Mohoric daalt naar winst in Milaan-Sanremo; imponerende Van der Poel derde Wielrennen
Wielrennen

Mohoric daalt naar winst in Milaan-Sanremo; imponerende Van der Poel derde

Mohoric daalt naar winst in Milaan-Sanremo; imponerende Van der Poel derde

Matej Mohoric heeft een felbetwiste editie van Milaan-Sanremo binnen weten te hengelen. De Sloveense kampioen reed op kenmerkende wijze weg in de afdaling van de Poggio en hield zo een groep met Wout van Aert en Mathieu van der Poel achter.

Om 09.30 uur stonden ze al klaar, de mannen. Eén voor een kwamen ze langs de mixed zone, met allemaal hun eigen praatje: van Fabio Jakobsen tot Mathieu van der Poel en van Wout van Aert tot Tadej Pogacar. Eenmaal op de fiets kwam het gekende Milaan-Sanremo-riedeltje boven: kopgroep, achtervolgen en vooral wachten, héél lang wachten.

Acht gelukszoekers namen in de eerste kilometer de benen en zouden dus ook het TV-beeld kleuren in de eerste zes uur van La Primavera. Yevgeniy Gidich, Arthem Zakharov (Astana), Filippo Tagliani, Ricardo Zurita (DroneHopper-Androni Giocatolli), Samuele Rivi, Diego Sevilla (EOLO-Kometa), Alessandro Tonelli (Bardiani) en Filippo Conca (Lotto Soudal) waren de namen.

Jos van Emden wist al van tevoren dat hij aangewezen was om deze mannen niet te ver weg te laten rijden. De knecht van Jumbo-Visma begon dan ook vrij snel aan zijn opdracht, de maximale voorgift van het achttal was op een bepaald moment zeven minuten. Pas op honderd kilometer van de aankomst kreeg Van Emden hulp, van Jacopo Mosca (Trek-Segafredo).

Mohoric daalt naar winst in Milaan-Sanremo; imponerende Van der Poel derde
Fabio Jakobsen voor de start

Pidcock sneuvelt al op Capo Berta, Jakobsen past op Cipressa

Met de Capi (drie heuveltjes kort op elkaar) groeide de nervositeit wat in het peloton, waar een harde valpartij van Mikkel Honoré (Quick Step-Alpha Vinyl) het jammerlijke voorbeeld van was. Op de eerste twee beklimmingen zelf viel het echter tegen: meer dan tempo rijden was het niet, terwijl we na zes uur toch al stiekem op wat vuurwerk hoopten. Hierdoor hielden de vluchters toch wel lang stand, met nog veertig kilometer te gaan was hun voorsprong nog altijd vier minuten.

Op de Capo Berta barstte de kopgroep uiteen, terwijl in het peloton Tom Pidcock hier al zijn waterloo vond. Opvallend, want de Brit werd toch wel als één van de topfavorieten gezien. Net voor de volgende beklimming, de Cipressa, kampte Peter Sagan met een probleem: zijn doodvonnis voor deze Milaan-Sanremo. Koploper Conca moest ondertussen voet aan de grond zetten vanwege kramp.

Snel door naar de Cipressa, die door de mannen van UAE-Team Emirates en Jumbo-Visma in vol ornaat werd aangevat. Ook Van der Poel zat perfect bij de pinken. Slachtoffers van dit beulswerk: Elia Viviani, Phil Bauhaus, Fabio Jakobsen, Nacer Bouhanni, Bryan Coquard en nog een heel aantal renners. Zo'n dertig man bleven er over na het zwaarste obstakel van de dag.

Pogacar probeert het vier keer op Poggio

In een rotvaart ging het vervolgens naar de Poggio, de allesbeslissende scherprechter van La Primavera. Jumbo-Visma had met Christophe Laporte en Primoz Roglic nog twee helpers voor Van Aert, terwijl Pogacar zijn mannen aan het werk zette richting de Poggio. Op die felle heuvel was het Laporte die de boel op een lijn trok, gevolgd door de tweetrapsraket Ulissi-Pogacar.

Ulissi lanceerde zijn Sloveense ploeggenoot, die op acht kilometer van de meet zijn aanval plaatste en Van Aert en een zeer indrukwekkende Van der Poel op zijn wiel vond. Even later ging de Sloveen opnieuw, ditmaal met Alex Aranburu in zijn spoor. Door dit gespuis werd de groep gereduceerd tot vijftien man, een waar elite-gezelschap.

Vervolgens was het Roglic die ging, maar ook hij kwam niet weg. Uiteindelijk was het net voor de top Søren Kragh Andersen die alles op een lint trok, waarop enkel Pogacar een direct antwoord had. Van der Poel en Van Aert reden het gat samen dicht naar dat tweetal, met de rest ook niet ver daarachter.

Ziedende afdaling richting Via Roma

Mohoric, een superdaler, leidde de achtervolgende groep naar de vier koplopers toe en denderde er pardoes overheen. Dit was zijn terrein, Pogacar en co moesten alle zeilen bijzetten om de Sloveense kampioen bij te houden. Die pakte direct een gat om u tegen te zeggen, waardoor de crossers Van Aert en Van der Poel het zelf moesten doen in de achtervolging.

De renner van Bahrain Victorious kwam beneden met zo'n tien seconden voorsprong op de achtervolgers en ging direct in tijdritmodus. De achtervolgende groep werkte nog uitstekend samen, wat een indrukwekkende en nagelbijtende finale was dit!

Mohoric had vijf seconden voorsprong bij het ingaan van de laatste kilometer, waar Anthony Turgis op komst was. Uiteindelijk hield de Sloveen het net, terwijl Van der Poel derde werd door de spurt van de achtervolgende groep te winnen. Van Aert werd achtste.

Uitslag Milaan-Sanremo 2022

Lees Milaan-Sanremo 2022  terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh de pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws