Kooij zegeviert in Giro d’Italia na bloedstollende slotfase, waarin Pogacar Narváez de doodsteek toedient Wielrennen
Wielrennen

Kooij zegeviert in Giro d’Italia na bloedstollende slotfase, waarin Pogacar Narváez de doodsteek toedient

Kooij zegeviert in Giro d’Italia na bloedstollende slotfase, waarin Pogacar Narváez de doodsteek toedient

Olav Kooij heeft de negende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlandse sprinter van Visma | Lease a Bike was na een lastige finale in en omtrent Napoli de sterkste in de sprint. Tadej Pogacar bleef uit de problemen en behield de leiding in het algemeen klassement.

Zonder de niet gestarte Alexey Lutsenko (Astana-Qazaqstan) begonnen de renners aan de laatste opdracht voordat ze mochten genieten van een welverdiende rustdag na negen dagen koers. De negende etappe bracht het peloton van Avezzano naar de bekende Italiaanse stad Napoli. Het venijn zat hem in de staart met vier ongecategoriseerde beklimmingen in de laatste vijftig kilometer. Op papier leek het zodoende een ideale kans voor de aanvallers, maar de sprinters waren bij voorbaat allesbehalve kansloos. Zeker van de beter klimmende sprinters, zoals Jonathan Milan, Kaden Groves en ook Kooij mocht verwacht worden dat ze lang konden stand houden in de geaccidenteerde finale.

Alpecin-Deceuninck verschaft zich uitstekende uitgangspositie

Alpecin-Deceuninck had alvast veel vertrouwen in Groves. De ploeg drukte namelijk nadrukkelijk zijn stempel op de openingsfase. Zo slaagde het team erin om een ontsnapping te laten wegrijden van slechts twee renners: ploegmaats bij Team Polti Kometa Mirco Maestri en Andrea Pietrobon. Manuele Tarozzi van VF Group-Bardiani probeerde nog over te steken, maar slaagde daar niet in.

Zodoende was er (voorlopig) geen sprake van een dag voor de aanvallers, wat op voorhand toch in de verwachting lag. Toch zaten de nodige renners nog met ambitie voor de etappe. Zo schoot het peloton met 140 kilometer te gaan weer even in actie op een ongecategoriseerd klimmetje. Onder anderen Lorenzo Milesi en Davide Ballerini probeerden uit het peloton weg te rijden. De sprintersploegen sloegen deze opstand van de aanvallers echter eenvoudig af, waarna de rust in koers weer terugkeerde.

Koers opgeschrikt door val Thomas, Merlier en Jakobsen snel in de problemen

Die rust bleef tot de laatste zestig kilometer. Met vier beklimmingen in aantocht nam de nervositeit en daarmee de snelheid en het gevaar in het peloton toe. Zo was het even flink schrikken toen de nummer drie van het klassement Geraint Thomas onderuit ging. Ook zijn ploegmaat Tobias Foss en Maximilian Schachmann gingen tegen de grond. De schade leek op eerste oog beperkt, al leek Schachmann behoorlijk last van zijn elleboog te hebben.

Ondanks het hoge tempo in het peloton keerde Thomas met behulp van zijn ploegmaats vlot weer terug. Voor de sprinters was het intussen alle hens aan dek, daar de renners bij de lastige heuvelzone rond Napoli waren aanbeland. Daar kwam de gehavende Tim Merlier al snel in de problemen, net als het sprintduo van dsm-firmenich PostNL Fabio Jakobsen en Tobias Lund Andresen.

Op de volgende helling brak niemand minder dan Julian Alaphilippe de koers open. Door zijn demarrage trok een groepje van vijf renners zich los van het peloton. Naast Alaphilippe waren dat Kevin Vermaerke, Nicola Conci, Lewis Askey en Ewen Costiou. De vijf sloten snel aan bij de vluchters, waarna Alaphilippe opnieuw versnelde. Enkel landgenoot Costiou kon deze keer zijn karretje aanhaken.

Pogacar draait kansen tweede ritzege Narváez eigenhandig de nek om

Waar de anderen weer werden ingelopen door het peloton, pakten de twee Fransen een voorsprong van een halve minuut op het peloton. Onder aanvoering van Lidl-Trek maakte de groep echter weer snel goed. Intussen kreeg Costiou het lastig, waardoor Alaphilippe solo verder moest. De energieke Fransman vocht voor wat hij waard was, maar op zeven kilometer van de finish werd hij overgevleugeld door Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers).

De winnaar van de openingsetappe sloeg met zijn demarrage een gat van zes seconden op het peloton. Door de snelle en hectische finale was het zoeken naar welke sprinters nog aanwezig waren. De aanwezigheid van een Visma | Lease a Bike-renner vooraan deed vermoeden dat Kooij er nog bij was. Het paars van Milan was in ieder geval niet te missen. Ook Caleb Ewan hield zich goed staande.

Zijn ploeg, Jayco-AlUla, en Lidl-Trek namen de verantwoordelijkheid op zich om Narváez in te rekenen. De Ecuadoraan stevende met een voorsprong van ruim tien seconden op de slotkilometer af. De sprinttrein van Lidl-Trek zette alles op alles om de leider in te rekenen. Het werd nipt en opeens was daar Pogacar die opeens tempo ging maken. Het bleek de doodsteek voor Narváez. Milan denderde over hem heen, maar het was Kooij die op de streep op zijn beurt Milan overvleugelde.

Uitslag etappe 9 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 9 Giro d'Italia 2024 terug in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws