Planche des Belles Filles 2.0: Ganna lijkt Giro-tijdrit te gaan winnen, maar Pogacar doet het schier onmogelijke Wielrennen
Wielrennen

Planche des Belles Filles 2.0: Ganna lijkt Giro-tijdrit te gaan winnen, maar Pogacar doet het schier onmogelijke

Planche des Belles Filles 2.0: Ganna lijkt Giro-tijdrit te gaan winnen, maar Pogacar doet het schier onmogelijke

Tadej Pogacar heeft op spectaculaire wijze de tijdrit in de Giro d'Italia naar zich toegetrokken. Lange tijd leek de zege een kolfje naar de hand van Filippo Ganna, maar niets bleek minder waar. De Sloveense klassementsleider maakte meer dan één minuut goed op de slotklim en denderde als een trein onder de tijd van de Italiaanse specialist. Wat een epische finale!

Na zes 'gewone' ritten was het in de Giro d'Italia tijd voor een individuele tocht! Een tijdrit van liefst 40,8 kilometer stond de dienstdoende coureurs te wachten. En dat allemaal in Toscane (van Foligno naar Perugia), waar er in de slotfase een fikse beklimming te wachten stond: de Casaglia. De eerste 1,3 kilometer van deze klim liepen aan 11,8 procent omhoog, wat natuurlijk een totaal andere gewaarwording zou worden na die 32 vlakke kilometers van daarvoor. Op de top diende er nog meer dan vijf kilometer bedwongen worden, die ook nog eens vies glooiend omhoog zouden gaan. In totaal was de klim 6,5 kilometer aan gemiddeld 4,0 procent.

Organisatie introduceerde wisselzone

Derhalve was het in het kader van de dagzege uitkijken naar hardrijders pur sang (lees: mensen als Filippo Ganna), maar ook naar de klassementsrenners. De onderlinge verschillen in de strijd om het roze zouden na de tijdrit flink gegroeid zijn, dat moest haast wel. Vooral mannen als Tadej Pogacar en Geraint Thomas beschikten als fervent tijdrijders over goede papieren. Zij startten echter pas na de klok van drie (de meesten zelfs pas na vieren). Eerst was het logischerwijs de beurt aan de lager geklasseerde mannen, met Julius van den Berg die het spits mocht afbijten! De Nederlandse renner van dsm-firmenich PostNL was echter niet als eerste aan de meet, want hij was al vrij gauw in de chrono ingehaald door BORA-hansgrohe-specialist Ryan Mullen.

Een leuk en noemenswaardig feitje: de Giro-organisatie had een wisselzone voorzien. Renners die van fiets wilden wisselen, moesten zich echter wel aan een strikte reglementering houden. Indien zij de Casaglia-bestijging op een gewone fiets wilden doen, konden zij gebruik maken van een speciaal daarvoor ingerichte wisselzone, welke vlak na meetpunt twee (er waren in totaal twee tussenpunten) was geposteerd. 'Als een renner gebruik wil maken van de mogelijkheid om van fiets te wisselen in de wisselzone, dan moet de fiets op voorhand klaarstaan in de zone. De fietsen worden dan eerst gecontroleerd door de commissarissen. Renners mogen maximaal 25 meter terug op gang worden geduwd. Dit zal worden gecontroleerd', schreef de jury in een rapport. Het kon alleszins interessante inzichten gaan opleveren.

Lees verder onder de video!

Ganna verpulvert alles en iedereen

Al vrij snel was ook duidelijk dat bocht één een gevaarlijke was. Verscheidene renners gingen al in de prille openingsfase onderuit, onder wie Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL). Van de vroege starters waren Josef Cerny (54.50) en Daan Hoole (54.16) goed onderweg. Beide heren mochten een tijdje plaatsnemen in de hot seat, maar het was duidelijk dat de échte kanonnen nog moesten komen.

En als we het over kanonnen hebben, hebben we het uiteraard over Filippo Ganna. De Italiaanse ster van INEOS Grenadiers reed al wel in zijn eerste kilometers tegen een niet-oplettende fan aan, gelukkig zonder erg. Veel last had de meervoudig wereldkampioen er ook zeker niet van, want hij haalde de ene na de andere voor hem gestarte renner in. Zowel op het vlakke deel als de klim reed Ganna erg hard, getuige het feit dat hij soms meer dan acht minuten voor hem gestarte coureurs inhaalde! Zijn eindtijd was uiteindelijk 52.01, vele malen sneller dan bijvoorbeeld Mikkel Bjerg (53.40) en Lorenzo Milesi (53.56).

INEOS met véél sterke troefkaarten

Het was duidelijk dat er naast Ganna veel outsiders bij INEOS Grenadiers zaten. En dan niet alleen Geraint Thomas, want ook Magnus Sheffield en Thymen Arensman waren heel erg snel onderweg. De Amerikaan zette een tijd neer van 52.33, ongeveer een halve minuut langzamer dan zijn Italiaanse ploegmakker. Arensman was net iets langzamer dan Sheffield (52.44), maar ging alleszins een heel grote sprong maken in het klassement.

Dan was het uitkijken naar overige klassementsrenners. Het was vooral Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) die in positieve zin opviel. De Italiaan klokte een eindtijd van 53.05. Romain Bardet deed het ook naar behoren, met een nette tijd van 54.34 (er werd alleszins een mindere tijd verwacht van de Fransman). Ook Maximilian Schachmann, niet per se een klassementscoureur, deed het erg goed. Hij zette een keurige 52.49 neer.

Klassementsrenners komen niet aan tijd Ganna, maar Pogacar - hoe dan?! - wel!

Dan was het enkel nog wachten op de allerbeste klassementsrenners. Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale) verloor alvast best wat tijd bij de tussenpunten, maar maakte dat in deel twee meer dan goed. Luke Plapp deed het dan weer wel alleraardigst, Alexey Lutsenko niet per se. Voor Lorenzo Fortunato, Jan Hirt en Juan Pedro Lopez was het al helemaal een dag om snel te vergeten, al gebiedt eerlijkheid te zeggen dat we van hen ook niet veel verwacht hadden in deze chrono.

Cian Uijtdebroeks in zijn witte trui kende een mindere dag, zoverre was al bij tussenpunt één duidelijk. Dat gold ook voor Daniel Felipe Martinez van BORA-hansgrohe. Het verschil tussen Tadej Pogacar en Geraint Thomas - een verschil dat op voorhand als miniem geschat werd - was inderdaad niet groot. Onderweg scheidden slechts enkele seconden hen, maar het was al wel op grote achterstand van Ganna, die na tussenpunt één de zege op zak leek te hebben. Niets bleek echter minder waar! Pogacar moest op de slotklim 47 seconden zien goed te maken en slaagde daar in! En dat terwijl Ganna een uitmuntende klim reed. Het waren Planches des belles Filles-achtige taferelen. Thomas reed juist een opvallend mindere beklimming en moest uiteindelijk heel veel tijd prijsgeven ten opzichte van de Sloveen.

Enfin, wat waren dan de eindtijden van de allergrootsten? Pogacar: 51.44. Ganna: 52.01. Sheffield: 52.33. Arensman: 52.44. Schachmann: 52.49. Tiberi: 53.05. Plapp: 53.29. Martinez: 53.33. Bjerg: 53.40. Thomas: 53.44. O'Connor: 53.51. Milesi: 53.56. Lusenko: 54.07. Hoole: 54.16. Uijtdebroeks: 54.39. Voor de volledige uitslag kunt u hier terecht.

Uitslag etappe 7 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier ons liveblog van etappe 7 in de Giro d'Italia terug!

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news