Na Mohoric ook Bilbao vindingrijk: renner rijdt proloog in Australië met aangepaste remgrepen Wielrennen
Wielrennen

Na Mohoric ook Bilbao vindingrijk: renner rijdt proloog in Australië met aangepaste remgrepen

Na Mohoric ook Bilbao vindingrijk: renner rijdt proloog in Australië met aangepaste remgrepen

Waar Matej Mohoric in Milaan-Sanremo met de dropper post het verschil maakte in de afdaling van de Poggio, probeerde Pello Bilbao in de Tour Down Under innovatief te zijn. De Bask probeerde met een aanpassing van de remgrepen de tijdrithouding na te bootsen in de proloog.

Met deze aanpassing flirtte Bilbao met de regels van de UCI. Sinds 2021 is het namelijk niet meer toegestaan om de onderarmen te gebruiken als steunpunt op het stuur. Die houding gebruikten renners om een zo aerodynamisch mogelijke houding op de fiets aan te nemen. Voor de proloog – die op de gewone fiets werd verreden – zocht Bilbao naar een alternatief. Zo liet hij de remgrepen iets hoger en naar binnen monteren.

Het innovatieve idee van Bilbao en Bahrain Victorious leverde uiteindelijk weinig op. Bilbao reed de proloog in de regen en finishte uiteindelijk als 25ste op twintig seconden van winnaar Alberto Bettiol. ‘Ik koers graag in de regen, maar het was beter geweest als we allemaal in dezelfde omstandigheden hadden gereden’, deed Bilbao bij Cyclingnews zijn beklag.

Bilbao: 'Ik denk dat hij de favoriet is'

De Tour Down Under is een groot doel voor Bilbao. ‘Ik denk al vier of vijf maanden aan deze race. We maakten een speciale fiets klaar en ik gebruikte de positie om zo aerodynamisch mogelijk te zijn. Ik liet mijn polsen rusten op het stuur volgens de UCI-regels en hield de hendels vast met mijn handen. Het leek goed te werken.’

Nu de proloog niet bracht wat Bilbao hoopte, zal hij in de lastigere etappes moeten toeslaan. ‘Het parcours van de Tour Down Under is uniek. Er zijn enkele etappes met late beklimmingen en dan afdalingen naar de finish. We zullen proberen om daar en in de laatste rit naar Mount Lofty het verschil te maken.’ Bilbao ziet Michael Matthews als topfavoriet voor de eindzege. ‘Ik denk dat hij de favoriet is, meer dan ik. Hij heeft een sterke punch voor de beklimmingen en is snel in de sprints, waar er tijdbonussen te verdienen zijn.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws