij de sprinter. Wat vindt hij zelf van de situatie? 'Ik had er wel op gehoopt dat ik mijn debuut zou maken in een grote ronde, dus dan is het wel een teleurstelling als je hoort dat je niet mag starten. Dat is de keuze van de ploeg en ook wel begrijpelijk als je ziet welke klassementsrenners we hebben', aldus Kooij.

'We twijfelen er niet aan dat Olav een topper is. Deze winter hebben we het plan gemaakt voor Olav en besloten dat hij in principe nog geen grote ronde rijdt. De plaatsjes zijn gewoon heel duur bij ons. Dat is de andere kant van de medaille om in een topteam te rijden. Maar hij is pas 21 jaar en als hij zijn niveau doortrekt, is er van alles mogelijk. We hebben heel veel vertrouwen in hem', aldus ploegleider Maarten Wynants.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws