Kristoffer Halvorsen: met een klap door de voordeur het peloton in, maar met stille trom door achterdeur weg Wielrennen
Wielrennen

Kristoffer Halvorsen: met een klap door de voordeur het peloton in, maar met stille trom door achterdeur weg

Kristoffer Halvorsen: met een klap door de voordeur het peloton in, maar met stille trom door achterdeur weg

De fiets aan de wilgen: aan het einde van elk wielerseizoen is het weer kijken wie we volgend jaar niet meer terug in het peloton zien. Daarbij zitten standaard toppers, gewaardeerde knechten en ook renners bij wie het er vermoedelijk niet helemaal is uitgekomen. Bij die laatste categorie hoort Kristoffer Halvorsen, die door In de Leiderstrui nog eenmaal uitgelicht wordt.

Halvorsen werd op 13 april 1996 geboren in het Noorse Kristiansand, gelegen in het zuiden van het Scandinavische land. Doet deze naam een belletje rinkelen bij de Nederlanders onder ons? Niet gek, want tot afgelopen zomer was er vanuit het Groningse Eemshaven een directe veerdienst met de plaats in Noorwegen.

Afijn, vanuit Kristiansand komen er dus ook wielrenners als Halvorsen. In 2013 viel hij met een zevende plek in de door Mads Pedersen gewonnen Parijs-Roubaix voor junioren voor een eerste maal op, maar daarna duurde het toch even voordat we iets van het gewezen toptalent vernamen. De reden? Een mysterieuze ziekte, waardoor een groot deel van 2014 en 2015 in de war werd geschopt.

Halvorsen overkomt mysterieus virus en richt zichzelf op bij beloften

Het Noorse Joker verloor de fiducie in Halvorsen niet en nam hem eind 2015 op in de ploeg, wat het team zeker geen windeieren bezorgde. Begin 2016 maakte de destijds 19-jarige sprinter indruk door als tweede te eindigen in profwedstrijd Nokere Koerse, voor pakweg Dylan Groenewegen. Later dat jaar zou hij ook nog een rit in de Tour de l'Avenir, twee etappes in Olympia's Tour en met de Grand Prix d'Isbergues zijn eerste profkoers winnen.

Daarmee was hij tevens één van de topfavorieten voor het WK voor beloften, dat dat seizoen in Doha (Qatar) werd gehouden. Door goed voorbereidend werk van onder meer Anders Skaarseth en Amund Grondahl Jansen kon Halvorsen meedingen om de zege, die hij met het nipt kloppen van Duitser Pascal Ackermann en Italiaan Jakub Mareckzo ook kon bemachtigen.

Door deze zege hingen de profploegen aan de lippen van de jonge Noor: topteams als Sky en LottoNL-Jumbo - waar Doha-lead-out Grondahl Jansen inmiddels ook reed - vochten elkaar de tent uit voor een handtekening van Halvorsen, maar die bleek sowieso halsstarrig in zijn keuze om nog één jaar bij de beloften te rijden. Namens Joker won hij Handzame Classic en opnieuw een etappe in de Tour de l'Avenir, waarna hij er uiteindelijk voor koos om een dienstverband aan te gaan bij Sky voor 2018, mede door de aanwezigheid van de Noorse ploegleider Gabriel Rasch.

Dienstverband Sky loopt uit op sof voor Halvorsen

Namens de Britse miljoenenformatie werd hij direct als spurtkopman uitgezonden naar Australië voor de Tour Down Under, maar een val inclusief handbreuk in het voorafgaande criterium aldaar zorgde voor een vroegtijdig einde van dat avontuur Down Under. Het bleek de opmaat van een ietwat teleurstellend debuutjaar bij Sky, waarin geen zege werd geboekt.

Kristoffer Halvorsen: met een klap door de voordeur het peloton in, maar met stille trom door achterdeur weg

In 2019 mocht de Noor op herhaling in Australië, ditmaal met meer succes. Op de dag dat ploegmaat Dylan van Baarle het eindklassement van de Herald Sun Tour won, schreef Halvorsen de slotrit op zijn naam. Later dat voorjaar kwamen daar ook bemoedigende resultaten in WorldTour-koersen als de UAE Tour, Classic Brugge-De Panne en Ronde van Californië in terecht, alsook een ritzege in de Ronde van Noorwegen door Alexander Kristoff te kloppen.

Het Sky-stramien bleek desondanks niet volledig bij Halvorsen te passen, waarna hij koos voor een dienstverband bij het EF van Jonathan Vaughters voor 2020 en 2021. Ook daar kwam hij - mede door corona en motivatieproblemen - niet uit de verf, waardoor het voor alle partijen beter bleek dat Halvorsen na één jaar de stap naar het Noorse Uno-X zou maken.

kristoffer halvorsen

Met hernieuwde motivatie wilde hij namens die ploeg knallen, maar het voormalig toptalent kon die stempel nooit echt bevestigen bij de profs. In de Ronde van Slowakije van 2021 was er een kleine opleving met een ritzege ten koste van onder meer Kaden Groves en Peter Sagan, maar daar bleef het dan ook grotendeels bij. Wie er de resultaten van Halvorsen voor bijvoorbeeld 2022 bijpakt, ziet voornamelijk 'DNF' staan.

Dit seizoen richtte Halvorsen zich nog één maal op de Belgische voorjaarswedstrijden, maar na het (niet uit)rijden van Parijs-Roubaix zagen we hem niet meer terug in het peloton. Halvorsen zelf had inmiddels ingezien dat de wielerwereld hem niet zou brengen waar hij op hoopte en besloot weer een studie op te pakken, waarmee we met de stille trom afscheid namen van de beloftenwereldkampioen van 2016.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws