Movistar Team 2022 | 'Deze ploeg rijdt heel 2022 in dienst van levende legende' Wielrennen
Wielrennen

Movistar Team 2022 | 'Deze ploeg rijdt heel 2022 in dienst van levende legende'

Movistar Team 2022 | 'Deze ploeg rijdt heel 2022 in dienst van levende legende'

Verwacht het onverwachte: ook in 2021 ging in Movistar niet alles altijd van een leien dakje. Gaat de ploeg ook in het komende jaar voldoende beeldmateriaal schieten voor hun Netflix-serie El Dia Menos Pendaso? Dat bespreken we met hoofdredacteur Bram van der Ploeg in onze reeks teamvoorbeschouwingen.

Movistar Team in 2021 in vogelvlucht

Positie in de UCI-ranking
13e
Aantal zeges
15 (WorldTour: 3)
Meeste zeges
Miguel Ángel López (4)
Mooiste zege
Etappe 18 Vuelta a España, Miguel Ángel López
VerrassingGonzalo Serrano
TegenvallerIván Garcia Cortina
Algemeen oordeel In de Leiderstrui
4,8

Bovenstaand overzicht is samengesteld door onze eigen In de Leiderstrui-redactie. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij als volger een andere kijk op de zaak hebt. Wij horen daarom ook graag van wie of wat jij het meest genoten hebt, of misschien juist wel helemaal niet. Dit kan in de reacties aan de onderkant van deze pagina!

Movistar Team 2022 | 'Deze ploeg rijdt heel 2022 in dienst van levende legende'

Transfers Movistar Team 2022

Voorbeschouwing Movistar Team 2022

Buenos dias, Bram! Het was met het jaartje weer wel met deze ploeg, hè? Kijk jij alweer uit naar het volgende seizoen van El Dia Menos Pensado?

'Het leek er even op dat er niet zoveel gebeurde, maar na de Vuelta a España kunnen ze die serie wel weer vullen, lijkt me!'

Ik voel me genoodzaakt om te moeten beginnen bij Alejandro Valverde, het gezicht van deze ploeg. Het wordt zijn slotjaar in het peloton: kan hij er nog uitgaan met een ongelofelijk grote knal of is zijn energievoorraad langzaam een keer op?

'Nee hoor, die gaat gewoon een kneitergoed seizoen rijden. 2020 was een lastig jaar voor hem, maar zoals hij in de Vuelta rondreed, dat was nog steeds wereldtop. Hij reed top tien in alle grote klimklassiekers en nu hij echt afscheid lijkt te nemen, kunnen we er wel van uitgaan dat Movistar het hele jaar vol in dienst zal rijden van een levende legende. Dat gaat nog wel wat mooie overwinningen opleveren.'

De ploeg neemt afscheid van Miguel Ángel López, maar heeft met Enric Mas nog altijd een sterke klassementsman in huis. Heeft de ploeg wel voldoende ondersteuning in huis om hem naar een topprestatie in een grote ronde te loodsen?

'Het wordt wel een beetje minder, maar ik weet ook niet of een Mas meer dan twee goede helpers nodig zal hebben. Jumbo-Visma, INEOS en UAE zullen elkaar in de haren vliegen, Mas zal mee moeten. Klimtechnisch zal Movistar niet de sterkste formatie zijn, maar Mas kan met Sosa, Izagirre en Jorgenson wel wat steun verwachten.'

Kunnen we na het mislukken van het voorjaar van Iván Garcia Cortina concluderen dat deze ploeg en de kasseienklassiekers gewoon geen gelukkig huwelijk zijn? Of zie jij hem volgend jaar wél scoren?

'Ik had er best hoge verwachtingen van, maar de klassiekers lijken iets te nerveus en onvoorspelbaar voor een ploeg die volgens mij nog steeds het liefst een trein op kop zet en gewoon ongenadig hard gaat fietsen. Cortina heeft toch niet het vernuft om dat een heel voorjaar te kunnen, al kan er zeker één mooie uitschieter bij zitten, in een koers die misschien iets meer gesloten blijft. Met Juri Hollmann en Will Barta is er nu ook geen wereldtop in huis.'

De meest opvallende transfer van de ploeg dit jaar is misschien wel die van sprinter Max Kanter. Wordt hij dan het zegekanon waar de ploeg best wel behoefte aan heeft?

'Pfoe. In principe kreeg Kanter bij DSM een mooi treintje mee en daarmee speelde hij het nog niet klaar. Ik zie niet meteen welke sprinttrein Movistar voor ogen heeft om van Kanter een winnaar te maken. Hij heeft wel veel potentie, maar of Movistar als sprinter de juiste ploeg is om voor veel zeges te gaan? In een Tour of Vuelta gaat het sowieso al vaak met een klimploeg, helemaal nu met Mas en Valverde. De Giro misschien? Dat is wel een ronde waar sprinters naam hebben gemaakt, daar schrijf ik Kanter wel op voor wat sprintkansen. Maar of hij de Giro rijdt? Geen idee.'

Verder zullen mensen ook het nodige verwachten van Alex Aranburu. De Bask laat zich vaak vooraan zien, maar winnen blijkt vaak nog moeilijk. Kunnen ze zijn potentie er bij Movistar wel volledig uit laten komen?

'Aranburu heeft het profiel van Michael Matthews en zulke types vallen met de huidige generatie toch een beetje tussen wal en schip. Ze zijn niet snel genoeg om op een punch-aankomst te winnen van types zoals Van Aert en Van der Poel. En als het nog een stukje lastiger is, komen mannen als Pogacar, Roglic en Alaphilippe om de hoek kijken. Aranburu is een mooie aankoop en als Spanjaard ook een logische. Er zal een schepje bij moeten om veel te winnen, of hij moet zich gaan focussen op wedstrijden van de tweede lijn.'

Als laatste ook nog wat verschuivingen in de trainersstaf: onder meer Leonardo Piepoli - of all people - komt het team versterken. Wat moeten we daar nog over zeggen, Bram?

'Tsja. Ze maken zich er niet heel geliefd mee, maar zondaars uit het verleden krijgen wel vaker een kans in de wielersport. Net als bij de anderen moeten we maar aannemen dat ze hun lesje geleerd hebben en niet hun foute invloeden overbrengen. In dat opzicht is ook Patxi Vila inmiddels een gewaardeerde naam, terwijl die toch ook geschorst is geweest als renner.'

Meer voorbeschouwingen op 2022

De komende weken plaatst In de Leiderstrui drie voorbeschouwingen op wielerploegen per week. Bekijk hieronder welke delen we al gemaakt hebben:

  1. Alpecin-Fenix
  2. AG2R Citroën Team
  3. Astana Qazaqstan Team
  4. BORA-hansgrohe
  5. Cofidis
  6. EF Education-NIPPO
  7. Groupama-FDJ
  8. INEOS Grenadiers
  9. Intermarché-Wanty-Gobert
  10. Israel Start-Up Nation

Door: Jannick van der Hooft (Twitter: Jannick_der | e-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl)
Met dank aan: Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws