Nys verrast vriend en vijand met zege in lastige bergrit Ronde van Hongarije: Buchmann valt net voor finish stil Wielrennen
Wielrennen

Nys verrast vriend en vijand met zege in lastige bergrit Ronde van Hongarije: Buchmann valt net voor finish stil

Nys verrast vriend en vijand met zege in lastige bergrit Ronde van Hongarije: Buchmann valt net voor finish stil

Thibau Nys heeft op uiterst knappe wijze de derde rit in de Ronde van Hongarije, welke tegelijkertijd als koninginnenrit in de rittenkoers gold, weten te winnen. De Belg van Lidl-Trek haalde Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) in extremis in en won een verkapt sprintje. Wat een prestatie van de Vlaming! Diego Ulissi werd nog tweede, Buchmann moest zich tevredenstellen met plaats drie.

Na twee sprintritten - in beide waren er ofwel opstootjes ofwel valpartijen waarneembaar - was het dan eindelijk tijd voor de klimmers om uit hun hok te komen. 182,7 kilometer om precies te zijn, af te leggen tussen Kacinbarika en Gyöngyös. Als toetje wachtte een zware beklimming richting laatst genoemde plaats. Aldaar liep de weg zo'n elf kilometer lang aan gemiddeld 5,5 procent omhoog.

Kopgroep van zes krijgt vrijgeleide

Een groepje van zes wist zich te ontdoen van het peloton en mocht zich de kopgroep van de dag noemen. De namen? Michael Morkov, Yevgeniy Gidich (beiden Astana Qazaqstan Team), Manuel Penalver (Polti-Kometa), Balazs Rozsa (Epronex), Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) en Christian Bagatin (MBH Bank Colpack Ballan) vormden het leidende sextet, dat een maximale voorsprong van vier minuten bijeen wist te fietsen.

De samenwerking voorin was vrij goed, daar de groep lang bij elkaar bleef en er weinig demarrages waarneembaar waren. Door materiaalpech moest Gidich helaas afhaken en bleef er nog een vijftal over. Die heren begonnen met een voorsprong van anderhalve minuut aan de laatste beklimming van de dag, de reeds genoemde Gyöngyös-bestijging.

Poels en Hirschi proberen, maar het is Nys die in extremis wint!

Op de listige slotklim werd er in de favorietengroep slag om slinger gedemarreerd, onder meer door Poels en Hirschi, toch wel de twee topfavorieten. Al vrij snel waren de koplopers daardoor ingerekend. Niemand wist echter écht weg te geraken, wat het geheel tot een spannend schouwspel verhief. Ook Buchmann had veel vertrouwen in zijn kunnen - geef hem eens ongelijk - en zette een paar BORA-hansgrohe-helpers op kop van de favorietengroep.

Met nog twee kilometer voor de boeg versnelde de Duits kampioen dan maar zelf, met als gevolg dat er velen moesten passen. Kortom, de elitegroep werd nóg verder uitgedund. De versnelling van Buchmann was zelfs dusdanig stevig dat niemand hem kon volgen! Kon hij een solo-missie met succes volbrengen? Het antwoord bleek uiteindelijk ontkennend, want hij viel volledig stil en werd op enkele meters van de meet nog voorbij gestevend. En wie won dan het verkapte sprintje om de ritzege? Juist, Nys! Wat een puike overwinning van de talentvolle youngster!

Uitslag etappe 3 Ronde van Hongarije 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws