Mohoric eert ploeggenoot en kameraad Mäder met zege in slotrit Slovenië, Zana wint eindklassement Wielrennen
Wielrennen

Mohoric eert ploeggenoot en kameraad Mäder met zege in slotrit Slovenië, Zana wint eindklassement

Mohoric eert ploeggenoot en kameraad Mäder met zege in slotrit Slovenië, Zana wint eindklassement

Matej Mohoric heeft de slotetappe in de Ronde van Slovenië naar zich toegetrokken. De thuisrijder van Bahrain Victorious was klassementsleider Filippo Zana te snel af in een sprint-à-deux. De Italiaan mag wel de eindoverwinning bijschrijven op zijn erelijst. Mohoric kwam met een zegegebaar ter nagedachtenis van zijn overleden ploeggenoot en kameraad Gino Mäder over de meet.

Daags na het bizarre een-tweetje van Jayco-AlUla, met Jesús David Peña als ritwinnaar en Filippo Zana als nieuwe klassementsleider, moesten de dienstdoende coureurs in de afsluitende rit van de Sloveense rittenkoers een afstand van 142 kilometer zien te overbruggen. Vanuit startplaats Vrhnika, een plaatsje onder de rook van hoofdstad Ljubljana, trokken de heren naar het oosten, richting de grens met Kroatië. Novo Mesto, op een steenworp afstand van de idyllische Kroatische bergen, mocht zich de finishplaats van het sluitstuk van de 2.Pro-wedstrijd noemen.

Euskatel-Euskadi-mannen kunnen als gevolg van fietsendiefstal niet starten in vijfde etappe 

In de laatste rit waren twee noemenswaardige obstakels opgenomen. De Zaplana-beklimming (7,7 kilometer aan 4,7 procent) doemde direct in het begin van de etappe op. De muur naar Trska Gora (1,7 kilometer aan 9,8 procent) was dan juist weer op zo'n tien kilometer van de meet opgenomen in het parcours. Het kon wat betreft koersverloop dus werkelijk waar alle kanten op, daar zowel de vluchters als de sprinters en puncheurs over goede papieren beschikten.

Al vroeg in de etappe, waarin Euskatel-Euskadi als gevolg van fietsendiefstal noodgedwongen niet van start kon gaan, koos een achttal het hazenpad. Embret Svestad-Bårdseng (Human Powered Health), Martin Voltr (RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol), Marcel Camprubi (Q36.5 Pro Cycling Team), Alessandro Iacchi (Corratec), Žiga Horvat (Sloveense nationale selectie), Samuele Zoccarato (Bardiani), Simon Pellaud (Tudor) en Aljaž Jarc (Adria Mobil) vormden de vlucht van de dag. Laatstgenoemde kon het tempo in de kopgroep echter al snel niet meer bijbenen en moest zijn medevluchters laten rijden. Zodoende ontstond er een nieuwe, zevenkoppige tête de la course.

Waaghals Mohoric wint sprint-à-deux van Zana, die eindklassement in Slovenië bijschrijft op zijn palmares

Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer bedroeg de voorsprong van de kopgroep nog circa één minuut. Het waren de sprinters- en puncheursploegen die ervoor zorgden dat dit verschil niet meer opliep en het septet uitgerekend op de flanken van de Trska Gora-muur bij de lurven gevat werd. Vanuit het peloton was het Mohoric die de knuppel als eerste in het hoenderhok durfde te gooien. Italiaans kampioen en gele trui Zana zat echter al vrij snel op zijn wiel, waarmee we een leidend duo hadden.

Het zag er in eerste instantie naar uit dat Mohoric en Zana gezamenlijk naar de finish gingen rijden, maar de Sloveense waaghals ging er op karakteriserende wijze vandoor in de afzink. Mohoric had voorafgaand aan de etappe aangegeven dat hij maar wat graag wilde winnen om zijn ploegmaat en vriend Gino Mäder te eren. Het treurige nieuws omtrent de Zwitser had de thuisrijder alleszins geen angst ingeboezemd, daar hij ontiegelijk hard naar beneden racete.

Zana gaf zich echter niet gewonnen en wist zich zelfs op sterke wijze terug te knokken naar het wiel van Mohoric. Een vloeiende samenwerking volgde, waarna er in de straten van Novo Mesto gesprint kon worden om de overwinning. Mohoric won die sprint en eerde daarmee op schitterende wijze zijn overleden vriend. Zana werd tweede, maar hoefde niet te treuren. De Italiaan schreef immers het eindklassement op zijn naam.

Uitslag etappe 5 Ronde van Slovenië 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws