Matthews schrijft natgeregende derde etappe Giro d'Italia op zijn naam: Pedersen tweede, Groves derde Wielrennen
Wielrennen

Matthews schrijft natgeregende derde etappe Giro d'Italia op zijn naam: Pedersen tweede, Groves derde

Matthews schrijft natgeregende derde etappe Giro d'Italia op zijn naam: Pedersen tweede, Groves derde

Michael Matthews heeft de derde etappe van de Giro d'Italia bijgeschreven op zijn palmares. Hij was de snelste in een sprint van een uitgedunde groep. Mads Pedersen werd tweede. Kaden Groves werd voor de tweede dag op rij derde.

Daags na de machtige sprintoverwinning van Jonathan Milan stond de renners in de derde etappe, die over 213 kilometer van Vasto naar Melfi voer, een lastiger parcours te wachten. De finale van de ellenlange rit was als bijzonder verraderlijk te bestempelen, daar onder meer de Valico dei Laghi di Monticchio, een klim van 6,3 kilometer aan 6,4 procent, te wachten stond. Daarmee was het nog niet gedaan met de lastigheid, daar na een kort plateau ook de Valico La Croce (2,6 kilometer aan 7,6 procent) op het spreekwoordelijke wielermenu stond. Goed klimmende sprinters als Pedersen, Matthews en Groves hadden zich zodoende tot de topfavorieten ontpopt.

Team Corratec-duo kiest het hazenpad, ploegen van Pedersen en Matthews controleren

Nadat het startsein gegeven was, was het uitkijken naar welke renners zich in de vlucht van de dag wilden nestelen. Er bleek echter weinig animo te zijn voor een dagje in de kopgroep, getuige het feit dat enkel de Team Corratec-combinatie bestaande uit Alexander Konychev en Veljko Stojnic het ruime sop koos. Het peloton vond het al snel welletjes dat de Italiaans-Servisch getinte kopgroep ervantussen was gegaan. Een standaard 'peloton achtervolgt kopgroep in sprintetappe-scenario' was hetgeen wat zich ontvouwde.

Verslag loopt verder onder tweet.

Toen de voorsprong was opgelopen tot ongeveer zeven minuten, was er voor Trek-Segafredo (Pedersen) en Team Jayco AlUla (Matthews) wel genoeg 'gezegend'. De ploegen zetten zich aan kop van het peloton en zorgden ervoor dat de voorsprong van het leidende duo gestaag slonk. Onderweg gebeurde er vrij weinig, waarmee de tussensprint op 106 kilometer van de finish tot de meest verheffende momenten behoorde. De koplopers snoepten de meeste punten mee, maar in het peloton was er nog genoeg om voor te strijden. Het was Pedersen die de tussensprint won, voor Niccolo Bonifazio en Matthews.

Pedersen kraakt, maar komt terug in de afdaling

Met nog ongeveer tachtig kilometer voor de boeg begonnen de eerste regendruppels uit de hemel te vallen. Op dat moment verschenen ook de eerste Twitterbeelden waaruit bleek dat ook de straten in de laatste kilometer er bijzonder glad bij lagen. Naarmate de koers vorderde, werd het mede als gevolg van de meteorologische omstandigheden steeds nerveuzer in het peloton. Het was duidelijk dat de finale op het punt van beginnen stond.

Verslag loopt verder onder tweet.

Op de Valico dei Laghi di Monticchio werden de vroege vluchters ingerekend, waarna het wachten was op de afvallingsrace die zich in het peloton ging voordoen. Door het moordend hoge tempo van Italiaans kampioen Filippo Zana (Team Jayco AlUla) moesten diverse sprinters al gauw het peloton laten lopen. Voor mannen als Mark Cavendish en Milan, maar ook voor Magnus Cort ging het allemaal wat te snel.

Toen de top in zicht kwam, werd ook duidelijk wie er allemaal geïnteresseerd waren in de bergtrui. Dat bleken met name Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) te zijn. Laatstgenoemde bleek over goede benen te beschikken, want hij pakte zowel op de Valico dei Laghi di Monticchio én de Valico la Croce de punten mee. De Fransman, die aan zijn laatste jaar als wielerprof bezig is, mag als gevolg daarvan etappe vier in de blauwe trui aanvangen. Net voor de top van de laatste gecategoriseerde klim moest topfavoriet Pedersen de groep even laten gaan. Gelukkig voor de Deen waren er nog diverse ploegmaten over om op hem te wachten en kon hij in de afdaling weer de aansluiting maken.

Peloton maakt zich op voor sprint van gereduceerde groep: Matthews wint, Pedersen tweede

In de natte afdaling richting Melfi was het afwachten welke sprinters er nog precies bij zaten. Door de flinke neerslag hadden veel renners hun jasjes aangetrokken, wat hen soms tot ietwat onherkenbaar transformeerde. Wat wél zeker was, was dat Pedersen, Matthews en Groves er nog bij waren. Op negen kilometer van de meet was er nog een sprint om bonificatieseconden opgenomen in het parcours. Daar had zowel Remco Evenepoel als Primoz Roglic wel oren naar. De sprint werd uiteindelijk gewonnen door de Belg, die er met drie seconden vandoor ging. Zijn Sloveense opponent pakte er twee.

Na de bonificatiesprint kon definitief alles klaargemaakt worden voor een eindsprint van een sterk uitgedunde groep. In de technische finale stoomden de verschillende ploegen zich klaar om hun kopman zo goed mogelijk gepositioneerd af te zetten. Op de licht oplopende finalestrook was het Matthews die zich de allersterkste toonde en Pedersen naar de tweede plaats verwees. Groves werd derde, waarmee de drie topfavorieten ook de top drie vormden.

Uitslag etappe 3 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 3 Giro d'Italia 2023 hier terug!

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news