Onley ei zo na Koning van Willunga Hill, Sarah Gigante duikt als eerste dame ooit onder de acht minuten Wielrennen
Wielrennen

Onley ei zo na Koning van Willunga Hill, Sarah Gigante duikt als eerste dame ooit onder de acht minuten

Onley ei zo na Koning van Willunga Hill, Sarah Gigante duikt als eerste dame ooit onder de acht minuten

Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) won zaterdag de vijfde etappe van de Tour Down Under met finish op de top van Willunga Hill. De 21-jarige Brit brak daarmee bijna het snelheidsrecord op de Australische bult van bijna vier kilometer. Onley strandde namelijk op één luttele seconde van de inmiddels gestopte Richie Porte in 2020.

Onley deed in totaal zes minuten en 35 seconden over de beklimming, die begin vorig decennium zijn intrede deed en na een afwezigheid van vier jaar terug is in de Australische ronde. Dat bleek één seconde trager te zijn dan de beklimming van Porte in 2020. De breekbare Australiër, die in 2022 stopte met wielrennen, won er in 2014 voor het eerst en bouwde een indrukwekkende reeks op, waarmee hij gerust de ongekroonde koning van de heuvel mag worden genoemd. In 2015, 2016, 2017, 2018 én 2019 zou Porte opnieuw zegevieren op Willunga Hill. Die zes ritzeges leverden hem opvallend genoeg maar één eindzege op. Het feit dat Impey en Gerrans hem meermaals aftroefden in het klassement, bewees nog maar eens hoe lastig het is voor pure klimmers om Down Under te winnen.

Opgelet: deze tijden gaan wel over de klimtijden in koers, want Onley zet dit jaar in training al de scherpste richttijd neer Down Under. Dat record werd echter verbeterd door de Canadees Derek Gee (Israel-Premier Tech), maar het bleef dus afwachten of de renners dat tijdens de officiële etappe konden herhalen. De wind blies alleszins in het voordeel van het peloton en Chris Harper maakte in functie van kopman Simon Yates namen Jayco-AlUla de koers hard, waardoor het record van Porte aan diggelen geslagen leek te worden. Uiteindelijk bleek dat dus niet voldoende te zijn.

Sarah Gigante slaat snelheidsrecord aan diggelen bij de vrouwen

Voorafgaand aan de rit waagden Porte zelf en Sarah Gigante (AG Insurance-Soudal) hun kans om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. De intussen 38-jarige Australiër bewees nog altijd over een topconditie te beschikken door nauwelijks dertien seconden trager te doen dan zijn record vier jaar geleden.

Bij de vrouwen sloeg Gigante het snelheidsrecord werkelijk aan diggelen. De 23-jarige Australische, die de Tour Down Under bij de vrouwen op de mythische beklimming wist te winnen en daar acht minuten en zestien seconden over deed, reed haar tijdrit in zeven minuten en 53 seconden, zien we op Strava. Daarmee dook de Australische als eerste vrouwelijke renster ooit onder de acht minuten. Haar vorige besttijd (buiten competitie) stond op 8 minuten 13.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws