Na schorsing teruggekeerde Gazzoli wint tweede rit Arctic Race of Norway, Scaroni maakt Astana-feest compleet Wielrennen
Wielrennen

Na schorsing teruggekeerde Gazzoli wint tweede rit Arctic Race of Norway, Scaroni maakt Astana-feest compleet

Na schorsing teruggekeerde Gazzoli wint tweede rit Arctic Race of Norway, Scaroni maakt Astana-feest compleet

Michele Gazzoli heeft de tweede etappe in de Arctic Race of Norway gewonnen. De Astana-coureur, die in augustus 2022 nog tijdelijk ontslagen werd wegens een positieve dopingtest, was ruimschoots de snelste in een sprintje bergop. Zijn ploegmakker Cristian Scaroni werd tweede, Jonathan Lastra (Cofidis) finishte als derde.

Daags na de 'masterclass sprinten met Alberto Dainese' stond er een verraderlijke etappe op het menu van de Noorse vierdaagse. Vanuit Alta, een van de meest noordelijk gelegen steden van Europa, trok het peloton over 153 kilometer in de richting van Hammerfest, een 8.000 inwoners tellend dorpje dat nóg noordelijker lag. De finish, die venijnig omhoog liep (500 meter aan gemiddeld 7,1 procent), lag niet ver van de welbekende Noordkaap, waardoor het logischerwijs ook qua weersomstandigheden nog eens extra moeilijk was. Het kwik liep immers op tot slechts negen graden Celcius, terwijl er ook een bijzonder ijzige wind stevig huishield. Ook onderweg waren er de nodige beklimmingen die bedwongen dienden te worden.

Zes koplopers kunnen niet lang genieten van 'dagje' in de vlucht

Nadat het startsein was gegeven waren er zes renners die het hazenpad kozen. Dat waren Ronan Augé (opleidingsploeg Groupama-FDJ), Peder Gravas (Noorse nationale selectie), Gianmarco Garofoli (Astana), Johan Ravnoy (Coop-Repsol), Vincent Van Hemelen (Team Flanders-Baloise) en Camilo Gomez (Trinity Racing). Het sextet kreeg een handvol minuten cadeau, maar het waren al gauw Team DSM-firmenich en Uno-X die de achtervolging op touw zetten en het groepje met dappere dodo's kort hielden.

Op 85 kilometer van de meet waren de aanvallers al als een vogel voor de kat. Dat kwam met name door het bizar hoge tempo dat door thuisploeg Uno-X in het peloton werd opgelegd. De Noorse ProTour-brigade kachelde zelfs dusdanig hard door dat het peloton in waaiers getrokken werd. Het zag er eventjes erg slecht uit voor de grote groep met geloste coureurs, maar uiteindelijk kwamen de groepen toch weer bijeen.

Uno-X toont zich ultra-aanvallend, maar het zijn de Astana-boys die juichen

Hield het dan op met aanvallen vanuit het kamp van Uno-X? Het antwoord op die vraag was ontkennend, daar de roodhemden voortdurend op kop bleven rammen. Het zorgde er op zo'n dertig kilometer van het einde zelfs voor dat een groepje van zeven, met daarbij vijf (!) Uno-X-renners, een gaatje wist te slaan. Ook die couppoging werd uiteindelijk in de kiem gesmoord, maar het was duidelijk dat de ploeg van kopman Tobias Halland Johannessen snode plannen had in Noord-Noorwegen.

Naarmate de finishplaats dichterbij kwam, stokte het tempo in het peloton. Het was dus wachten op wie als eerste de knuppel in het hoenderhok ging gooien. Een echte aanval kwam er niet, dus was het wachten op de allesbeslissende eindsprint. In die spurt was het de 24-jarige 'combeack-boy' Gazzoli die van ver aanging. Dat bleek echter geen gekke keuze, daar hij in een mum van tijd een groot gat te pakken had en de zege niet meer uit handen gaf. Al ver voor de finish kon de Italiaan zijn handen in de lucht steken. Scaroni maakte het Astana-feest compleet door naar de tweede stek te snellen. Cofidis-troef Lastra werd derde. Johannessen, de hoop van Uno-X, kon het beulswerk van de ploeg niet belonen en werd achtste. Topfavoriet Dainese kwam eveneens niet in het stuk voor.

Uitslag etappe 2 Arctic Race of Norway 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws