Olav Kooij geeft glans aan eindzege met derde ritzege in ZLM Tour Wielrennen
Wielrennen

Olav Kooij geeft glans aan eindzege met derde ritzege in ZLM Tour

Olav Kooij geeft glans aan eindzege met derde ritzege in ZLM Tour

Olav Kooij heeft de slotrit in de ZLM Tour gewonnen. Na een val van Elia Viviani spurtte een gereduceerd peloton om de overwinning. Daarin wist Kooij op de valreep Alexander Salby van Riwal te overvleugelen. De renner van Jumbo-Visma boekte zo zijn derde ritzege en ging er ook met de eindzege vandoor.

De laatste etappe van de ZLM Tour bracht het peloton van Made naar Rijsbergen over een afstand van 162 kilometer. Nadat de vier eerdere etappes in een massasprint eindigden, mocht diezelfde uitkomst worden verwacht voor de slotrit. Een nieuw duel tussen leider Kooij en de Italiaan Jakub Mareczko leek dus in de maak, al werden beiden zaterdag nog verrassend geklopt door de Belg Timothy Dupont.

Nederlandse kopgroep, sprintersploegen controleren

De kopgroep van de dag was Nederlands gekleurd. Aanvankelijk bestond die uit Jeroen Meijers (Nederlandse selectie), Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt), Tim Bierkens (Allinq CT) en Max Kroonen (VolkerWessels). Later wist Bram Dissel (BEAT Cycling) na een succesvolle achtervolging te zorgen voor een volledig Nederlandse ontsnapping van vijf renners. Zij kregen met ruim twee minuten een beperkte voorsprong van het peloton.

In het peloton controleerden Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers en Alpecin-Fenix. Voor de eerste ploeg verliep de ronde zeer voorspoedig met Kooij die twee ritten won en alle truien in bezit had. Alpecin was ook al succesvol met Mareczko, doordat hij nota bene de koninginnenrit won. INEOS had zodoende de meeste druk, daar het met Elia Viviani nog niet had weten te winnen.

Peloton houdt alles onder controle voor laatste sprint

Ondanks de controle vanuit het peloton groeide de voorsprong naar de drie minuten. In het peloton maakten ze zich echter geen zorgen en lieten ze de situatie voor een tijdje zoals die was. Richting de laatste vijftig kilometer werd er echter weer opgeschakeld. Met nog veertig kilometer te gaan was de voorsprong dan ook weer teruggebracht naar twee minuten.

De renners begonnen vervolgens aan de laatste drie ronden van het bijna elf kilometer lange finishcircuit. In het peloton zat de snelheid er alvast goed in, daar de groep op een lint werd getrokken. Verschillende groepjes renners werden er uiteindelijk ook afgereden. Voor de voorsprong van de vluchters deed de tempoversnelling van het peloton ook geen deugd. De vijf Nederlanders hadden voor de laatste twintig kilometer nog maar 1.20 minuten over. Vijf kilometer verder was het verschil alweer gedaald tot onder de minuut.

Peloton gereduceerd door val Viviani

In het peloton werden de plannen van INEOS verpest door een stevige valpartij. Het was zowaar Viviani zelf die onderuit ging omdat hij in het kantje geraakte. In het spoor van de sprinter gingen ook de nodige andere renners hard onderuit. Terugkeren was voor de betrokken renners alvast nagenoeg onmogelijk.

Door de valpartij bestond het peloton uit nog maar slechts dertig à veertig renners. Jumbo-Visma had de teugels nog altijd stevig in handen. Jos van Emden en Michel Hessmann zorgden voor een snoeihard tempo. Toch hielden de vijf Nederlanders vooraan nog verrassend lang stand. Op vijf kilometer hadden ze nog steeds twintig seconden.

Toch kwam op anderhalve kilometer van de aankomst een eind aan de dappere strijd van de koplopers. Ook de slotrit werd zodoende beslist in een sprint. Tim van Dijke voerde de snelheid richting de laatste kilometer nog eens op in functie van Kooij. Uitiendelijk zat de jonge sprinter goed gepositioneerd. Salby van Riwal probeerde hem te verrassen, maar Kooij reageerde attent en overvleugelde de renner van de Deense ploeg op de valreep en sloot de ZLM Tour met zowel zijn derde ritzege als de eindzege op passende wijze af.

Uitslag etappe 5 ZLM Tour 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws