Vroege starter Bettiol profiteert optimaal van regenachtige omstandigheden in proloog Tour Down Under Wielrennen
Wielrennen

Vroege starter Bettiol profiteert optimaal van regenachtige omstandigheden in proloog Tour Down Under

Vroege starter Bettiol profiteert optimaal van regenachtige omstandigheden in proloog Tour Down Under

Alberto Bettiol heeft zijn slag geslagen in een door regen beïnvloede proloog van de Tour Down Under. De Italiaan van EF Education-EasyPost ging als vierde van start en pakte de koppositie, waarna het vrij snel begon te regenen in Adelaide. De Nederlandse troef Tim van Dijke (Jumbo-Visma) kwam in de laatste bocht hard ten val.

Nadat Grace Brown in de Australische middag de Tour Down Under voor vrouwen op haar naam schreef, was het om 18.00 uur plaatselijke tijd (08.30 uur voor de Nederlanders) tijd voor de mannen om aan hun WorldTour-jaar te beginnen met de Tour Down Under. James Morarty van de Australische selectie had het genoegen om als eerste van start te gaan in Adelaide, waar de renners op hun wegfiets - al die tijdritfietsen overschepen vanuit Europa is een mission impossible - het 5,5 kilometer lange parcours moesten overwinnen.

Bij de eerste vijf renners zagen we met Bettiol (EF Education-EasyPost) en Patrick Bevin (Team DSM) direct twee outsiders voor de etappeoverwinning. Hun keuze om vroeg te starten bleek echter een slechte, daar het in het begin van de proloog begon met regenen. Bettiol zette nog wel een aardige tijd neer, Bevin had het door een tijdens de Schwalbe Classic opgelopen enkelblessure wat lastiger. Door de regen maakten ook outsiders als Luke Durbridge en Mauro Schmid geen kans, terwijl Emis Liepins de twijfelachtige eer had om als eerste tegen de grond te gaan. Na hem volgden Mikkel Honoré, Sean Quinn, Chris Hamilton, Alessandro Covi, Sergio Samitier en Jensen Plotwright, allen in dezelfde bocht.

Klassementsman Simon Yates verloor namens Jayco-AlUla ook al meer dan twintig seconden, waarmee hij net als vele anderen coureurs hoofdschuddend over de meet kwam. Ook Jai Hindley (BORA-hansgrohe) nam niet al te veel risico's, al zal hij niet al te treurig zijn over het tijdsverlies. Hetzelfde gold voor Geraint Thomas, die hier vooral zal zijn om te trainen. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) nam dan weer wel risico's in de stromende regen, hij liet een op dat moment negende tijd noteren ondanks de weersomstandigheden.

Favorieten bijten door natte omstandigheden tanden stuk op Bettiol

Dat de regen een remmende werking had, kwam misschien wel het beste tot uiting bij Michael Matthews. De topfavoriet voor deze ronde ging voluit in zijn 5,5 kilometer tegen de klok en werkte dus een klasse tijdrit af, maar moest alsnog bijna vijftien seconden toegeven op leider Bettiol, die eenzaam aan de leiding bleef staan met een flinke voorsprong op de concurrentie.

Michael Matthews had pech met de omstandigheden.
Michael Matthews had pech met de omstandigheden.

Vervolgens was er een kleine tussenfase totdat Luke Plapp en Maximilian Schachmann op het startpodium tevoorschijn kwamen. Zij mochten het al doen in wat drogere omstandigheden, al konden ze dat door de natte wegen nog niet vertalen in een topresultaat. Daarna was het wachten tot de laatste 25 renners, met topfavorieten als Rohan Dennis, Ethan Hayter en Magnus Sheffield in dat blok.

Dennis, geboren in Adelaide, kwam als eerste van die mannen aan de meet. Hij liet een op dat moment vijfde tijd noteren, net achter Matthews. Sheffield was de volgende aan de streep, met een tijd van 6.27 minuut. Dat was goed voor de tweede virtuele tijd, nog maar acht seconden achter Bettiol. Dat moest de burger, en in het bijzonder zijn ploeggenoot Hayter, nog moed geven.

Jay Vine was als Australisch kampioen tijdrijden ook een man om in de gaten te houden, hij plaatste zich in dezelfde tijd als Matthews. DSM-youngster Marius Mayrhofer en Intermarché-Deen Julius Johansen deden ongeveer hetzelfde, wat toch wel bevestigde dat het nu echt aan het opdrogen was. Ook Kaden Groves, de nieuwe sprinter van Alpecin-Deceuninck, meldde zich vooraan in het klassement.

Daarna was het de beurt aan Van Dijke en Hayter, op papier de laatste twee mannen die in drogere omstandigheden een gooi konden doen naar de zege. Juist op dat moment begon het echter ook weer te regenen in het zuiden van Australië, wat een flinke streep door de rekening van die mannen was. Van Dijke dook in de inmiddels welbekende laatste bocht hard het decor in, Hayter koos eieren voor zijn geld met minder risico's. Zodoende won Bettiol de tijdrit.

Uitslag proloog Tour Down Under 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws